Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6391
View
132
Reply

"Packaging Buruk, Tak Nampak Macam Kek!" Produk Terbaharu Ramly Dikritik..

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-1-2020 11:01 AM | Show all posts |Read mode




Jenama Ramly sememangnya tidak perlu diperkenalkan lagi memandangkan ianya antara pelopor produk halal dan bumiputera di Malaysia. Setelah berjaya dengan produk burger, syarikat ini membuat produk kek pula dengan harga yang cukup murah.



Namun, apabila ada warganet yang mendakwa pembungkusannya buruk, kurang menyerlah dan logo yang mengingatkan pada burger, ianya mendapat pelbagai respon dari warganet.




Twitter




Walaupun setelah diterangkan produk akhir mengambil pelbagai faktor seperti kos, kepada siapa produk dipasarkan dan ianya pasti mengambil banyak pandangan sebelum ia dikeluarkan, pemuda ini tetap dengan pandangannya bahawa produk tersebut tidak nampak seperti kek. Jadi, sasaran untuk memasarkan kek tidak tercapai.






Pandangan pemuda yang dikatakan mempunyai Diploma dalam Pemasaran itu dikritik oleh warganet lain yang merasakan lebih banyak faktor diambil kira berbanding teori di dalam buku. Tetapi, siapa sahaja yang bodoh akan memikirkan itu adalah daging burger jika kek itu sendiri diletakkan sebaris dengan produk bakeri?

Twitter




Ramai yang menganggap dakwaan tersebut tidak berasas. Apa yang ditulis di dalam buku tidak semestinya boleh diaplikasikan dalam dunia sebenar. Jika dia mahu menyatakan logo tersebut mengingatkannya pada burger, itu adalah diri dia dan bukannya orang lain. Lagi pula jenama Ramly itu sendiri lah yang membuatkan ramai pengguna mahu membelinya kerana yakin dengan produk suci dan halal. Ternyata ia bukan sekadar pembungkusan cantik tetapi lebih kepada jenama yang melekat di hati pengguna itu sendiri.






Ramai yang tidak memahami mengapa logo tersebut yang menjadikan ianya masalah besar. Atau pun pembungkusan yang tidak nampak seperti kek? Ataupun memang perlu ditukar logo supaya nampak lebih antarabangsa? Atau sebenarnya lebih menyampah dengan dakwaan pemuda tersebut yang nampak bersifat angkuh?




Jadi, betul ke pembungkusan tersangat penting atau penerimaan pengguna itu yang lebih utama? Ini kerana di akhirnya pengguna akan mencari produk yang diyakininya untuk dinikmati. Apa kata anda? - CARI





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 2-1-2020 11:11 AM | Show all posts
packaging kek blueberry x cantik... sori uols.

btw hrp2 rasanya ok. nt nk try beli.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Packaging memang tak cantik. Sedap ke? Ada sesiapa pernah cuba?
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 11:37 AM | Show all posts
kat mana ada jual nie .. yg penting sedap dan harga ok .. packaging lepas bukak terus buang je .. hik hik .
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Kira dah berjaya la tu...sbbkan viral packaging buruk br org tau ada produk dia yg baru... I pun br tau...and teringin gak nk rasa....kdg2 buat sesuatu yg lain hanya utk promtional je, bila dah berjaya nnti br la dia buat bebetul...hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
mamatz19 replied at 2-1-2020 11:37 AM
kat mana ada jual nie .. yg penting sedap dan harga ok .. packaging lepas bukak terus buang je .. hi ...

Betul tu...apa heran sgt ngan packaging yg penting isik dlm tu sedap atau tak..
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 11:39 AM | Show all posts
woww tetibe terliur. nk try beli la nanti
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Logo brand dia kena la sustain. Taknak pakai logo tu kena register SSM subcompany baru utk kek semata2 pastu kuar duit lagi cipta logo baru brand tak dikenali

Apa benda budak dip ni komen lajak abt most sustainable business in Msia. Ramly tu

Cuma maybe font diorg pilih kurus sangat dari jauh susah baca. Nampak ok je packaging diorg

Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
aku rasa sbb logo ramly burger tu dah sinonim sgt dgn product2 asal so tu yg ada komen gitu.. pd aku, ok je... lama2 org akan dpt terima.. mula2 keluar je camtu..
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 11:51 AM | Show all posts
MissVixen replied at 2-1-2020 11:32 AM
Packaging memang tak cantik. Sedap ke? Ada sesiapa pernah cuba?

aku penah try makan ni feb last year. rasanya dah lama kuar product ni.
aku try tiramisu & choc cheese cake. harga rm2 tp klu ahli ramly dpt harga rm1.80.
rasa not bad. sedap gak la ikut tekak aku dgn harga murah mcm tu.


1.jpg


2.jpg


3.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
makton: aku penah try makan ni feb last year. rasanya dah lama kuar product ni.aku try tiramisu & choc cheese cake. harga rm2 tp klu ahli ramly dpt harga rm ...



Nampak sedap la isi dia makton
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 12:02 PM | Show all posts
Yang benornya warna logo dia tu tak menarik kusam.. ni dah tahun baru tukar la..
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 12:05 PM | Show all posts
tak menarik...dan tak rasa tertarik untuk beli
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 12:23 PM | Show all posts
x pnh jumpa pun kat kedai..
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 12:32 PM | Show all posts
baru tau ramly ada kek...mcm sedap plak tgk mak ton makan tiramisu tu...nanti cari
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 12:41 PM | Show all posts
sbb logo ramly. so ramly tu dah sinonim sgt ngan burger.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok je... harga pun murah... tak pernah nampak.. kena cari ni
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Utk produk harga RM2, design tara tu ok dah. Logo besar speshly perasa tiramisu, 80% dari saiz sekarang helok sket rasanya..
Adik kena humble sket dik...ngomen hasil kerja orang memang kerja yang paling2 mudah.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
makton replied at 2-1-2020 11:51 AM
aku penah try makan ni feb last year. rasanya dah lama kuar product ni.
aku try tiramisu & choc c ...

Terliur la pula. Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
X peduli ngan packaging yang penting sedap ke..... nak try tp setakat ni x pernah nampak kt kedai lagiii
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list