Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3643
View
95
Reply

[Dunia] Australia - 10,000 unta dahaga bakal ditembak

[Copy link]

Author: saripdolmat       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-1-2020 07:31 AM | Show all posts |Read mode
image.png
SYDNEY - Penembak tepat di Australia hari ini akan mula menembak sehingga 10,000 ekor unta selepas kemarau mendorong haiwan itu menghampiri bandar kecil untuk mencari air sekali gus membahayakan komuniti pribumi.

Menurut pegawai tempatan di Australia Selatan, sejumlah besar ternakan itu telah menceroboh kawasan masyarakat luar bandar dan mengancam makanan, minuman serta merosakkan infrastruktur selain membahayakan pemandu.

Tembakan selama lima hari di Tanah Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) yang merupakan rumah kepada kira-kira 2,300 penduduk pribumi di barat laut Australia Selatan adalah pertama kali dilakukan di negeri ini.

"Kumpulan unta itu mencetuskan tekanan ke atas komuniti orang asli di Tanah APY dan operasi pastoral kerana ia juga mencari air," kata jawatankuasa eksekutif APY dalam satu kenyataan.

Sementara itu, Jabatan Alam Sekitar Australia Selatan yang menyokong pemusnahan tersebut berkata, kemarau juga telah mewujudkan isu kebajikan haiwan kritikal kerana ada unta mati akibat dahaga atau dipijak antara satu sama lain ketika mencari air.

"Dalam sesetengah kes, haiwan mati mencemarkan sumber air penting dan tapak kebudayaan," kata jurucakap jabatan itu.

Unta mula diperkenalkan di Australia pada 1840-an untuk membantu penerokaan kawasan pedalaman di benua terbabit.

Kini, Australia dianggap mempunyai populasi unta terbesar di dunia dengan anggaran rasmi menunjukkan lebih sejuta menduduki padang pasir di negara itu. - AFP

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2020 07:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Kejamnyaaaaaaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2020 07:38 AM | Show all posts


Kerajaan PAS tak nak import ke barang 50 ekor? aiii tanya jer sebab sesambil memakai jubah cocok sekali berunta untaan ke masjid dan ke surau.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2020 07:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa dorang x sembelih makan je hmm
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2020 07:56 AM | Show all posts
hak asasi  dalam acuan tadisi Barat...lihatlah

ini  bukan tak ada penyelesaian yg baik...tapi bunuh  lebih senang...

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2020 07:58 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 12-1-2020 08:12 AM
DARSITA replied at 12-1-2020 07:38 AM
Kerajaan PAS tak nak import ke barang 50 ekor? aiii tanya jer sebab sesambil memakai jubah cocok ...

benda ni kalau dilihat dalam kaca mata sarcastic politik pun tak menyelesaikan masalah.

tapi kita boleh tengok lah- apa kata pejuang hak asasi haiwan ...

kalau di Timur , if japan tertangkap paus ke , ape  ke bising macam nak runtuh dunia  but kalau depa buat macam ok okay aje.

teringat saya tentang satu tulisan  mufti brunei - kalauikut hak asasi islam , kuda sakit dirawat bukan ditembak.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2020 07:59 AM From the mobile phone | Show all posts
DARSITA replied at 12-1-2020 07:38 AM
Kerajaan PAS tak nak import ke barang 50 ekor? aiii tanya jer sebab sesambil memakai jubah cocok ...

Kerajaan DAP tak suka. Unta ni islam padang pasir. Sedangkan jawi pun boleh sampai jatuh seorang menteri, apakan lagi unta. Masuk unta nanti confirm habis menteri luar pula kena letak jawatan.

Tapi kalau anjing liar penuh kat australia bolehla dibawa masuk dlm 5000 ekor ke malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2020 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Harap pencinta haiwan yg marah dbkl tembak anjing liar haritu boleh teruskan demo kat australia pula
Jangan bias kat anjing je
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2020 08:07 AM From the mobile phone | Show all posts
hari tu bunuh kucing beramai2 dah kene terbakar hutan... ni nak bunuh unta beramai2 lak... jgn dpt tsunami je dah... kikiki
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2020 08:24 AM | Show all posts
Clan204 replied at 12-1-2020 08:07 AM
hari tu bunuh kucing beramai2 dah kene terbakar hutan... ni nak bunuh unta beramai2 lak... jgn dpt t ...

australia bunuh kucing sbb nak selamatkan spesis burung.  australia jg bunuh byk kangaroo sbb nak selamatkan tanaman. 1.5 million kangaroo killed every year. in response to the growing kangaroo population, the Australian government permits licence holders to  shoot kangaroos. This has resulted in the largest slaughter of land-based wildlife on the planet.



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2020 08:25 AM | Show all posts
The Australian government is airdropping poisonous sausages across thousands of hectares of land in an effort to kill millions of feral cats, according to reports.

It is just one of the tactics used by the government as part its plan to kill two million cats by 2020 in order to protect native species.

Cats are also trapped and shot by government officials.

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia/australia-cat-cull-sausages-wildlife-outback-a8888071.html
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2020 08:27 AM | Show all posts
so kisah bunuh berjuta2 kangaroo & kucing adalah perkara biasa di Australia.  tiada yg bersungguh menentang sbb mrk kokosen?   cuba klu jepun bunuh dolfin atau ikan paus.   
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2020 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
DARSITA replied at 12-1-2020 07:38 AM
Kerajaan PAS tak nak import ke barang 50 ekor? aiii tanya jer sebab sesambil memakai jubah cocok ...

Ignorantnya kamu ni diva...dah la x lawak.the world dont need your hatred.mulia lg unta ni dr kamu ni hidup x benci kat org. RIP australian unta.huhu
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2020 08:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya..xde ke cara lain negara maju wey..kata berteknologi tinggi..xmungkin xde penyelesaian yang lbh jitu..bukan unta bawak penyakit pun
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2020 08:39 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 11-1-2020 03:58 PM
benda ni kalau dilihat dalam kaca mata sarcastic politik pun tak menyelesaikan masalah.

tapi ki ...

Saya tidak juga setuju mereka nak bunuh unta tu tetapi ada berapa juta unta di Australia tu kalau nak bandingkan dengan ikan paus yang masih ada di dunia ni?


Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2020 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Sembelih htr daging kt negara kebuluran x blh ke...kesiannya
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2020 08:44 AM | Show all posts
perlu ke bunuh?? hbs tu haiwan lain xde isu plk??
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2020 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
saripdolmat replied at 12-1-2020 08:24 AM
australia bunuh kucing sbb nak selamatkan spesis burung.  australia jg bunuh byk kangaroo sbb nak  ...

Teringat rancangan US Swamp People pasal alligator hunting season. Ada proper license and tag. Local boleh makan daging and jual kulit at the same time maintain population
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2020 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
vender replied at 12-1-2020 08:01 AM
Harap pencinta haiwan yg marah dbkl tembak anjing liar haritu boleh teruskan demo kat australia pula ...

True story ya...about two months ago..drive lalu area titiwangsa...sekumpulan anjing liar duk kerumun satu amoi ni jln sorg2.duk kibas2 dgn payung dia nak halau..lucky my husband cepat2 hon byk2 kali halau anjing2 tu kalau x dah kna gigit amoi tu. Scary gak la tgk
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2020 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannyaaaaaa
Lahnat nye kokesen yg dipuja
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091995s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list