Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1586
View
33
Reply

[Tempatan] Tujuan sebenar fesyen wanita bertudung zaman sekarang

[Copy link]

Author: tension080808       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-12-2019 05:15 PM | Show all posts |Read mode
Edited by FanTasyCreaTioN at 4-12-2019 07:48 PM



TUJUAN SEBENAR FESYEN WANITA BERTUDUNG ZAMAN SEKARANG
NAWAITU

1.  Untuk Agama Menutup Aurat
2.  Untuk Membaiki Kesalahan Lampau
3.  Untuk Nampak Lebih Cantik, Di Percayai Dan Lebih Sopan di Mata Ramai
4.  Untuk Mencapai Keinginan Pada Sesuatu
5.  Untuk Mata Pencarian

ADAKAH TUJUAN UTAMA KITA MEMBELI TUDUNG YANG CANTIK DAN HARGA YANG MAHAL SURUHAN SEBENAR DALAM ISLAM
DAN BISA MENUTUPI DOSA ATAU LEBIH PADA MENGUNDANG DOSA ..
Isu bertudung bukanlah isu baru di kalangan masyarakat Islam. Hal ini sudah wujudsejak zaman awal kedatangan Islam sehingga kini. Terdapat pelbagai nas yangmenceritakan tentang isu bertudung seperti nas-nas al-Quran dan hadis. Namun dalamisu fesyen bertudung, adakah ianya mampu menepati kehendak dan ketetapan yangdigariskan oleh Allah s.w.t dalam menutup aurat ketika bertudung. Hal ini keranaterdapat pelbagai jenis fesyen bertudung dan cara pemakaiannya yang berbeza-bezamampu mengikut kehendak syarak.Dewasa ini, kebanyakan umat Islam sudah tidak mengambil berat berkaitan dengangaris panduan yang telah ditetapkan oleh Islam berkaitan pemakaian bertudung dikalangan wanita Islam. kebanyakan wanita Islam pada masa kini lebih mementingkanfesyen bertudung berbanding menutup aurat dengan cara bertudung sedangkankeutamaan dalam Islam ialah menutup aurat.Selain itu, masyarakat menganggap bahawa isu bertudung merupakan perkara remehtemeh dan sudah memadai jika bertudung tanpa melihat kepada ketetapan bertudungyang dikehendaki oleh Islam. Oleh yang demikian, penyelidik merasakan perlu dibuatsatu kajian untuk mengkaji fesyen bertudung di kalangan masa kini.
Pendapat anda ..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 05:21 PM | Show all posts
Edited by HannahMontana at 3-12-2019 05:22 PM

Supaya orang lelaki   merendahkan  penglihatan iaitu tidak melihat wnaita bertutup itu dgn pandangan syahwat .

Supaya AKU(Allah) jamin keselamatan kamu !


Aku xpakai tudung  updated ,aku pakai tudung bulat .

Kalau rasa ada orang tenung sgt,aku akan pakai purdah . Tp aku xpakai purdah  di rutin harian aku.


Kalau perlu sgt saja.

Aku jadi benci bila orang lelaki suka perhatikan aku.Kebencian aku terasa mcm aku nak bom  jantan tu  melebihi  kemarahan Amerika sewaktu  bom Nagasaki dan Hiroshima,begitulah yg aku rasa ye.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 05:26 PM | Show all posts
biaqpila...asai depa tak jadi etis bowdow...tengok ja penduboq2 etis liberal dalam ni...perempuan nak kahwin ramai la...makan taik buat ubat la...keturunan beghuk la..graviti graviton aurora la....dah jadi etis pun acah suci dia ja betui......lepaih tu reka2 fakta sains sendighi...trick lama la...zaman saya tak dak dalam website ni boleh la hang bowdow2 kan oghang dengan agama oghang...la ni mana buleh..tu belum ceghita pasai penduboq lgbt lagi....ada batang berjuntai pun peghasan dighi tu pompuan..apa ghapla jingga depa ni......wakakakakakakakakakakakkakakaa
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 05:29 PM | Show all posts
tudung adalah satu bisnes yg menguntungkan...

knp lelaki taknak jual kopiah?
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
pakai tudung sebab leceh nak jaga rambut
#bukanaku
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 05:48 PM | Show all posts
lelaki sejenis simple ler
pilih kopiah, asal muat , okay, siap

tk smpai seminit berpikir

pmpn klu ada design tudung sama, corak bunga lain sket, bole jadi 1/2jam memikir nk beli yg mana..

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 05:52 PM | Show all posts
ifanonline replied at 3-12-2019 05:29 PM
tudung adalah satu bisnes yg menguntungkan...

knp lelaki taknak jual kopiah?

aku baru google profile pic kau.. dahsyat sungguh ye superimpose nye..
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 06:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Tudung utk cover aurah..

Tp byk y aiolzs tgk skrg pmpuan brrtudung sbb no.3 hingga no.5 jah..dan tudung y dijual pun tak menutup aurat y sepatutnya..sekadar tutup rambut y kdg2 tetap dikeluarkn semata2 nak berhias pakai subang..

Ai hates this kind of people..xde istilah free hair lebih baik drpd y bertudung atau y bertudung lebih baik drpd free hair..sbb dah terang2 kalau x ikut syariat Islam,tetap lah salah..
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 06:45 PM | Show all posts

rambut wanita merdeka aurat, rambut wanita hamba bukan aurat, tapi kenapa aurat berbeza mengikut status, mungkin sebab istilah aurat merujuk budaya pakaian zaman itu, betul tak ?

apapun, tak ada satu ayat quran & hadis kata rambut aurat, betul tak ?

maaf jika silap
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 06:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 3-12-2019 06:54 PM

Semua hal2 wanita boleh buat duit,  duit  duit. Ambil kesempatan akal mereka 10% itu sukakan brg2 dari pakaian komestik perabot periuk pinggan brg electric
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Asdan replied at 3-12-2019 06:45 PM
rambut wanita merdeka aurat, rambut wanita hamba bukan aurat, tapi kenapa aurat berbeza mengikut s ...

kalau camtu, menurut pandangan tuan haji asdan ni..aurat diklasifikasikan dari mana sampai ke mana..dari tengkuk sampai ke buku lali ke.
kalau rambut bukan aurat..adakah segala bulu2an yg ada contoh bulu ketiak..bulu roma pun bkn aurat gak ke.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
HannahMontana replied at 3-12-2019 09:21 AM
Supaya orang lelaki   merendahkan  penglihatan iaitu tidak melihat wnaita bertutup itu dgn pandangan ...

Tudung bulat tu tudung jenis mcm mana?

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 07:13 PM | Show all posts
pinksarah replied at 3-12-2019 07:08 PM
Tudung bulat tu tudung jenis mcm mana?

Tudung mcm telekung tu panggil tudung apa ?
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
HannahMontana replied at 3-12-2019 11:13 AM
Tudung mcm telekung tu panggil tudung apa ?

Ooo tudung labuh ye?

Mcm kebanyakkan siswi pakai?

Biasa nampak yg bekerja depa convert tudung labuh licin tu kpd tudung bawal yg bidang lebar..

Or is it khimar? Yg berlapis2?
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 07:19 PM | Show all posts
pinksarah replied at 3-12-2019 07:16 PM
Ooo tudung labuh ye?

Mcm kebanyakkan siswi pakai?

Bukan tudung labuh.

Aku xreti nak  terang kepada ko  .


Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Spesis ikan dan yg sewaktu dengan nya xde istilah aurah
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 07:39 PM | Show all posts
t shirt biru mengada tak nak pakai  seluar pendek
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 07:45 PM | Show all posts
ifanonline replied at 3-12-2019 05:29 PM
tudung adalah satu bisnes yg menguntungkan...

knp lelaki taknak jual kopiah?

hang arsedone aka asdan ka ceq? baik hang mengaku ja la...wakakakakakakakakkakakakaka
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 07:46 PM | Show all posts
yuki812 replied at 3-12-2019 07:01 PM
kalau camtu, menurut pandangan tuan haji asdan ni..aurat diklasifikasikan dari mana sampai ke mana ...

arsedone to sewel..banyak sangat makan taugeh....wakakakakkakakakakaka
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 09:16 PM | Show all posts
yuki812 replied at 3-12-2019 07:01 PM
kalau camtu, menurut pandangan tuan haji asdan ni..aurat diklasifikasikan dari mana sampai ke mana ...

ikut budaya tempatan,
kerana penggunaan istilah aurat asalnya merujuk kebiasaan sesuatu tempat

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086747s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list