Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
5579
View
181
Reply

[Tempatan] update makhluk api misteri Kg Penambang Kota Bharu...adakah gangguan tamat bila makhluk api misteri tulis 'tamat hari nie'

[Copy link]

Author: harizs       Show all posts   Read mode

Post time 9-1-2020 11:22 PM | Show all posts
berusjamban replied at 9-1-2020 11:00 PM
Eh ada closure ke? Mohon bg pencarahan sapa yg buat plis and pasal apa dia buat serta bgamana dia  ...

Memang ada closure. Yang pembuat mungkin seronok tengok kita huru hara........hanya dia dan Allah SWT je yang tahu motif kenapa dia buat. Lepas dah terbongkar cerita ni...........mana ada lagi kes2 serupa berlaku kat Malaysia lagi.
Di Indonesia, ada satu kes lama................anak dalam kandungan perempuan mengandung Indon bolih bercakap. Kira macam kes Nabi Isa AS. Heran la orang Indon tahap gaban. Tapi last2 pecah tembelang...........ada cassette player (teknologi terhebat ketika itu) dalam baju perempuan itu. Kira saja2 bikin fake story.
Indon lagi........anak perempuan bawah umur satu keluarga tiba2 mengandung. Heboh lah keluarga tu cakap........jin sudah projek dengan anak dia dan kahwin sekali. Check punya check...........last2 bapa budak buat incest dengan anak sendiri

P/S Jangan mudah sangat percaya
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2020 11:23 PM | Show all posts
batu kikir replied at 9-1-2020 11:09 PM
Bomba padam api .........itu kerja hakiki dia. Bukti setakat diaorang dapat je.
Researcher yang t ...

pakar hadis dr Maza & dr Rozaimi yg paling anti tahyul pun dah bagitahu wujudnya gangguan makhluk halus atau jin. boleh rujuk video2 ceramah mrk di youtube. even mufti wilayah pun bagitau jin ada keupayaan secara fizikal. siap bagi nas & dalil dari Quran dan Hadis lagi.  sebagai org islam yg beriman kita kena percaya wujud benda2 ni. klu mat saleh mrk akan kata X File atau alien sbb mrk x beriman dgn kewujudan jin.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2020 11:24 PM | Show all posts
batu kikir replied at 9-1-2020 11:22 PM
Memang ada closure. Yang pembuat mungkin seronok tengok kita huru hara........hanya dia dan Allah  ...

kerana satu org menipu x boleh la pukul borong semua org menipu.  tak akademik la mcm tu.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2020 11:26 PM | Show all posts
saripdolmat replied at 9-1-2020 11:18 PM
why not you pergi sendiri jumpa mok nab. pergi sendiri rmh dia. dlm Msia jer pun. x jauh mana klu  ...

Tak bolih ke aku tak percaya cerita api yang berlaku tiba2 ni.
Kalau dah pakar (aku tak pakar OK) kata memang benda pelik...........baru aku percaya.
At this moment............I don't believe it

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2020 11:27 PM | Show all posts
salmon-suki replied at 9-1-2020 11:03 PM
Saja nak share sikit,xde kaitan dgn jin api ke apa,tp y ni jin drpd mesir..kezen bawak balik time st ...

dulu aku pun x percaya benda2 ni sbb aku trauma dgn bomoh2 penipu & penunggang agama ni. but in the end aku sedar x semua kejadian adalah tipu. lebih2 lagi tiba2 pesakit yg x tahu bahasa Siam tiba2 boleh cakap Siam. atau pesakit yg x tahu bahasa jawa tiba boleh cakap jawa semasa kena gangguan jin.  
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2020 11:30 PM | Show all posts
batu kikir replied at 9-1-2020 11:26 PM
Tak bolih ke aku tak percaya cerita api yang berlaku tiba2 ni.
Kalau dah pakar (aku tak pakar OK) ...

sbb tu aku rasa elok you pegi sendiri rmh mok nab utk merungkai sendiri curiosity. sebagai org sains sepatutnya you put into action instead of buat andaian mcm2.  lebih2 lagi you org islam, sepatutnya mudah utk paham kewujudan alam ghaib.  
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2020 11:35 PM | Show all posts
saripdolmat replied at 9-1-2020 11:27 PM
dulu aku pun x percaya benda2 ni sbb aku trauma dgn bomoh2 penipu & penunggang agama ni. but in th ...

benda ni simple je... mok nab tak suruh pun percaya kisah misteri ni.. dia pun kata bila dia cerita orang tak percaya jadi dia malas nak kata apa... memang dia suruh pergi sendiri je rumah dia... kalau ada mampu hentikan api tu... di persilakan... haaa gitu... ko nak siasat pakai sains ke cctv sekali pun pergi lah.. .dah ramai wartawan dah pergi dah pun siap buat live.....


yang orang lain tergelak2 dok kutuk mok nab dah kenapooo.... bukan orang tua tu mintak pitih atau rumah besor pun... mintak tolong hentikan api tu jah... dia nak tido malam tak boleh... kain baju pun dah habis terbakar...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2020 11:38 PM | Show all posts
takmau percaya cerita ini pun takde masalah pun yunx oiii... mok nab tu tak marah pun... mok nab pun malas nak kata apa dah... sekarang dia nak sape2 boleh tolong hentikan api misteri tu... dia minta tolong itu je... dia dah pindah randah dah pun tapi masih terjadi yach.. jangan ko tanya tapak rumah dia tu ke yang problem bla bla bla...

dia pun nak beli baju pun takdok pitih dah... takde masa nak bagi orang percaya cerita dia... janji boleh tido malam takde gangguan misteri cukup lah...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2020 11:42 PM | Show all posts
saripdolmat replied at 9-1-2020 11:30 PM
sbb tu aku rasa elok you pegi sendiri rmh mok nab utk merungkai sendiri curiosity. sebagai org sai ...

InsyaAllah..........one day (tak tahu bila).........sampai lah aku kerumah Mek ni.
Tapi aku tak pakar, knowledge aku sikit..........tapi aku jenis "factual". Cerita macam kartun.........aku tolak tepi. It just does not make sense.
Setiap kejadian ada sebab-akibat. Ini fitrah kejadian yang ditentukan Allah SWT.

P/S Jangan taksub dengan "kuasa" jin........takut jatuh syirik. Pesanan untuk ostad2 jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2020 11:42 PM | Show all posts
batu kikir replied at 9-1-2020 11:09 PM
Bomba padam api .........itu kerja hakiki dia. Bukti setakat diaorang dapat je.
Researcher yang t ...

laporan forensik kes kebakaran pun guna khidmat bomba dek oiii... mcm kes bunuh CEO Cradle Fund Sdn Bhd  tu.  semua bomba yg sediakan laporan.  


https://www.mstar.com.my/lokal/s ... -laporan-ceo-cradle
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2020 11:51 PM | Show all posts
batu kikir replied at 9-1-2020 11:42 PM
InsyaAllah..........one day (tak tahu bila).........sampai lah aku kerumah Mek ni.
Tapi aku tak p ...

aku pun dulu mcm you juga batu kikir.  aku takut tergelincir akidah atau syirik sbb percaya dgn tahyul mahyul.  tapi bila aku dengar balik video2 ceramah dr maza & dr rozaimi baru aku tahu mrk pun bagitahu wujudnya gangguan makhluk halus. cuma dua2 pakar hadis ni marah kalau masyarakat sentiasa menyalahkan segala kejadian kpd jin & syaitan. aku rujuk dua2 pakar hadis ni sbb aku tahu mrk kuat menentang penunggang2 agama & bomoh2 tahyul.  dlm kes Mok Nab ni mrk adalah mangsa...mrk jemput wartawan & org ramai datang tgk sendiri kejadian api misteri tu sebab mrk nak minta bantuan kpd yg pakar utk selesaikan masalah gangguan api ni yg menghantui kehidupan mrk sekeluarga sejak 2012. begitu lama terseksa.

adapun kejadian2 ni menambah iman aku tentang wujudnya alam ghaib, sekali gus bertambah iman aku tentang wujudnya alam akhirat, wujudnya malaikat, wujudnya kehidupan selepas mati.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2020 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts
saripdolmat replied at 9-1-2020 11:27 PM
dulu aku pun x percaya benda2 ni sbb aku trauma dgn bomoh2 penipu & penunggang agama ni. but in th ...

Kdg2,y xpercaya dgn adanya makhluk ghaib ni xpernah kena kt dorg..y pernah kena,mmg akan taw laa..

Mcm sy sendiri,waktu kecik dulu mmg tak takut langsung hantu,waima manusia..tp lps kena ganggu and even skrg pn still ada gangguan,baru lah terasa diri ni kerdil jah,n kita bukan berseorgn di dunia ni,ada makhluk lain y duk perati..hehe

Kdg2 sy berharap jah agar y ckp byk tuduh mcm2 ni akan kena benda ni satu masa nanti..time tu jgn plak nak mtk tlg org lain..karma is a biatch y'all know..
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau nak tahu benda ni sejenis Santau.

Santau ni ada banyak jenis, ada Santau angin, Santau api, satu makanan dll.

Santau Api ni asal dari Pulau Jawa....yang mula amalkannya Raja Banaspati.

Ada 2 punca gangguan jenis beginu...pertama langgar pantang semasa menenun Kain....kedua Santau.

Yang jenis ni punca dari Santau...sebab family dia bukan tukang tenun.

Yang boleh buat Santau jenis tu adalah orang yg peroleh benda tu secara turun temurun.

Penyelesaiannya....banyakkan sedekah dan buat kebaikan.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 12:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Tampakoro at 10-1-2020 12:20 AM

Dalam lagenda Bugis Dan Jawa memang banyak Hantu jenis Api.

Antaranya Tampakoro(Hantu tungku dapur), Kuyang/penanggal, Hantu tenun Kain dll

Tapi yang jenis ganggu makcik Nab ni sejenis Santau....seram pulak' nak citer....that's mean pengamal sihir jenis ni memang Wujud kat semenanjung Malaysia.
Yang mula2 gunakan sihir ni Raja Banaspati....Sihir Api.

Ada yang kata guna air Kapur sirih sebagai penangkal.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 12:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Tampakoro replied at 10-1-2020 12:08 AM
Kalau nak tahu benda ni sejenis Santau.

Santau ni ada banyak jenis, ada Santau angin, Santau api, ...

menenun kain pun ada pantang ke?kain mcm songket tu ke?fmly iols dari nenek smpai ke mak i even i pun zaman sek dulu tenun kain songket tu. takde plak pantang larang. seram plak.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 10-1-2020 12:20 AM
Aku tunjuk  ke spouse. Dia kata takut ada metane deposit ja. Terbakar kalau ada statik. Kot kot lah  ...

Yang keluar menitik2 tu sebab material Kain tu...memang la api menitik2...plastik terbakar pun camtu.

Makcik Nab tu kan ada cakap...benda tu kalau terbakar akan keluar asap kecik...lepastu keluar api.

Benda ni katanya banyak berlaku kat Madura sana tapi diorg tak nak kecoh2 kan benda ni.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
syamzana replied at 10-1-2020 12:23 AM
menenun kain pun ada pantang ke?kain mcm songket tu ke?fmly iols dari nenek smpai ke mak i even i  ...

Tak sure apa pantangnya....
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Tampakoro at 10-1-2020 12:30 AM
munchkin replied at 10-1-2020 12:25 AM
Aku lebih cenderung nak bomba siasat. Yg lain i takmo percaya.


Kan bomba dah keluar statement masa rumah Makcik Nab yang kayu tu hangus terbakar.

Bomba sendiri sebut 'Api Misteri'.

Dia pindah duduk rumah adik dia...beg pakaian diorg semua terbakar.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 10-1-2020 12:20 AM
Aku tunjuk  ke spouse. Dia kata takut ada metane deposit ja. Terbakar kalau ada statik. Kot kot lah  ...

ni kira rumah kedua la kan sbb rumah dulu pernah terbakar thn 2017. ke rumah baru ni dibuat atas tapak sama? kalau tapak sama boleh jadi jugak teori metane tu
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 12:28 AM | Show all posts
munchkin replied at 10-1-2020 12:20 AM
Aku tunjuk  ke spouse. Dia kata takut ada metane deposit ja. Terbakar kalau ada statik. Kot kot lah  ...

yerrr sisturr... tapi methane deposit tu tak boleh terbakar tanpa ignition... lagipun kain tu berada di ruang tamu... tengok la video tu... semua kain baju sejadah bantal barang2 kain semua dah bubuh dekat ruang tamu... tapi tiba2 ada dalam bilik dan terbakar... dekat ruang tamu tak terbakar pun... aaa gitteww.. itu pun misteri....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085020s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list