Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1360
View
24
Reply

[Tempatan] 3 muka surat pelajaran Jawi jadi trauma, fobia etc pada Dong Zong

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-12-2019 11:53 PM | Show all posts |Read mode
Nah, 3 muka surat pelajaran Jawi yang jadi pertikaian
News  |  Diterbitkan Hari ini 6:26 petang  |  Dikemaskini Hari ini 6:26 petang



Sejak Julai, pengkritik bertegas membantah rancangan kerajaan untuk memperkenalkan tiga halaman pelajaran tulisan Jawi dalam sukatan pelajaran Bahasa Malaysia untuk murid Tahun 4, termasuk di sekolah vernakular.

Mereka yang menentang menimbulkan rasa khuatir antaranya, mengenai penyebaran Islam sementara kerajaan berkata bukan niatnya berbuat demikian.

Sepanjang pertikaian ini, sifat sebenar pelajaran tulisan Jawi cuma bergantung kepada imaginasi, sehingga kini.

Minggu lalu, Kementerian Pendidikan telah memuktamadkan kandungan pelajaran tiga halaman tulisan Jawi, yang mana Malaysiakini menerbitkannya untuk tatapan di sini.

Kandungan tersebut memberi tumpuan terhadap teks jawi pada lambang negara, ringgit Malaysia dan setem.

Secara keseluruhannya, terdapat empat teks Jawi yang berbunyi: "Bersekutu Bertambah Mutu" dalam jata negara, "Bank Negara Malaysia" dan "Ringgit Malaysia" pada nota ringgit serta "Malaysia" pada setem.

Para guru diminta membimbing pelajar mengenali teks Jawi dan membentangkannya.

Kandungan akademik itu dijangka diperkenalkan mulai tahun depan.

Dalam usaha untuk menangani rasa tidak puas di kalangan pengkritik, Kementerian Pendidikan mengatakan bahawa Persatuan Ibu Bapa-Guru akan dibenarkan memutuskan sama ada kanak-kanak akan diajar pelajaran tiga muka surat tulisan Jawi itu.

Walaupun tarikh akhir untuk pembelajaran itu akan dilaksanakan terdapat beberapa gangguan berkaitan.

Gabungan Persatuan Guru-Guru Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) berkata merancang untuk membawa kerajaan ke mahkamah mengenai pembelajaran itu.

Badan itu juga akan menganjurkan perhimpunan kumpulan Cina pada 28 Disember.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
diorang memang tak suka apa apa berkaitan melayu dan islam.. dah lama pun
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 12:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Sapa punya idea soh cina belajar jawi ni ? Belajar utk apa?
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak payah letak ejaan jawi kat bungkusan mee kuning.
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 04:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Babi tonyok ni mmg Dr dulu Kan..Ada ke peraatuan Tamil nak join?..harap tun cantas diaorg senyap senyap
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 05:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Elokler bangkang kuat2 hehehe hehehe hehehe hehehe hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 06:17 AM | Show all posts
Setakat tulisan jawi je apa barang mau sentap..?
Bacalah seperti biasa B.malaysia tu..
Apa barang mau kecoh sangat..
Pelik tol dia orang nie...
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Bila tengok 3 halaman buku tu, I tak fikir pun budak2 kena "belajar" tentang tulisan jawi. It's more like memberitahu sj memandangkan tulisan tersebut Ada di mana-mana di sekeliling.
Obviously bantahan tersebut tak berasas. Hanya mahu menonjolkan sikap mereka sahaja.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-12-2019 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
So sekarang nmpk Dong Zong sengaja cari kontroversi tapi bab tulisan halal jawi kenapa ahli Dong Zong tak nak remove dari produk keluaran
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 09:27 AM | Show all posts
arnauld replied at 16-12-2019 05:05 AM
Elokler bangkang kuat2 hehehe hehehe hehehe hehehe hehehe

kuat bebenor dato seri gelak tu....
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Tu belum tgk part giler rasmi hehehe hehehe hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 09:46 AM | Show all posts
tukar je signboard kat highway tepi jalan semua pakai tulisan jawi..
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 09:51 AM | Show all posts
aku harap persatuan cina ni buat kempen benci jawi ni secara besar besaran. mudah mudahan ini akan menjadi tali gantung yang akan mencekik leher mereka  dan kaum  mereka sendiri secepat mungkin.
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Duit yang bertulisan jawi itu hari-hari pun pegang dan simpan dalam dompet juga. Tak rengsa pula ya.
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 11:25 AM | Show all posts
Kepandiran dong dong zong zong makin terserlah

pfftt
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 01:25 PM | Show all posts

tanya sikit, nak buat belajar jika tak digunakan, universiti pun buang 55 kursus ?
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 02:46 PM | Show all posts
dongzong babi ni xde sapa2 nak santau
asik santau melayu je
santau la babi ni plak
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 02:57 PM | Show all posts
Elok HALAL JAKIM dieja dgn Mandarin ..baghu Dong Sohai  sedau
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Dong zong tong ngong Bong ngok

Setakat pengetahuan am macam tu pun nak takut masuk islam.. dah tulisan tu ada kat duit.. diterangkan je apa maknanyee.. bukan suruh belajar mengucap pun..takut ler tu ...mesti igt kalu masuk islam kene potong burung... ...hahahhah..

Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Xmas rasa lebih istimewa apabila disambut bersama Patchi!
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
4.830682s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list