Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1136
View
21
Reply

Ini Bukan Cobaan, Resepi Kek Mentega Pasti Jadi!

[Copy link]

Author: natrahn    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-12-2019 10:33 AM | Show all posts |Read mode

Kredit foto: Fb NuhuPessa Hik





Kek mentega merupakan antara kek yang mudah disediakan dan menjadi kegemaran ramai. Sesuai dimakan bila-bila masa terutamanya ketika minum petang dengan secawan kopi 'O' atau teh 'O' panas. Asyikk!!


Kalau sesiapa yang rasa tak ada bakat untuk membakar kek, jangan risau! Kek mentega ni resepinya 'simple' dan sangat mudah untuk difahami.

Bahan-bahannya:








  • 250 gram mentega
  • 200 gram gula kastor
  • 5 biji telur gred A
  • 230 gram tepung naik sendiri(ayak)
  • 50 gram susu segar(ya..sukat guna gram)
  • Esen vanila


Cara-caranya: -


1. Panaskan oven terlebih dahulu.
2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan berwarna kuning pucat.









3. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.







4. Masukkan setengah penutup esen pilihan. Resepi asal menggunakan esen vanilla milk.








5. Masukkan susu segar.








6. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik dengan senduk sampai sebati.






7. Lengserkan loyang dengan sedikit mentega dan letakkan kertas minyak untuk elak kek dari melekat. Bakar api atas bawah pada suhu 160 darjah celsius (bergantung oven masing-masing).





Siap. Terbalikkan kek selepas siap. Sejukkan dahulu sebelum dipotong atau boleh juga dimakan semasa masih panas.







Selamat mencuba! - CARI



Kredit Resepi - FB NunuPessa Hik
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Sis, kalau oven kecik suhu 160 gak ke? Sy bab2 suhu ni failed {:childlike
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
guna periuk nasik ok tak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-12-2019 12:02 PM | Show all posts
Lentera replied at 9-12-2019 11:28 AM
Sis, kalau oven kecik suhu 160 gak ke? Sy bab2 suhu ni failed {:childlike

oven cik ada suhu atas bawah ke.. saya kat rumah oven kecik guna suhu ni ok..cucuk lidi tengok kek dah masak ke belum... ataupun kena try dulu bakar dalam bekas kecik then bole agak suhu 160 oven sis tu ngam tak

sini pon ada tips


https://www.keluarga.my/bila-kenal-mood-ketuhar-barulah-dapat-hasilkan-kek-yang-lebih-elok/
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-12-2019 12:04 PM | Show all posts
Kurex replied at 9-12-2019 11:37 AM
guna periuk nasik ok tak

@Kurex kalau guna rice cooker biasa dikhuatiri kek akan jadi tak gebu melainkan Kurex guna pressure cooker noxxa atau rice cooker lain yang ada function bake.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
cantik dan menggoda kejadianyya.. nnt boleh try
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
natrahn replied at 9-12-2019 12:02 PM
oven cik ada suhu atas bawah ke.. saya kat rumah oven kecik guna suhu ni ok..cucuk lidi tengok kek ...

Yup ada api atas bwh.. Ok sis. Tq for the tips
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 04:15 PM | Show all posts
bukan nak puji tapi kenyataan my mum buat kek butter paling sedap dalam dunia, padahal dia buat pkai planta jek, maybe my mum buat dengan penuh kasih sayang, i ada suh mum buat dan bawak gi opis ramai yg puji sedap sampai nk beli pon ada tp my mum bukan jual pon dia buat ikhlas jek bg org makan
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh dicuba nanti. Nampak sedap !
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-12-2019 08:36 AM | Show all posts
safieyah1984 replied at 9-12-2019 04:15 PM
bukan nak puji tapi kenyataan my mum buat kek butter paling sedap dalam dunia, padahal dia buat pkai ...

masakan mak memang tiada tandingannya
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2019 11:52 AM | Show all posts
natrahn replied at 10-12-2019 08:36 AM
masakan mak memang tiada tandingannya

yup betul tu kena hargai mak masa dia ada, bila dah xde nanti sume benda kita akan rindu terutamanya makanan. alhamdulillah mu mum still sihat lagi, cuma i rindu masakan arwah nenek, bukan nak cakap apa dulu arwah nenek masak biasa2 jek tapi dia punya sedap lain macam, masakan ni walau resepi yg sama still x sama dari segi rasa sbb air tangan lain2 kan. al fatihah buat arwah nenek dan atokkk
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2019 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Paling suka kek ni lah..tengok gambar dah terliur

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2019 08:49 AM | Show all posts
ok weekend ni nak buat lah. asyik buat kek oren je. anak punya pasal laa ni. tiap minggu kena buat kek.
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2019 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Tk tulis pun bakar brp lama (min)?
Iols cuti arini so tgh bake kek ni buat mkn petang..
Iols buat 30min dulu tgk camner ...
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2019 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by MsKoreanfanatic at 12-12-2019 06:21 PM

Iols bake 50min..
bila cucuk chopsticks elok tk melekat~
Iols letak coklat konon2 marble kek

20191212_175518.jpg
20191212_182028.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2019 06:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Kek oren menu wajib malam raya my mum buat
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2019 03:30 PM | Show all posts
sy suka letak esen oren n tambah susu pekat 3 sudu
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2019 07:23 PM | Show all posts
wow sdap nya tengok.terliur
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2020 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
tgk gmbr pn boleh agk sedap.tekstur kek tu pn berbulu mcm tu.suka tgk.la ni kek mcm2 ada..jelita x jelitanya..yg ni jgk idaman qalbu
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2020 10:39 AM | Show all posts
kek butter memang paling sedap and senang nak dibuat..tapi i is malas, tu je masalahnya
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.115341s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list