Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
1963
View
61
Reply

Hidup ini ibarat lakonan, setiap orang perlu ada topeng muka yang berbeza

[Copy link]

Author: ifanonline       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-12-2019 09:20 AM | Show all posts |Read mode
Dalam kehidupan ini, kita sebagai manusia hanyalah pelakon yang berada di atas pentas lokanan yg di arah oleh yang Maha Esa. Setiap daripada kita adalah abang, adik, kakak, ibu, ayah, nenek, atok, dsb...dlm keadaan berbeza, topeng muka kita pun berbeza, bersama kawan, bersama keluarga dan bersama org yg tercinta...

agak mustahil utk kita 'be our own self' setiap masa...ada masa topeng perlu di tukar...kemungkinan besar, ada antara kita, especially andartu akan sentiasa 'be her own self'...ia bukanlah satu kesalahan, tetapi tidak semua org yg suka kan anda sebegitu...

so apa pandangan forumer2 berkenaan perkara ini? we have many hats to wear in our lifetime...nak kata jgn jadi fake, takleh juga...to be true pun, ada batasnya...

dilemma manusia hidup di muka bumi?
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 09:37 AM | Show all posts
Ini thinking hats yang warna-warni tu ke:
White hat: neutral objectivity
Red hat: emotional view
Yellow hat: logical positive
Green hat: creativity
Blue: process control
Black hat: logical negative

Tapi aku sama je perangai hodoh aku kat tempat kerja ke, dgn family mertua ke, dgn anak-anak ke. Semua pakai aku-punya-suka-hat. Kikiki boleh gitchew.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-12-2019 09:40 AM | Show all posts
julielapadite replied at 6-12-2019 09:37 AM
Ini thinking hats yang warna-warni tu ke:
White hat: neutral objectivity
Red hat: emotional view

yup...

it depends on the invidual actually, some people can adapt, some can't...konsep 'banyak topeng' ni is more towards relationship target...
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
tt camna pulak..
kat luar sana..reality..biasa guna warna apa..topeng yg mana satu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-12-2019 10:40 AM | Show all posts
yuki812 replied at 6-12-2019 10:13 AM
tt camna pulak..
kat luar sana..reality..biasa guna warna apa..topeng yg mana satu..

yg mana2 disukai oleh yuki...
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 12:11 PM | Show all posts
I change my personality around different people.
dengan adik beradik iols talkative sampai sister iols kata eh diam la ko ni bising betul.
tapi kat ofis iols tak banyak cakap sebab malas nak layan orang. siapkan kerja sendiri je.
dengan kawan2 pon berubah ikut lepak dengan gang yg mana satu..

we change our behavior and approach to suit the situation and the people we are dealing with.  
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 12:17 PM | Show all posts
utk apa pakai topeng sedangkan org lebih ikhlas menerima aku sbgi diri sebenar
dan org yg betul2 kenal kau akan selalu ada disisi bukan mereka yg kau kena pakai topeng zorro atau topeng miss diva.

tt pun suka pakai topneg elokla jumpa org pakai topeng jugerrr
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak berubah warna serta topeng di mana mana...... Saya ada Singa jadian walau di mana Dan masa mana pun
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Hats and topeng dua perkara berbeza..
I takde topeng.. i'm too beautiful for that.
Hats terpaksa pakai sbb setiap hari jumpa manusia yg pelbagai di tempat kerja. Nak selesaikan kerja kena bersikap diplomatik & tukar2 hat.. kdg2 buat magic dlm hat tu tiba2 ada rabbit....
Kat rumah tak pakai pape.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 02:58 PM | Show all posts
hidup bukan lakonan....tetapi realiti
dan setiap orang kena ada tool/peralatan untuk membuat atau repair kehidupan.....
adakalanya..dengan ibubapa dan kawan...menggunakan tool yang berbeza
hakta dengan kanak kanak dan dewasa penggunaan tool berbeza beza...
seorang doktor menggunakan perbagai tool untuk repair manusia
seorang mekanik menggunakan perbagai tool yg berbeza utk repair kereta
begitulah kita...kena menggunakan perbagai tool untuk repair kehidupan kita..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Hayati lah lirik....

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
pawie replied at 6-12-2019 02:58 PM
hidup bukan lakonan....tetapi realiti
dan setiap orang kena ada tool/peralatan untuk membuat atau r ...

[youtube]IZlGUvXNb2s[/youtube]

so tell me sawie.....which of the above you have not used?

hikhikhik
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
putericahaya999 replied at 6-12-2019 12:31 PM
Tak berubah warna serta topeng di mana mana...... Saya ada Singa jadian walau di mana Dan masa mana  ...

ada simpan saka dlm badan kewww?

hukhukhuk
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 6-12-2019 12:17 PM
utk apa pakai topeng sedangkan org lebih ikhlas menerima aku sbgi diri sebenar
dan org yg betul2 ke ...

setuju 100%...you dont need any form of masks....and on the contrary...you are very natural when it comes to bermuka muka...

kuikuikuikuikui...
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 04:46 PM | Show all posts
stingerback3 replied at 6-12-2019 04:40 PM
setuju 100%...you dont need any form of masks....and on the contrary...you are very natural when i ...


pandai hang na
bermuka muka tu bgimana stinger?
pernah terkena ke dgn sesapa..luahkan





Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
stingerback3 replied at 6-12-2019 04:35 PM
so tell me sawie.....which of the above you have not used?

hikhikhik

Ya amponn sawie. ...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
stingerback3 replied at 6-12-2019 08:35 AM
so tell me sawie.....which of the above you have not used?

hikhikhik

kejap konpius.. mana satu player mana  satu spanner?

eh sawi tu sayur masak lemak putih tuuu letak tauhu.. sedap..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by noraidil_06 at 6-12-2019 05:32 PM

I treat people sama je kut. Kalau org yg i despise, i just ignore. Wasap pun i mls nk bls, mls nk bazir energy.

Motto hidup sekarang "keep my circle small, my wall high". Harap2 berjaya la. Sbb sy org yg sgt talkative.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 6-12-2019 04:55 PM
kejap konpius.. mana satu player mana  satu spanner?

eh sawi tu sayur masak lemak putih tuuu le ...

Player?

Kau memang nak kena cium dgn aku  kewww? Atau macam mana?
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 6-12-2019 04:46 PM
pandai hang na
bermuka muka tu bgimana stinger?
pernah terkena ke dgn sesapa..luahkan ...

[youtube]playlist?list=RDmNLHTUBJMWU[/youtube]

Bermuka muka .muka pintu muka buku...semua la..complete in.you..

Kahkahkahkah

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.103425s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list