Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4913
View
129
Reply

[Jenayah] Syabas Pakatan Harapan! Penambahbaikan Tabung haji

[Copy link]

Author: baghal_bortuqal    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-12-2019 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Wakalah
       3.1    Pendeposit melantik TH sebagai wakil untuk menguruskan wangnya dalam akaun TH tanpa terikat dengan apa-apa terma selain yang ditetapkan dan selaras dengan Akta Tabung Haji 1995.
       3.2    Pendeposit boleh menyimpan dan mengeluarkan wang daripada akaun TH selaras dengan Akta TH dan selaras dengan Peraturan-Peraturan Tabung Haji (Deposit dan Pengeluaran), sebarang pindaan serta prosedur  yang telah ditetapkan di TH.
       3.3    Pendeposit menerima agihan  keuntungan aktiviti pelaburan TH setelah ditolak kos pengurusan TH, kos Haji dan zakat tertakluk sentiasa kepada TH memenuhi keperluan- keperluan berkaitan di bawah Akta Tabung Haji 1995.
09122019_Notis-Wakalah.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-12-2019 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa itu wadiag yad dhamanah yg terpakai sekarang:


Simpanan di TH adalah berdasarkan konsep Wadiah Yad Dhamanah (Simpanan dengan Jaminan). Ia adalah patuh syariah serta dijamin sepenuhnya oleh Kerajaan Malaysia.

Konsep ini mewujudkan suatu bentuk kontrak yang membolehkan Pendeposit menyimpan wang dan TH sebagai penjaga (custodian) bersetuju untuk menjaga wang tersebut. Melalui kontrak ini, Pendeposit telah memberi keizinan kepada TH untuk mengguna / meminjam wang mereka bagi tujuan perniagaan, pelaburan dan sebagainya. Akad simpanan turut tertera pada helaian Terma dan Syarat Slip Simpanan dan Borang Pendaftaran Ahli Baharu TH  yang menyatakan persetujuan Pendeposit bahawa wang mereka akan diuruskan oleh TH sepertimana yang bersesuaian.

Dalil mengenai konsep Wadiah Yad Dhamanah terdapat dalam Surah al-Nisa : 58 dan Hadith yang diriwayatkan dalam Sunan Abu Dawud. Di samping itu, para ulama juga telah bersepakat melalui ijma bahawa Wadiah merupakan satu kontrak yang dibolehkan dalam Islam.
Screenshot_20191210-195556.png
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-12-2019 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Beza asas:
1. Wakalah adalah agency contract. TH sbg agen kpd marhein, berhak dpt komisen depa dulu dari activity utk duit kamu.

2. Wadiah yad dhamanah: pemegang amanah, Wang dijamin setiap ringgit.

Nota: Cuba gugel Mana dlm artikel scholarly yg cakap bawah wakalah, capital is guaranteed as per wadiah yad dhamanah.



Syabas Pakatan Harapan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-12-2019 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Dari page soalan lazim utk pre empt soalan marhaein;: baca jawapan dia ni:

pendeposit berpeluang mendapat nilai tambah dan manfaat lain di bawah kontrak wakalah di samping kemudahan sedia ada terus kekal dinikmati.



Keh keh keh keh kiokkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
baghal_bortuqal replied at 10-12-2019 08:06 PM
Dari page soalan lazim utk pre empt soalan marhaein;: baca jawapan dia ni:

pendeposit berpeluang  ...

Aku ni otak bebal lembab. Cuba ckp dngn bahasa yg lbh mudah aku fhm. Buang part dn klausa korporat. Serius aku curious nih
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-12-2019 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Count_Romanov replied at 10-12-2019 08:22 PM
Aku ni otak bebal lembab. Cuba ckp dngn bahasa yg lbh mudah aku fhm. Buang part dn klausa korporat ...

Terma baru,
1. Tiada jaminan deposit.
2. TH akan potong yuran dia dulu dari pendapatan pelaburan, baru la dibahagikan hibah yang dikongsikan bersama antara TH dan pendeposit.

Itu yg baghal nampak.


Kita dengar nnt menteri mujahat cakap apa.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
baghal_bortuqal replied at 10-12-2019 08:25 PM
Terma baru,
1. Tiada jaminan deposit.
2. TH akan potong yuran dia dulu dari pendapatan pelaburan ...

tunggu pencacai sembang 1mdb haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-12-2019 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 10-12-2019 08:26 PM
tunggu pencacai sembang 1mdb haha

Itu faq page dah cakap:

"(Memberi) pendeposit berpeluang mendapat nilai tambah dan manfaat lain di bawah kontrak wakalah di samping kemudahan sedia ada terus kekal dinikmati."



Perghhhh dia punya kencing.... Lebih tinggi dari pnb188
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts
baghal_bortuqal replied at 10-12-2019 08:25 PM
Terma baru,
1. Tiada jaminan deposit.
2. TH akan potong yuran dia dulu dari pendapatan pelaburan ...

Oooo gitu.... Versus dengan terma lama plk mcm mna ? Lg bgs kah ?
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
baghal_bortuqal replied at 10-12-2019 08:29 PM
Itu faq page dah cakap:

"(Memberi) pendeposit berpeluang mendapat nilai tambah dan manfaat lain ...

nak byr hutang 1mdb 1 trilion haha
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 08:35 PM | Show all posts

kalau pelaburan rugi, siapa tanggung, pendeposit atau kerajaan ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-12-2019 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Count_Romanov replied at 10-12-2019 08:31 PM
Oooo gitu.... Versus dengan terma lama plk mcm mna ? Lg bgs kah ?

Terma lama:
1. Setiap ringgit pendeposit dijamin Mai bah la, topan ka, kiamat ka.

2. Keuntungan (hibah) adalah tertakluk kpd th.

Tapi utk fakta 2; Islamic finance scholar bersetuju bahwa bila hibah tu dah Ada track record mcm Tabung haji, ianya bukn discretionary lagi. Ia harus dibagi. Sudah tiada 'hak' utk th nak bagi atau tanak bagi JIKA Ada untung.

.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa maksud tiada jaminan deposit??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-12-2019 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Asdan replied at 10-12-2019 08:35 PM
kalau pelaburan rugi, siapa tanggung, pendeposit atau kerajaan ?

Kaper, Tabung haji.

That's the contract of wadiah yad dhamanah. Antara Tabung haji dgn pendeposit.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-12-2019 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
bambimo replied at 10-12-2019 08:36 PM
Apa maksud tiada jaminan deposit??

Singgit boleh lebur jadi satu amas.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-12-2019 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Laterz. Nak gi ngatik sepupu.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 08:46 PM | Show all posts
baghal_bortuqal replied at 10-12-2019 08:37 PM
Kaper, Tabung haji.

That's the contract of wadiah yad dhamanah. Antara Tabung haji dgn pendepos ...

tugas tabung haji ialah urus haji,
tugas pelaburan ialah permodalan nasional berhad (pnb).
kenapa tabung haji buat tugas pnb ?

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 08:53 PM | Show all posts
tabung haji zaman ph dan tabung haji zaman bn

dapat disimpulkan
tabung haji zaman ph lebih baik
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
@Knights cer citer tang mana yg lebih baik nyer. Kalau dah untung tak sampai 3% Dari liability engkau pusingla camana pun nak byr dividend bnyk mana??? @Asdan nak menguruskan haji tak der KOs ke? Tak der strategy nak kurangkan KOs, tingkatkan revenue, peluang2 pelaburan etc. Engkau yg otak simple sngt
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Knights replied at 10-12-2019 08:53 PM
tabung haji zaman ph dan tabung haji zaman bn

dapat disimpulkan

lanc*u.........
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098247s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list