Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
663
View
52
Reply

5G Stand Alone Malaysia?

[Copy link]

Author: awefarr8       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-1-2020 05:08 PM | Show all posts |Read mode
Korang ada baca tak pasal tm nak buat stand alone 5g, kira yg pertama kt malaysia ni? Aku baca kt https://amanz.my/2019223638/ pasal ni, and ada mention situ, lagi cepat guna stand alone ni pastu kurang lag.. Memang mahal sikit tapi untuk jangka panjang punya kegunaan, kira bermanfaat la untuk org ramai guna nanti. Apa pendapat korang?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2020 07:19 PM | Show all posts
ok aje kalau nak upgrade ke 5G,cuma macam sekarang ni ada lagi
area yang 3G hehe..

Maxis dah cuba trial  buat kat Cyberjaya
kalau berjaya, harap takla hanya fokus
bandar besar sahaja.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2020 09:09 PM | Show all posts
4g byk tempat belom lagi stable, ada masih 3bar dan run dlm 3g saja..
perlu fokus sikit kat 4g dulu
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2020 09:20 PM | Show all posts
x berepa harap mereka pasang 5g, sbb 4g di kws luar bandar mmg tak work..main mobile legend tak pernah menang..
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2020 09:41 PM | Show all posts
derickwell replied at 6-1-2020 09:20 PM
x berepa harap mereka pasang 5g, sbb 4g di kws luar bandar mmg tak work..main mobile legend tak pern ...

sy berpendapat sebaliknya...sy harap mereka pasang 5g utk luaskan coverage internet, mcm tu penduduk bandar mahupun luar bandar blh layari internet dgn baik...
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2020 10:35 PM | Show all posts
about the 5G , i heard  from my colleague that its a wireless network will focus on enhanced mobile broadband (eMBB) to provide higher data-bandwidth and connection reliability via two NR frequency ranges as well....quite interesting as well.Hope its turn out well
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2020 11:37 PM | Show all posts
apa maksudnya stand alone tu? boleh jelaskan tak apa kebaikannya
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2020 11:38 PM | Show all posts
Bell1314 replied at 6-1-2020 09:41 PM
sy berpendapat sebaliknya...sy harap mereka pasang 5g utk luaskan coverage internet, mcm tu pendud ...

kalau line 4g pun coverage masih tak luas apetah lagi 5g
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2020 08:37 AM | Show all posts
reezalsdoter replied at 6-1-2020 11:37 PM
apa maksudnya stand alone tu? boleh jelaskan tak apa kebaikannya

apa yang aku paham, ada 2 jenis pemancar:
1 - NSA = Non-Standalone = lebih murah nak implement, naiktaraf architecture 4G sedia ada...
2. SA - Standalone = lebih mahal nak implement sebab libatkan infra dan hardware yang baru.

in conclusion, SA lagi bagus sebab dia pakai real 5G core. Tapi nak expand sangat slow sebab libatkan kos yang tinggi. Most 4G base station dekat malaysia guna NSA, sebab lagi jimat.


Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2020 08:55 PM | Show all posts
reezalsdoter replied at 6-1-2020 11:37 PM
apa maksudnya stand alone tu? boleh jelaskan tak apa kebaikannya

Standalone tu pemasangan internet tanpa LTE ...kebaikan standalone berbanding non standalone ialah cepat, efisien dan kos yang efektif...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2020 09:16 PM | Show all posts
Bell1314 replied at 6-1-2020 09:41 PM
sy berpendapat sebaliknya...sy harap mereka pasang 5g utk luaskan coverage internet, mcm tu pendud ...

bagi telco2 pasal pasang 5g jugak lebih lambat berbanding dgn tm...
tm tu guna fiber SA, telco2 lain guna fiber NSA
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2020 09:25 PM | Show all posts
derickwell replied at 7-1-2020 09:16 PM
bagi telco2 pasal pasang 5g jugak lebih lambat berbanding dgn tm...
tm tu guna fiber SA, telco2  ...

kedua2 ada kebaikan masing2
tapi aku lebih yakin pd g 5tm sbb 4g mereka pun lebih stable dprd telco lain
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2020 09:30 PM | Show all posts
Currently TM is on progress doing 5G , its It will deliver new levels of performance and efficiency that will empower new user experiences and connect new industries. wohooo !!!!
Eagerly waiting for it !
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 02:17 PM | Show all posts
kentel replied at 7-1-2020 08:37 AM
apa yang aku paham, ada 2 jenis pemancar:
1 - NSA = Non-Standalone = lebih murah nak implement, n ...

haaa. mcm ni baru paham.ni dok stand alone stand alone. kite ingtkan sama mcm forever alone
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 03:05 PM | Show all posts
trunks replied at 6-1-2020 07:19 PM
ok aje kalau nak upgrade ke 5G,cuma macam sekarang ni ada lagi
area yang 3G hehe..

so far maxis okay la.kadang2 jela mcm hareemmm.tp okay pada yg lain kot
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 05:13 PM | Show all posts
derickwell replied at 6-1-2020 09:20 PM
x berepa harap mereka pasang 5g, sbb 4g di kws luar bandar mmg tak work..main mobile legend tak pern ...

Kalau pasang 5G kan line akan jadi lebih bagus, jadi selesailah masalah line 4G yg slow kat kawasan luar bandar tu, tapi perlu tengok juga telco mana yg pasang 5G tu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 05:45 PM | Show all posts
4g kat tengah bandar bon bodoe je line dia
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 07:15 PM | Show all posts
Suriyani123 replied at 8-1-2020 03:05 PM
so far maxis okay la.kadang2 jela mcm hareemmm.tp okay pada yg lain kot

bolehlah sebab dia kan dah lama macam celcom hehe
cuma ada saja yang area masih 3G. tapi kalau dia nak buat
5G lagi di alu2 kan.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Suriyani123 replied at 8-1-2020 02:17 PM
haaa. mcm ni baru paham.ni dok stand alone stand alone. kite ingtkan sama mcm forever alone

hahaha harap membantu
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
dekmieDandy replied at 8-1-2020 05:45 PM
4g kat tengah bandar bon bodoe je line dia

coverage 4G bagus, tapi service slow? mksudnya telco taknak upgrade infra pencawang tu untuk tampung congested user....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093706s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list