Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
783
View
23
Reply

Tersepit

[Copy link]

Author: Taeyang    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-1-2020 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Taeyang at 14-1-2020 12:36 PM

Aku tersepit antara mak dgn somi aku..mak aku pengidap skizofernia ..skrg dia makin tua..berak kadang bersepah..jaln slow..suka berjaln p kedai beli jajan..duduk kat rumah suami aku x selesa katanya..bapak aku masih ada  dia pencen polis..boleh kata sihat lg..p mana2 ..g ngaji semyag kat surau masjid bagai..tp dia dr dulu kurang amik berat pasal mak aku..sbgai ank sulong..bnyak aku yg buat dr dulu..masa mak aku sakit pun aku yg anta mak pg hosp sndri..waktu tu aku form 5..adik2 aku jaga..kdg2 aku xpergi sekolah sbb adik  bongsu aku baru lahir..xde org nk jaga..gilir2 dgn adik2 aku..skrg somi aku xnak mak aku ada kat rumah..hmpir 2 bulan aku jaga sbb mak aku keluar masuk hosp..somi aku suh anta balik..dia xselesa..maknaku kdg2 spruh bogel kat rumah..ank2 aku pun xberapa suka mak aku ada..aku dah bingung..ni pun da lama aku xberckp dgn somi aku..apa aku nk buat..laki aku suh anta mak aku balik..sbb katanya mak tanggungjawap bapak aku..bukan aku..dia kata xnak balik kalau mak aku masih ada ..mcmne nk buat ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2020 01:27 PM | Show all posts
kalau ikut hukum betul la tu suami tu cakap..
tp mcm kesian pulak kat mak tu.. tp ada ayah kan, mmg ayah la patut jaga..
apa kata bg je kat ayah dulu, mana tahu kot kot ayah tu jd bertanggungjawab..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2020 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
awanysss replied at 14-1-2020 01:27 PM
kalau ikut hukum betul la tu suami tu cakap..
tp mcm kesian pulak kat mak tu.. tp ada ayah kan, mmg ...

Mak aku kdg dia xboleh masak sndri..bnyak mende dia lupa..dah mcm budak..telinga pun dah xdengar sgt..bapak aku jarang ada kat rumah..mak dgn bapak aku buat hal sendri je masing..makn tu mngkin la bapak aku beli je..tp mak aku selalu duk sorang..klau dia pitam ke jatuh ke..mcmne?
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2020 01:44 PM | Show all posts
berat ujian ni ibarat di telan mati vokuru di luah vokuru juga mati
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2020 02:12 PM | Show all posts
Cuba cari maid, atleast ada yang teman kat rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2020 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya dgn prob u. Klu gitu , terpaksa la u upah maid utk jaga mak u Klu u mampu . Xpun , buat kutipan sorang sikit dgn adik beradik setiap bulan utk tampung perbelanjaan gaji maid tu plus u kena slow talk dgn ayah u psl penjagaan harian mak u tu.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2020 11:52 PM | Show all posts
salah bila suami kata mak bukan tanggungjwb tt.. Makpak/makpak mentua tanggungjawab anak2 iaitu suami tt & tt. suami tt kna ada ehsan sbb mak tt tu kiranya mak dia.

Islam skrg mcm hindu dah, asal anak pompuan kawen terus cut hubungan dgn parents. Padahal Islam yg sebenarnya, xkira la anak pompuan or lelaki tetap bertanggungjawab kat makpak yer.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 09:51 AM | Show all posts
selfish nya laki tt....

xde ke rasa ihsan dlm hati nya....esok2 pn dia akan tua jgk.....

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Ank2 u pun xsuka nenek sendiri? U patut ckp dekat anak u tu nenek dorang. Mak u. Bkn org luar. Kalau boleh ajar la ank u jaga nenek dorang. Soal suami u tu, bincanglaa baik2..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt seorang anak yang sangat baik. ...tahniah..

Cuma terasa dengan cara suami.tt. ...cuba kalau mak dia berada di tempat mak tt. ..agaknya dia pun x selesa ke?..

Tanya suami..andai kita tua nanti dan nyanyuk macam ni ..patut ke anak2 bela kita ..jaga kita atau biarkan kita sendiri sb x selesa? ..

Kaka doakan rezeki tt melimpah ruah kerana mampu menjaga emak yang tgh sakit dan nyanyuk ...tunggu masa kita akan tiba. ..

Dan.kaka juga doakan rumahtangga tt akan sentiasa bahagia dan kekal sebab kebaikan tt yg x terhingga mampu menjaga emak. ..amin
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 10:42 AM | Show all posts
bila kau dah start mengira-ngira maka time tu dah stenbai plan B
selagi masih berkarangan maka lambat lagi la nk kena hadap.

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:49 AM | Show all posts
Innrukia replied at 14-1-2020 11:52 PM
salah bila suami kata mak bukan tanggungjwb tt.. Makpak/makpak mentua tanggungjawab anak2 iaitu suam ...

Setuju. Macam makpak tu dah takda fungsi lepas anak2 perempuan kahwin. Jangan la dilupa ibu yang mengandung, memelihara, mendidik. Sedih pulak rasa.

Share lah duit dengan adik2 untuk upah maid. Atau ada adik2 yang boleh urus mak, yang lain pakat kongsi duit untuk adik tu. Macam saya dulu, saya berhenti keja sebab balik kampung jaga mak ayah. Adik beradik lain bagi duit perbelanjaan untuk saya.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada satu kish cam gini sy Baca
Mak dia x sihat berak merata dlm rumah
Laki x suka
Dia hmpr resign sbb nk jaga mak tp Mujur x resign tp Laki dia cerai kan dia
Dia xda pilihan hntr mak dia rumah jagaan org tua yg berbayar
Seminggu sekali pegi lawat... Dia fokus keje sahaja... Dan duit tulah buat byr
Laki dia dh xda lepas cerai
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 07:58 AM | Show all posts
Allah.. sedihnya kalau melibatkan mak atau ayah ni. semoga TT tabah dan Allah beri jalan penyelesaian yang terbaik buat TT
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2020 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya TT.
Anak2 tak suka tok kenapa ya?
Sbb masa sihat pun mmg tak rapat ke mcm mana?
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2020 12:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak kau schizo ke alzheimer? pasangan cerai ke mati ke blh cari, mak bapak ada satu je dlm dunia
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2020 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Berat ujian tt.  Sabar ye tt.  Meh peluk.  

Taat pd suami itu wajib tp kalau suami suruh ketepikan mak, tk pyhlah taat suruhan yg itu.  Bukan dia tk tahu ur dad mcm mana.  Dari gaya cerita, mcm dh tk boleh harap kt adik-beradik lain dah ni.  Takpalah, tt.  U jaga je la mak dgn penuh ikhlas dan kasih syg.   Penat mmg penat, tp jgn sesekali mengeluh.  Doa je la yg baik2 utk mereka yg tidak membantu dan menyokong tt, yg meletakkan tt dlm keadaan ini.  Allah sygkan tt.  Makin berat ujian, maka makin byklh ganjaran.  Semoga Allah tenangkan jiwa tt dan berkati kehidupan tt sekeluarga.  
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2020 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Beratnya ujian tt ni...
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2020 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
I suggest u ambik maid, paksa bapak u bayar and Jaga mak kat rumah mak u sendiri. Baca kisah u mmg sedih sgt, parents u mmg ntah apa2..buat baby pandai tapi suruh anak Jaga...MCM hanat!
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2020 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa bapak selfish kebajikan mak terabai.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093771s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list