Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
2431
View
36
Reply

[Tempatan] Bakal suami kerja hebat, Pilot. Bukan calang-calang. Tapi pinjam RM230,000

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-12-2019 06:46 PM | Show all posts |Read mode
Kasihankan bakal suami ‘pilot’, wanita ditipu RM230,000
Selasa, 10 Disember 2019 12:42 PM



GARA-gara ‘teman cinta sejati’ seorang kerani operasi luar pesisir mengalami kerugian RM230,000 selepas ditipu.

Ketua Polis Labuan Supt Muhamad Farid Ahmad berkata wanita berusia 30 tahun itu termakan dengan kata-kata manis daripada ‘bakal suami palsu’ mangsa yang mula berkenalan dengan suspek sejak 2017 menerusi platform media sosial WeChat.

Muhamad Farid berkata berdasarkan siasatan awal, suspek seorang lelaki berumur 27 tahun dari Kuala Penyu, Sabah mendakwa dirinya seorang juruterbang AirAsia dan seorang ahli perniagaan, telah berjanji akan mengahwini mangsa.

“Bagaimanapun, suspek memberitahu wanita itu dia menghadapi masalah kewangan dan memerlukan bantuan mangsa,” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata tanpa merasa curiga, mangsa memutuskan untuk membantu suspek dan membuat beberapa transaksi perbankan berjumlah RM230,000 ke dalam akaun suspek.

Bagaimanapun, tidak lama selepas menerima wang berkenaan, suspek memutuskan perbualan WeChat mereka membuatkan mangsa menyedari telah ditipu dan bertindak membuat laporan polis pada Ahad lepas, katanya.

Suspek kemudian berjaya ditahan sepasukan anggota daripada Jabatan Siasatan Jenayah Komersial diketuai oleh ASP Haslinah Hassan, dengan bantuan orang awam pada 2.05 petang hari yang sama di Kompleks Ujana Kewangan.

Suspek kini disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu dan akan didakwa di mahkamah Jumaat ini.

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Byk nya duit.. keje kerani pun byk kumpul duit. Harap dpt balik duit tu.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasihat aku.. Ada saja lelaki antar msg acah2 puji angpa cantik.. Angpa balas " FUCK OFF SCAMMER" lps tu report as scammer dan block.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
scamer  ni attack pompuan gemuk,x cantik. despatch pun x nak ngorat ang pa. apatah lagik pilot
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 07:07 PM | Show all posts
nsb baik dpt tangkap cpt..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah jadi bermusim plak lepas sorg2 kena tipu.. takkan tak boleh nak agak.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
apa lah ayat manis tu ye..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 07:41 PM | Show all posts
takkan you RM230k pun tak ada ? (???)..

ehhh i ada lahhhh..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
dubuk replied at 10-12-2019 07:41 PM
takkan you RM230k pun tak ada ? (???)..

ehhh i ada lahhhh..

Ayat provoke & nak suruh the other party rasa hebat tak nak kalah
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat IG ni bersepah scammer menyamar pilot. Yang I jumpa cina...tatau la dari mainland ke mana, mengaku Islam duduk spore keje kat British Airways. Ingat kita sangap agaknya nak berkenalan dengan pilot...

Tapi bagi yg mudah tergoda boleh huru-hara rumahtangga, almaklumlah pilot konon gaji beso...haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-12-2019 08:22 PM | Show all posts
takkan la scammer nak ckp kerja kedai pomen
tentu la ckp kerja pilot ka
kerja O&G ka
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Blh tangkap punnn......


Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 10-12-2019 08:27 PM
Blh tangkap punnn......

Acc bank ade..boleh je trace
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Banyaknya saving kerani operasi luar pesisir.

Kerja bodoh bagi duit ratus ribu dkt org yg kita tak kenal.  Putus hbgn main blocked wechat je.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by pinklepie at 10-12-2019 01:17 PM

Hairan betulla kenapa ramai sangat perempuan kemaruk nk berlaki akhirnya ditipu ni sedangkan suami atau isteri sendiri pun tak boleh senang-senang percaya, inikan pula org yg baru ngaku nak kahwin sayang diri, duit dan harta sendiri la baru sayang org lain. Tak kahwin pun takpa asal tak kena tipu hidup-hidup.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 09:30 PM | Show all posts
Eh.. yang ini boleh pula ditangkap
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 09:37 PM | Show all posts
alaaah masalah ni lagi
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
So lepas kena tangkap , dakwa atas akta apa
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 09:52 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 10-12-2019 06:53 PM
Nasihat aku.. Ada saja lelaki antar msg acah2 puji angpa cantik.. Angpa balas " FUCK OFF SCAMMER" lp ...

Pernah ade org offer duit, suruh jd couple online  igtkan tipu2, betul rupenye takut pulak
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
TuntungReturn replied at 10-12-2019 06:58 PM
scamer  ni attack pompuan gemuk,x cantik. despatch pun x nak ngorat ang pa. apatah lagik pilot

Ayat ko mmg menyentuh kalbu...bergegar txtxk  minah tu kalau terbaca kat sini...hihi
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092428s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list