Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
11047
View
305
Reply

[Dunia] Tiga warga Malaysia maut kemalangan di NZ

[Copy link]

Author: Boomibulat       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-12-2019 12:48 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Boomibulat at 7-12-2019 12:52 PM

Tiga rakyat Malaysia maut, dua kritikal nahas di NZ

Keadaan kenderaan yang dinaiki 5 orang terbabit nahas dengan lori di utara Kaikoura, New Zealand yang menyebabkan tiga rakyat Malaysia maut. - Foto ihsan https://www.stuff.co.nz/
Oleh Nor Azizah Mokhtar dan Suzalina Halid

bhnews@bh.com.my

KUALA LUMPUR: Tiga rakyat Malaysia maut manakala dua lagi cedera parah selepas terbabit dalam nahas lori dan kereta di utara Kaikoura, New Zealand, semalam.

Berdasarkan laporan portal berita New Zealand, www.stuff.co.nz, kemalangan berlaku kira-kira jam 3.10 petang waktu tempatan dan semua mangsa yang dipercayai mempunyai pertalian kekeluargaan dan berasal dari Sabah, menaiki kereta.

Tiga mangsa maut itu adalah orang dewasa manakala dua remaja yang dilaporkan kritikal diterbangkan ke Hospital Christchurch dan Hospital Wellington dengan helikopter bagi mendapatkan rawatan.

Kemalangan turut menyebabkan kedua-dua arah jalan di lebuh raya ditutup bagi memudahkan kerja menyelamat.

Pasukan penyelamat terpaksa memotong kenderaan bagi mengeluarkan mangsa yang tersepit manakala punca kejadian masih disiasat.

Sementara itu, pihak Wisma Putra ketika dihubungi mengesahkan rakyat Malaysia terbabit dalam kejadian itu dan wakil Suruhanjaya Tinggi Malaysia di New Zealand akan melawat mangsa dalam masa terdekat.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 01:00 PM | Show all posts
takziah                        
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Takziah


Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Takziah. ..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Takziah kpd keluarga mangsa.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
NZ jarang sgt accident ..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
faint_heart replied at 7-12-2019 02:30 PM
NZ jarang sgt accident ..

Maksudnya...?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 03:19 PM | Show all posts
Takziah, mungkin excited memecut di negara yang aman2
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 03:40 PM | Show all posts

aku rasa derang ni underestimate jalan bukan pasal speeding.  Laluan tu aku pernah lalu last year. Jalan di NZ ni mostly bergunung ganang, steep dan byk curve dgn blind spot. Psl tu tak blh laju pun. Tp bila kita tak biasa dgn jln tu, lbh baik bawa jgn laju dan pasang extra mata utk tengok sekeliling. Tak lbh driving mcm kita kat Msia.  
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Harap bukan technical error
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
faint_heart replied at 7-12-2019 02:30 PM
NZ jarang sgt accident ..

Ya btol...

Tapi lori2 kat sana (kepala lori aku aku panggil lori transformer sbb cantik dan berkilat n pelbagai warna2 meriah mcm robot lori dlm pilem transformer) mmg laju2 di highway hatta masa depa pusing kat roundabout pon..

Aku perhati,  kenderaan2 kecil x selaju lori transformer ni..

Kita yg pelancong ni bawsk kete ikut hadlaju sbb takut kena saman..

Kalo lori ni ada kat belakang,  kita pi kiri or kat tempat tertentu ada lagi extra lane utk kenderaan perlahan...

Mmg kagum lori2 dipandu dgn laju mcm tu..

Tp jarang eksiden

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
beta_carotene replied at 7-12-2019 03:19 PM
Takziah, mungkin excited memecut di negara yang aman2

Takot kena saman.. Nnt problem
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 7-12-2019 03:40 PM
aku rasa derang ni underestimate jalan bukan pasal speeding.  Laluan tu aku pernah lalu last year. ...

Bukan ke jalanraya daro kaikoura to Christchurch belum dibaiki lepas gempa bumi tahun 2014 kot..

So,  utk ke Christchurch aku ikut greymouth n arthur pass
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Doktor, suami dengan anak yang eksiden ni kan? takziah
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 06:36 PM | Show all posts
pengecatbintang replied at 7-12-2019 04:35 PM
Bukan ke jalanraya daro kaikoura to Christchurch belum dibaiki lepas gempa bumi tahun 2014 kot..
...

Ya, jalan tu lah yg rosak. Tp aku dpt tau pd 2016 route tu dah di repair. Klu tgk berita ni derag ikut laluan North Kaikoura. Maknanya jalan tu dah elok.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 06:37 PM | Show all posts
pengecatbintang replied at 7-12-2019 04:30 PM
Ya btol...

Tapi lori2 kat sana (kepala lori aku aku panggil lori transformer sbb cantik dan be ...

aku ingat aku sorang je yg panggil dan nampak lori derang mcm transformer.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
bagos kn antar spital naik heli?..asing 2 spital pulak tuh...

ye tau nz beso walopun x jem

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
takziah bt fmily tlibat
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
NZ yang aku tahu, jalannya seram..takde bahu jalan. Tapi jarangla accident sbb orangnya sopan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 7-12-2019 06:36 PM
Ya, jalan tu lah yg rosak. Tp aku dpt tau pd 2016 route tu dah di repair. Klu tgk berita ni derag  ...

Ooo...  

Aku google map tahun 2018, part of the road runtuh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093177s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list