Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1332
View
34
Reply

"Video Sofyank Kreatif Gila Sampai Orang Luar Kagum, Tapi Warganet Sibuk Betulkan Grammar Pula"

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-12-2019 12:12 PM | Show all posts |Read mode



Anak muda Malaysia, Sofyank memang berbakat dalam penghasilan video kreatif, hinggakan Vlogger trik magik antarabangsa Zach King pun mengagumi bakatnya. Bukan itu sahaja, aktor Will Smith pernah berkolabrasi dengannya.





Namun, apabila beliau berkongsi pujian Zach terhadap video terbarunya, ramai pula rakyat Malaysia yang lebih menumpukan pada tatabahasa Sofyank ketika berkomunikasi (mengkritik bahasa Inggerisnya) dan bukan bakatnya! Dah mengapa?


Twitter






Perbahasan antara yang mengkritik bahasa Inggeris Sofyank dengan yang menyokong pereka video kreafif itu semakin panas apabila masing-masing mempertahankan pendapat sendiri.


Ig




Timbul isu budak-budak Melayu sengaja membesarkan soal tatabahasa sedangkan bakat sebesar pemuda ini tidak pula dipandang.


Twitter




Atau pun mungkin bila teguran dibaca sebagai kritikan, ianya menjadi masalah besar. Apatah lagi nada yang dibaca adalah mengikut mood pembaca ketika itu.


Ig




Namun begitu, tiada masalah bagi Sofyank malahan jawapan darinya memang merendah diri. Beliau berjanji akan terus memperbaiki kualiti percakapan bahasa Inggerisnya dan kini sedang mencuba dalam pelbagai cara.






Begitulah, tidak salah menegur tetapi adab itu perlu supaya orang lain tidak salah faham. Maklumlah apabila semuanya menerusi alam maya, perlu lebih berhati-hati kala berbicara. - CARI






Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku suka layan video budak ni.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 12:44 PM | Show all posts
malays memang begitu sis...dia akan cari sekecil2 kesalahan orang lain untuk dijadikan modal menghencap...padehal pencapaian diri sendiri jauh bertiang lagi sedihhhhhhhh...inferior much huh???
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Inila nama melayu jatuhkn melayu yg lofa ckp, tak dpt bersaing, mulala cari sebesar besar kuman silap org,, lg satu suka nk laga2 org... Bila bgtau peel tu gitu, xnk mengakuuu
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 01:13 PM | Show all posts
Srebab tu susah sangat Malays nak meletop kat Malaysia ni sebab dek orang melayu memang suka cari kesalahan.. banyak dah cecontoh macam Yuna.. filem2 dan macam2 lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
best ke video dia?
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 01:29 PM | Show all posts
Terbaik bro..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 03:51 PM | Show all posts
bagus..merendah diri..sopan je die jwp..stay humble k..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang mengomen pasal pronunciation dia tu pun grammar ke laut.. "doesn't sounded", "a fluent english" my ass la deyy {:laugh
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Doesnt sounded? English apa tu?
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
When you saying those scripts? Apo ni?
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Ehhhhh mamat ni talented lah!!!! Tahniah!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Ingat senang ke nak buat vid tu semua tambah2 ZachKing sendiri recognized his talent. Chuols whoayus kan jah haters itu dekk
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah tengok video2 dia mmg dia berbakatla dalam editing..memang nampak real.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Kuaq bunyi English macan cekek kelatam
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi ralit juge backlog vids dia

Ok lah tu, layak diketengahkan... Bukan calang2 tu Will Smith, akak forem ado?
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2019 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts
ikut ler nk ckp mcm mana pon.. jnji paham..
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2019 01:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia sendiri me ngaku x pandai Sgt English.. Dah3lah asik sibuk nk betulkan grammar org..
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2019 02:48 AM | Show all posts
aiyoyooo yg kritik grammar tu pon mcm ketam, english ke laut jua

ai harap sofyank terus sukses... esok2 bila americans/british etc datang interview, jawab jah dgn bahasa melayu. mcm Japanese video game creator berbual2 dgn tv host Conan O Brien, dia cakap Jepun diselit dgn isyarat tangan yg penting org jumpa kau sbb talent, bukan english grammar tahap fakulti English unibersiti oxford
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2019 08:43 AM | Show all posts
sangat berbakat pian ni! let alone the grammar!
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.171931s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list