Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
8166
View
166
Reply

Suami Lufya Omar Bagi RM250 Je Sebulan Untuk Perbelanjaan Anak?

[Copy link]

Author: Cari-Saiful       Show all posts   Read mode

Post time 3-12-2019 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Bebaru ni i connect balik ngan kwn sekolah, divorce dah, anak sorang, husb bagi rm750 sebulan utk anak darjah 1, should b ok?

250 sorry lah, totally absurd!!!
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
msdummy.2018 replied at 3-12-2019 05:32 AM
jangan kaitkan dgn doktor & lufya...bygkan kalo org biasa2 dlm keadaan mcm ni...income laki 3k-4k  ...

Org dok kait sbb diaorg laki bini 'mampu' pkai bimmer..kawen meriah sakan...so level xsama dgn y gaji 3k-4k
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Sayornara replied at 3-12-2019 04:02 PM
Kan... Sebab tu aku nyampah jenis pompuan camni... Aku suka yg jenis kuat tanpa simpati netizen...

Dia baru nak rasa dipuja oleh netizen..some more netizen pun dah mostly support dia and dah benci husband dia..

Tp aiolzs benci dua2...hahahaha..sorg sbb terlampau merempan,nak cerai tu,mtk fasakh jah kalauu suami xnk cerai..y suami,kalau wife dah nusyuz gini,eloklah ceraikn n live your own life,jgn jd dayus sudah..
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 3-12-2019 12:26 PM
ye.. sebab kurex yg suruh dia bagi banyak tu je... kalau boleh bagi 100 je..

Tolong tampar bontot heshe bagi pihak acik
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
bedahmulutpuaka replied at 3-12-2019 05:49 AM
Me x pernah cerai..
Contoh perbelanjaan anak utk rakyat marhaen macam me..


Ni costing utk 3org ank ke per head..

Bgs chuols bt kira2..merancang masa depan gittew
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
msdummy.2018 replied at 3-12-2019 01:32 PM
jangan kaitkan dgn doktor & lufya...bygkan kalo org biasa2 dlm keadaan mcm ni...income laki 3k-4k  ...

I rasa min is 500 per kids per month? More is better. Usually ex very reluctant sbb dah cerai ngan mak nya. I bet dedulu pun belanja lebih dr 250 utk anak, but just because... lps tu anak ppak selalu dgn mak so diorg tak nampak exactly how much or how little. i rs kiraan socso pun xaccurate xigt berapa utk 1 org anak & ada peningkatan selaras umur.  Tp situasi lain la sbb bapak dah takdek kalau kes socso.

Dan bukanke mmg bapak ke sponsor full anak2, means tempat tinggal included , tmpt tinggal xharus under mak pun kan, so tu je dh berapa

Kalau btl2 buat kiraan ex cousin i buat, semua benda dia akan bahagikan perbelanjaan tu, jd mcm individual.

Rumah rm800 yg duduk mak, anak 1 org. So sorang anak rm400. Bahagi sama rata. Bahagian mak dia byr. Bahagian anak bapak bayar. Kalau nak rigid.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 06:45 PM From the mobile phone | Show all posts
bedahmulutpuaka replied at 3-12-2019 01:49 PM
Me x pernah cerai..
Contoh perbelanjaan anak utk rakyat marhaen macam me..


Btl lah, tmpt tinggal pun ptt kena bahagi 2. Bahagian mak dia byr. Bahagian anak bapak byr. Tp sbb dah ex kan so berat lah nak bagi lebeh2. Tu je dah berapa.

Dan patutnya duit ehsan/elaun pd ibu yg menjaga anak pun kena beri. Ada ibu2 yg lps cerai takde peluang nak reentry workforce. Sbb anak 3 org anta daycare/pengasuh dh berapa. Tak berbaloi. Tpaksa la keje dr rumah. Tp imagine camne horriblenya life ibu dgn anak2 lps cerai. Mcm dah xde masa depan. Yg mmg keje imejin plak having to come home n jaga anak. Kena ehsan pd ex juga walaopun aku rs 1 dlm sejuta yg blh buat camni. Sbbnya ex tu mmg la ex tp mak pd anak2 kita jugak kan

Dlm kes lufya feel sorry 250 utk anak dia dgn doc tu xmungkin rate at rm250. Mayb out of revenge je yg sampai hati bg mcm tu.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 3-12-2019 09:22 AM
tak.. lebih suka bebas.............

Oh kurex...namamu patut tukar jadi gerek seyyy...
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 06:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by pitera at 3-12-2019 06:51 PM

Jujurnya kebanyakan laki sekarang mmg taktau kos sebenar nak besarkan anak-anak. Mostly bini bekerja mmg keluar biaya sendiri. Sad truth. Bila cerai, exwife claim nafkah mula la cakap tak mampu. Offer rm250, rm500 je sebulan utk 3 orang anak. Lagi haru. Aiols setuju dgn saranan forumer kat atas, biar exlaki tu p beli pampers and susu senang dia nak manage. Zaman skrg senang, beli kt shopee ke lazada ke pastu masukkan je alamat exwife. Nak bayar daycare pun senang, bank in je bagi resit. Ape susah. Ubat demam ke ape ke beli terus kat farmasi. Gituh kalo taknak sangat bagi duit kat exwife kan.

Lagi satu, kalo nak cerai ke berebut anak ke hal nafkah ke, tak payah la bising kat socmed. Cakap laki tak tunaikan tanggungjawab la, bila orang speku gay tak mengaku pulak. Kan ke dah jatuh fitnah situ. Baik la ko p amek lawyer lawan habis-habis guna lawyer. Anak dah besar nanti malu je tgk mak ayah gaduh kat socmed.

Sekian bebelan aiols



Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 3-12-2019 06:38 PM
Tolong tampar bontot heshe bagi pihak acik

aummmm tampar manja ke apa
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
awanearisu replied at 3-12-2019 06:26 PM
Lufya ni da beberapa kali buat begini. Jenis suka berkias agaknya. Yang sebelum ini pun netizen da ...

Indeed. Bila netizen speku laki dia dlm lemari... Tuduh netizen fitnah pulak. Dua dua laki bini aku x suka, tibaiunta.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 06:57 PM From the mobile phone | Show all posts
fair_iza replied at 3-12-2019 06:54 PM
Indeed. Bila netizen speku laki dia dlm lemari... Tuduh netizen fitnah pulak. Dua dua laki bini ak ...

Ha yang spekulasi gay tu je dia kelam kabut nak terangkan pada netizen
Tetapi dia lupa gay boleh jadi biseksual.
Yang lain elok dibiar netizen spekulasi melampau-lampau tanpa sebarang pengesahan.

Tak baiklah gunakan netizen cara halus macam ni. Nampak awak tu L perempuan licik dan ada agenda.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
roti_banjir replied at 3-12-2019 06:02 PM
aku ok ejr klu dia nih nak menyalak untuk dapatan bahagian anak dia.... sebab dah lar laki nyer play ...

Betul. Kalau iolls jd lufya iolls merempan jugak apooo bg rm250 je. Yg kecam lufya ni doa doalah tak ditinggal laki. Kalau kena tinggal nnt sila redha dpt rm250 jahh. Beli susu pampers pun tak lepas agaknya. Kalau ibu bekerja pulak rm250 tu habis bayar pengasuh je. Well... mestila kena kerja kan kalau tak nak makan apooo pulak anak tu
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 3-12-2019 02:14 PM
aku takde la nak tembak tepat tapi ni bukti depan mata aku doc baru 30 tahun boleh beli rumah 600k ...

Tu ikut kelayakan gomen. Loan gomen.
Layak memang layak, bayar belum tentu mampu.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Perk77 replied at 3-12-2019 02:26 PM
Nurse pun DH lebih 3k gaji...doctor apa tah lagi...Aku husnozon je lah..maybe laki dia gaji besar  ...

Nurse gred berapa tu gaji 3k?
I rasa tu mesti yg ada degree atau dah senior.
Doktor i percaya basic 3k. Elaun2 lg so mau dlm 5k kot
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Ladybird910 replied at 3-12-2019 06:36 PM
Org dok kait sbb diaorg laki bini 'mampu' pkai bimmer..kawen meriah sakan...so level xsama dgn y g ...

Sbb pakai bimmer, dok rumah besarlah gaji tak cukup nak bg byk utk nafkah anak. Setakat gaji 5-6k tu, ada sebiji rumah teres 300k ngan pakai kereta dlm 80k rega pun cukup2 je.. sebab tu kena cari laki yg financially smart bukan yg jenis suka bergaya..ramai je yg bergaya, aset macam.berkepuk tapi hakikatnya tarak
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Lula2 replied at 3-12-2019 07:12 PM
Tu ikut kelayakan gomen. Loan gomen.
Layak memang layak, bayar belum tentu mampu.

True.. layak memang layak. Bayar boleh bayar tapi bajet utk expenses lain kena cut banyak. Setakat keje gomen, bukan banyak pun gaji. Cukup dan selesa jika tak hidup bergaya, bermewah sekali sekala dan tak banyak komitmen hutang
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
busuknya la lufya ni
ko mekap mcm kim k pun bleh terbau busuk smpi ke luar gambar
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Lula2 replied at 3-12-2019 11:14 AM
Nurse gred berapa tu gaji 3k?
I rasa tu mesti yg ada degree atau dah senior.
Doktor i percaya ba ...

Nurse basic for degree mmg dah 3k++

Basic doc HO dah 4k++ ziz...huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 08:36 PM | Show all posts
aaz replied at 3-12-2019 07:26 PM
True.. layak memang layak. Bayar boleh bayar tapi bajet utk expenses lain kena cut banyak. Setakat ...

aku tengok kawan-kawan aku kerja ptd gomen macam mewah je hidup diorang.
sekarang umur dah 40 tahun, dah kerja ngan gomen 15thn, pangkat tinggi,
gaji mau lebih 15 ribu... janji gomen, gerenti hidup mewah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090200s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list