Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
1096
View
45
Reply

Saya Ke Yang Salah??

[Copy link]

Author: dek_ya    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-1-2020 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi semua, saya post ni cuma nak dapatkan pandangan dan pendapat yang jujur daripada orang yang tak kenal saya.

Ceritanya macam ni. Saya ada seorang biras ni yang saya tak berapa rapat. Kami pun jarang jumpa setahun cuma 2,3 kali time dia balik rumah mak mertua. Kalau jumpa tu saya salam je tapi takde la nak sembang2.. Tp dengan anak2nya saya takde masalah. Anak2 saya pun suka je main sama2 bila balik kg.

Baru-baru ni dia ada whatsapp personal saya sebab dia tak puas hati saya limitkan fb saya dari dia. Dia siap ungkit kata dah cuba nak rapat dengan saya, tapi saya yang tak nak berbaik. Dia cakap jangan sampai mak ayah mertua tahu kami ni tak berbaik. Saya tak reply pun, sebab saya malas nak panjangkan cerita. Tup tup dia pergi up pula di WhatsApp group sampai semua orang tahu yang kami ni tak mesra.

Saya dan suami dah banyak kali mengalah bila dia dan suami mengata atau banding bandingkan kehidupan mereka dengan kehidupan kami. Ada beberapa kes yang buatkan saya tawar hati nak berbaik dengan dia. Suami saya selalu kata jangan layan saja dia. Cuma kadang2 saya geram juga sebab tak boleh luahkan apa yang saya tak puas hati sebab suami saya tak nak dia sebarkan cerita bila kami bergaduh.

Saya sampai rasa stress sebab tak boleh luahkan marah saya. Salah ke saya jarakkan diri saya dari dia sebab nak elakkan konflik dan rasa saya dipergunakan dia? Perlu ke saya cancel kan restriction fb saya, bagi dia puas hati?

Tolong bagi pendapat ya forumer semua. Nak lahar pun takpe saya terima

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2020 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku taip lagi soalan aku kat forumer yg dok tanya nak berbaik ka tak dgn suami tak guna dia.

Ang ni hidup kerana manusia atau kerana Allah?

Kalau ang hidup kerana manusia jadi ang perlukan validation manusia lain utk ang buat semua benda.

Kalau jawapan ang hidup kerana Allah,  maka ang akan pilih WHATEVERRRR pada padangan manusia terhadap ang.

Done.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2020 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 14-1-2020 02:32 PM
Aku taip lagi soalan aku kat forumer yg dok tanya nak berbaik ka tak dgn suami tak guna dia.

Ang ...

Aku paham apa ko cuba sampaikan sarah. Tp tula, nak dapatkan tahap serah hidup kita semua lillahi ta'ala susahnya kan sarah. Semoga aku terus diberi kekuatan
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2020 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
dek_ya replied at 14-1-2020 02:42 PM
Aku paham apa ko cuba sampaikan sarah. Tp tula, nak dapatkan tahap serah hidup kita semua lillahi  ...

Dari dok fikir tentang biras tu baik ang fikir nak bahagia hidup sendiri.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2020 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 14-1-2020 02:44 PM
Dari dok fikir tentang biras tu baik ang fikir nak bahagia hidup sendiri.

Hahaha.. Aku cuma geram je bila dia cari hal dengan aku. Aku tak kacau dia pun. Semoga aku dpt lebih bersabar lepas ni.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2020 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Gaduh sebab apa? Apa contoh peristiwa yg membuatkan uols dingin terhadap dia?
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2020 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
dek_ya replied at 14-1-2020 02:51 PM
Hahaha.. Aku cuma geram je bila dia cari hal dengan aku. Aku tak kacau dia pun. Semoga aku dpt leb ...

Payah sangat kau letak je middle finger kat dia.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2020 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
X salah pon sis.
Ayat dia cakap jangan sampai mil n fil u tau korang xberbaik? So kalau dorang tau pon kenapa?
Jujur amalan mulia.
Buat bodo jela sis. Ada lagi ke orang main fb sekarang? Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2020 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Hakak bli punching bag ha..pi gantung..tiap kali nak marah hakak tumbokkkk bag tu..legaaa mcm lepas sembelit or cirit..fuhhhhhh...cuba lah

Takyah add dia..restrict..saya restrict teman fb berpoloh...nyampah asik buh sampah bebukan..mcm monyet saya kata haa..dulikkkk..

Klo de pangai dia tak kenan..toksah rapat..ckp bio perlu..mesra mesra pesai lak..senyum n salam kire baik..klo aku santawww kang baru tau haaa..tak pun anto saka Godzila haaa baru takut

Sebab..klo hakak limit semuanya..klo mai cite tak sedap..tu fitnah so sabar je hakak btui

Kang klo mesraaa..abiss dia cite sedunia tambah perisa..camna nk tepis ..hakak pun layan aaa tu hubby tu btuiii..wat dek jek..adik bradik pun kita boleh ignore..mak ayah...ni lagi plak owang luo ohhhhhh pulis ler hoccay?

Bio dia ada adakan cite n dunia tau kowang tak mesra..dari kita dok mesra pastu semua cite dia canang...buat per

Nak impitttt laa tu hakak sekoge senang yer? Biasa la gitu hakak...kawan laughing mudah dapati tapi kawan crying susah unless hakak macik bawang..asik nanes je mata pedih kupas bawang..elok tuko propesen kopek bilis yer! Ciao

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2020 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 14-1-2020 02:57 PM
Payah sangat kau letak je middle finger kat dia.

Hahaha.. Tak sampai hati pulak aku nak buat macam tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2020 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
epal21 replied at 14-1-2020 02:56 PM
Gaduh sebab apa? Apa contoh peristiwa yg membuatkan uols dingin terhadap dia?

Banyak jugak la hal nya. Antaranya pasal duit. Kalau ada apa, konon nak kongsi lps tu senyap je.. Bnyk kali dah buat mcm tu. Sbb tu aku malas nak berbaik. Tak nak dipergunakan lagi. Tp ayat dia mcm aku yg jahat tak nak berbaik dgn dia. Siap libatkan mertua semua
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2020 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
dek_ya replied at 14-1-2020 07:21 AM
Banyak jugak la hal nya. Antaranya pasal duit. Kalau ada apa, konon nak kongsi lps tu senyap je..  ...

Oh, okay. Dia sekolah sampai mana,uols? Kerja apa? Mungkin disebabkan pemikiran dia tak berkembang kot itu sebabnya dia kecoh nak pm sebab apa limit fb etc. Sewajarnya lah uols bolayan aje dia. Memanglah stress sebab tak boleh lawan balik kebodohan dia tu tapi mungkin level pemikiran dia tahap tu aje,uols.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2020 03:58 PM | Show all posts
block je dia, nak lg best block whatsapp dia dan keturunan dia
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2020 04:28 PM | Show all posts
Dik, akak ni FB limited access utk few friends, tak silapnya 60 jer kot. Berlambak friends request termasuk sepupu sepapat dan ipar duai. No..no akak tak akan approve. Senang gitu, kurang gossip kurang dosa.
Sesama ipar duai ni baik gitu-gitu sudah, kalau perlu jer call tanya khabar. Kalau tidak jgn ambik tahu sangat. Bak kata org-org tua jauh-jauh bau wangi, dekat-dekat bau tahik

Kalau berjumpa bertanya khabar dan sembang, itupun dah cukup. Tak payah nak berlebihan


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2020 07:19 PM | Show all posts
dik, ko ikut cakap laki ko tu
ignore je biras ko tu
buat biasa2 udah
tapi jangan sesekali balas provocation dia

and kalau ko nak luahkan kemarahan/ketidakpuasan hati...
akak sajes thread luahan perasaan kat board ni
sangat berkesan dik
bukan org tahu kita maki siapa
asalkan dapat lepaskan perasaan senang sikit rasa
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2020 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Pandangan jujur saya, tak perlu ikut kata dia nak berbaik segala benda. Siap nak fb orang nak berbaik katanya, tak perlu. Dah tau dia tu menyakitkan hati nanti bagi lagi senang dia nak buat modal. Dia nampaknya suka control orang nak semua orang ikut cakap dia ke helloooooo chuols bukan anak dan laki dia kena ikut cakap dia.

Perangai macam tu memang nak menang je pastu play victim je nanti. Buat chuols rengsek je. Alang2 dah nampak drama2 bersiri slot akasia  bakalan terjadi baik chuols ignore je. Biar je memang dia nak menang pun bagi fb ke tak bagi ke sama je feel nanti bukan dia nak berubah sebab fb pun. Elok dah pesan suami u srh biarkan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2020 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Idgaf replied at 14-1-2020 03:04 PM
X salah pon sis.
Ayat dia cakap jangan sampai mil n fil u tau korang xberbaik? So kalau dorang tau ...

Kan.. Buat bodoh jela ea. Mertua tau pun lantak kan je.
Haha fb saya bukan ada apa yg menarik pun sebenarnya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2020 09:51 PM From the mobile phone | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 14-1-2020 03:07 PM
Hakak bli punching bag ha..pi gantung..tiap kali nak marah hakak tumbokkkk bag tu..legaaa mcm lepas  ...

Tq bang aji atas nasihatnya. On point gitu. Keluarga saya biasa2 je. Saya pun housewife je. Apa la yg nak dihimpitnya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2020 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
epal21 replied at 14-1-2020 03:29 PM
Oh, okay. Dia sekolah sampai mana,uols? Kerja apa? Mungkin disebabkan pemikiran dia tak berkembang ...

Laki bini belajar tinggi gak uolss.. Sampai U. Dia kerja gomen, saya housewife je pun. Tula, stress sebab nak kena hadap drama dia. Saya ni mulut laser gak cuma tahan je dari nak melahar dia sebab kenang nasihat suami. Habis2 bebel kat suami jela
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2020 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_blingblings replied at 14-1-2020 04:28 PM
Dik, akak ni FB limited access utk few friends, tak silapnya 60 jer kot. Berlambak friends request t ...

Saya limit fb pun sebab hal2 macam hakak ckp kan tu. Saya perasan kalau saya post apa2 dia pun akan post yang lebih kurang. Suka berlawan2. Tu yg malas nak melayan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085711s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list