Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3381
View
85
Reply

[Tempatan] Tiada tarikh peralihan kuasa, rakyat sudah hilang sabar - kata Rafizi

[Copy link]

Author: harizs    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-1-2020 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Mahathir, set a retirement date or we’ll do it for you: Rafizi


https://www.malaysiakini.com/news/506575?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook


Rafizi: Tarikh serah kuasa PM boleh dipaksakan jika tiada kepastian


Tanpa tarikh peralihan kuasa,  kata naib presiden PKR itu, rakyat semakin hilang sabar dan PH mungkin terpaksa memilih langkah sebegitu.

Tarikh persaraan yang jelas boleh dipaksakan ke atas Dr Mahathir Mohamad jika beliau enggan memberikan komitmen terhadap peralihan kuasa menjelang awal tahun depan, kata Rafizi.

Menurut Rafizi Ramli, PH mungkin terpaksa mengambil pendekatan tersebut kerana rakyat mula kehilangan sabar berhubung penyerahan jawatan perdana menteri daripada Mahathir kepada Anwar Ibrahim.

"Jika (Mahathir) melepaskan (jawatannya) dengan rela, proses peralihan akan berjalan dengan sangat lancar," kata Rafizi seperti dipetik akhbar South China Morning Post hari ini.

Beliau berkata demikian pada sidang media sempena forum Iseas – Institut Yusof Ishak di Singapura.

Untuk rekod bekas ahli parlimen Pandan itu merupakan seorang daripada tokoh yang bertanggungjawab merangka perjanjian di antara Mahathir dan Anwar menjelang pilihan raya umum pada 2018.

Persetujuan itu dicapai dalam usaha pembangkang - pada waktu itu - untuk menyingkirkan BN dari Putrajaya.

Kata Rafizi - yang dilihat menjadi antara penyokong Anwar - beliau adalah antara orang yang bertanggungjawab merangka perjanjian peralihan kuasa yang ditandatangani pada 7 Jan 2018.


Mengenai peluang Anwar menjadi perdana menteri adalah tidak menentu, Rafizi menegaskan, ahli parlimen Port Dickson itu memiliki sokongan besar dalam kalangan ahli parlimen PKR dan DAP.

Berdasarkan keadaan semasa PKR dan DAP menguasai 92 daripada 222 jumlah keseluruhan kerusi parlimen. Dengan jumlah itu mereka hanya memerlukan 20 kerusi saja lagi bagi mendapatkan majoriti mudah dalam Dewan Rakyat.
Screenshot_2020-01-10-08-00-10-682_com.facebook.katana.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Udah2 la tu piji...ko punya janji harga minyak mcm mana?ko patut buat tu dulu...org dh tak zabarrr ni....
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Boleh suruh rafizi pi mampos.. Jgn dok bercakap bagi pihak aku la hanattt.. Aku bising sebab keadaan skrg bercelaru.. Bukan aku kisah pun tentang anwar ibrahim hamjad tu jadi PM of Tanjung Rambutan ka tak.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 08:16 AM From the mobile phone | Show all posts
rakyat hilang sabar tu mcm mana gaya nya? mgamuk kah? apakah? ke .... buat bodo saja kah?
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 08:17 AM | Show all posts
kata dah bersara dari politik.. duduk diam2 sudah la.. juai nama rakyat pulak. Bila pula aku tak sabar nak Anwar jadi PM..

Harap anwar meninggal sebelum sempat jadi PM..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2020 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
adakah anwar naik nanti tol akan mansuh,  minyak akan turun 1.50?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2020 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
najib888 replied at 10-1-2020 08:17 AM
kata dah bersara dari politik.. duduk diam2 sudah la.. juai nama rakyat pulak. Bila pula aku tak sab ...

ada yg percaya Rafizi punya cakap ke... lidah bercabang mcm atok gak
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Mungkin perlaksanaan manifesto PH tergendala sebab kuasa veto pada Tun....dia x pernah peduli  kehendak rakyat ...yg berjanji manifesto masa pilihanraya orang lain...yang dpt jawatan PM orang lain....jadi satu janji pun x ditepati kut...mcm tu ke?...ke semua x betul ke cane

Ahhh malas nak peduli politik dah ....
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Siapa rakyat yg x sabar tu? Jilakenya tiba2 mewakili rakyat. Ko bukan wakil rakyat la lahanat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2020 08:34 AM From the mobile phone | Show all posts
ashilalat replied at 10-1-2020 08:21 AM
Siapa rakyat yg x sabar tu? Jilakenya tiba2 mewakili rakyat. Ko bukan wakil rakyat la lahanat.

sabar...   hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 08:35 AM | Show all posts
lapijik sudah bangkit dari kuburannn..mentang2 lani org dok bash atok kiri kanan..
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 08:38 AM | Show all posts
berani lagi dia ni nak bersuara ye??
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 08:42 AM | Show all posts
hakak rakyat tau...kami tak mo ketua semburit, kami jugak tak condone hatok....hang duk dendiam bole dak? pi main calculator ka, sampoa kaaa....sibuk nak mewakili rakyat, kami tak lantik hang pun tau...puihhhh
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 08:49 AM | Show all posts
bodoh punya si gemuk! puak2 kau je yang hilang sabar. aku peduli apa anwar jadi PM ke tak gi mampus!
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
anwar sendiri x taw apa langkah mahathir seterusnya.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 08:52 AM | Show all posts
Edited by brego at 10-1-2020 08:54 AM

kurang ajar betol budak gemok ni.
itu hari kata nak quit politik. memang penipu punya orang.
cibai punya budak gemok. harap kau lumpuh kena stroke.

rakyat sudah hilang sabar dengan sialan2 yang ada PH sekarang.
bubar parlimen kalau berani la sial.
jatuh dari kerajaan nanti memang kena ludah dengan rakyat kalau nampak in public.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 09:13 AM | Show all posts
eh rapiji bukan dah bersara ke katanya ?
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 09:22 AM | Show all posts
Piji, xde sape nk suruh ko bersuara bgi pihak pun.
And xde sape kate x sabar nk Dr. M turun and bagi jawatan PM kat mana2 ahli PH.
Org x sabar nak PRU, nk turunkan PHancing,
Tu ko xnk buat formula ke setan?
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 09:24 AM | Show all posts
Tak jadi bersara yer dia?

Kalau macam tu selamat kembali, saja lah tu nak tambah wayang kat dunia politik.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak larat nak muntah dah!!!!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094840s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list