Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
918
View
30
Reply

Kelayakan mohon pinjaman peribadi

[Copy link]

Author: az4620       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-12-2019 01:06 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum...just nak tau kenapa aku nak buat loan peribadi x lepas? Aku br ja clear ansuran mudah aeon kredit. & tggai ptptn ja tu pun x dak tunggakan. Mean dlm ccris aku cuma ptptn ja ada...pelik la aku cal bank center kenapa x lepas dia ckp sbb aku amik amoun tggi kot, maybe comitment aku byk...ish pelik lah aku dah x dah hutang...tggai ptptn ja berbaki 2k lg...bleh sapa2 explain kat aku x sebab apa? ada la aku p satu bank ni dia kata sebolehnya crris aku kn ada 2 account lain bg memudahkan aku buat loan lain...x faham la wei...kwn2 yg kena bahagian ni tolonggggg info sat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 02:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Uols kerja gov ke swasta? Kalau kerja gov, automatic bank yg offer utk soh u apply personal loan...swasta mmg susah nk buat personal loan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-12-2019 03:51 AM | Show all posts
miss_strangers replied at 10-12-2019 02:05 AM
Uols kerja gov ke swasta? Kalau kerja gov, automatic bank yg offer utk soh u apply personal loan...s ...

swasta ler.....kenapa susah? acc clear kenapa susah plak? x faham aku
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 06:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 10-12-2019 06:31 AM

Hutang court mammoths/henseng/aeon tak affect ccris kita
Kalau kena blacklist pun taknaik court. Burn gitu duit diorg, tapi dia hantar bonzer
Kalau takcukup data ccris pun dia tak yakin nak bagi, terutama kita kurang liabiliti dan komitmen. Tak silap dia nak tengok rekod BNM ada bil utiliti atas nama kita bayar cantik, kad kredit, ASB yang dia boleh baca. Rekod LHDN at least setahun. Lagi2 jenis beli cash takda data debt yang jelas

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 10-12-2019 06:29 AM
Hutang court mammoths/henseng/aeon tak affect ccris kita
Kalau kena blacklist pun taknaik court. Bu ...

Nk tnye aeon credit kalo x byr jd ape? Especially kalo penjawat awam
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
NurAlia14 replied at 10-12-2019 08:47 AM
Nk tnye aeon credit kalo x byr jd ape? Especially kalo penjawat awam

aeon credit tak silap ada appear dlm ccris. kalau awak tak byr..nmpak lah tiap bulan bertunggak tu.nak apply loan..payah lah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 09:04 AM From the mobile phone | Show all posts
aku rasa yg kena ada loan lain dlm ccris tu betul kot. dulu masa aku beli keta..dulu lah..salah satu loan aku tak lps, sbb ccris aku kosong. kad kredit pon takde. seolah aku x brkerja. so..aku terpaksa tunjuk statement epf..acc bank sume. slip gaji tu diorg cakap..kdg applicant leh menipu.
tp ni citer berbelas tahun dulu lah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 09:45 AM | Show all posts
nasihat sy, jgnlah amik personal loan
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 10:23 AM | Show all posts
Edited by MFR_IN at 10-12-2019 10:25 AM
awanysss replied at 10-12-2019 09:45 AM
nasihat sy, jgnlah amik personal loan

Boleh ambil kalau nk beli tanah bagi penjawat awam . Swasta, iols tak berani sebb rate interest tinggi.
benefit bg penjawat awam. nk buat loan apa2 sng dgn rate interest yg rendah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 10:27 AM | Show all posts
MFR_IN replied at 10-12-2019 10:23 AM
Boleh ambil kalau nk beli tanah bagi penjawat awam . Swasta, iols tak berani sebb rate intere ...

rasanya tt keje swasta.. tu la sy baca jugak pasal interest tinggi tu.. tu yg nasihatkan jgn amik.. tp kalau penting sgt utk tt amik la.. kalau setakat utk beli kereta/wedding better jangan kan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 10:35 AM | Show all posts
awanysss replied at 10-12-2019 10:27 AM
rasanya tt keje swasta.. tu la sy baca jugak pasal interest tinggi tu.. tu yg nasihatkan jgn amik. ...

yurp benda2 yg tak boleh buat aset semasa ni jgn la buat PL. swasta tak di galakan. interest sgt2 tinggi.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 11:09 AM | Show all posts
tengok pada gaji u berapa dengan komitmen u apa..
ada la gaji sekian-sekian boleh pinjam max berapa..
so maybe u apply lebih dari max yang u boleh minta kot..
bank sekarang memang strict nak bagi loan..
tapi bila sekali nama u lepas, macam-macam hutang dorang akan offer kat u..
walaupun balance gaji u dah tercekik..
so hati-hati la..
kalau tak perlu, jangan apply personal loan..
nak beli kereta beli rumah, apply loan untuk kereta rumah..
coz i ada je nampak orang apply personal loan then amik kereta cash..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
NurAlia14 replied at 10-12-2019 08:47 AM
Nk tnye aeon credit kalo x byr jd ape? Especially kalo penjawat awam

Iols baca dari forum kat internet jg sis. Setahu iols aeon blacklist daripada cawangan2 dia je. Diorg tak saman walaupun macam kirim surat mahkamah
Sebelum nak buat loan dengan court mammoths iols baca review dan komen di internet. Itu yang diorg bincang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 10-12-2019 08:57 AM
aeon credit tak silap ada appear dlm ccris. kalau awak tak byr..nmpak lah tiap bulan bertunggak tu ...


Aeon kredit tak dikira hutang seliaan bank sis, biro tak boleh buat apa2. Ada dijelaskan dibawah
Tag @NurAlia14

https://m.facebook.com/ceritahutang/posts/adakah-aeon-credit-services-sebuah-bankassalamualaikum-saja-nak-share-satu-soala/730102000481332/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 10-12-2019 11:32 AM
Aeon kredit tak dikira hutang seliaan bank sis, biro tak boleh buat apa2. Ada dijelaskan dibawah ...

oh ye ke kim. i tak leh bukak pulak link fb tu.

i tau sbb 2-3 bln lps ada staff sini merungut loan dia tak lepas..sebabnya ada sangkut payment loan aeon credit tu...personal loan. bank yg tak approved tu detect staff tu banyak tunggak loan aeon tu tau dari ccris lah. so..staff tu g bank negara dapatkan laporan ccris tu..mmg ada dlm tu appear laporan aeon loan..card credit sume..

tapi yg kalau beli barang guna aeon tu..tak tau lah ada appear tak dlm ccris ke tak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 10-12-2019 12:20 PM
oh ye ke kim. i tak leh bukak pulak link fb tu.

i tau sbb 2-3 bln lps ada staff sini merungut l ...

Tp dlm bnyk2 aeon credit la yg paling kena elakkan interest tinggi..tp kalo dh xde pilihan terpakse la kot..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 10-12-2019 11:32 AM
Aeon kredit tak dikira hutang seliaan bank sis, biro tak boleh buat apa2. Ada dijelaskan dibawah ...

Kiranya ape yg aeon blh buat adalah ugutan jela thanks for sharing
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 10-12-2019 12:20 PM
oh ye ke kim. i tak leh bukak pulak link fb tu.

i tau sbb 2-3 bln lps ada staff sini merungut l ...

Oh..thanks sis beritahu
Maknanya tiap2 syarikat pemiutang berdaftar bolehlah buat aduan..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
NurAlia14 replied at 10-12-2019 12:27 PM
Tp dlm bnyk2 aeon credit la yg paling kena elakkan interest tinggi..tp kalo dh xde pilihan terpaks ...

faham sis..ala..biasa lah. hidup ada masa mmg terdesak. kita rembat lah mana yg boleh. janji jalan yg betul.
iols pon gitu gak kdg..sama je.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
NurAlia14 replied at 10-12-2019 12:30 PM
Kiranya ape yg aeon blh buat adalah ugutan jela thanks for sharing

Tq too sis..but sis Yuki ada explain kat atas..boleh muncul dalam ccris dah
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085837s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list