Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1945
View
45
Reply

Tanggungjawab abang kepada adik lelaki yang dah berkahwin.

[Copy link]

Author: Kakaknanako       Show all posts   Read mode

Post time 2-12-2019 11:24 AM | Show all posts
sarahmirza replied at 2-12-2019 10:05 AM
I tak ingat la nama2 samaran...
Tapi setahu i la kan...
Andai kata si bapa hilang upaya, tak mam ...

Mungkin TT boleh buat monthly allocation. Cth rm 500 (contoh yerr). Then block je no. biras tu or bagi warning kalau biras terus menganggu hari2 mintak duit, terpaksa buat report polis utk tujuan keselamatan / ketenteraman. Bbnu kan, hopefully dia takut la dgn ugutan tu.

Kakak ipar pulak, mengada nyer. Bini adik tu tak mati lagi, suruh la bini yg jaga. Bini dia ni sayang laki ke tak ni?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 11:57 AM | Show all posts
suami TT kena tegas
buat group Whatsapp
atau adakan satu mesyuarat Khas keluarga

lantik seorang yang berusia dan beragama untuk jadi pengerusi

setiap keputusan kena sebulat suara
terpaksa buat mesyuarat sebab Isteri iaitu Biras TT tak faham peranan

kalau tak mo mesyuarat
TT dan suami bagi nasihat terus pada Biras tu
cakap berterus terang kewangan ekonomi korang terhad
korang bole tolong bantu bagi pampers dan wheelchair jer (contoh)

kalau tak berterus terang macam ni
orang orang berkenaan tak faham

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 2-12-2019 10:05 AM
I tak ingat la nama2 samaran...
Tapi setahu i la kan...
Andai kata si bapa hilang upaya, tak mam ...

Kalau bapa, bapa saudara dan adik beradik lelaki pun hilang upaya nak bagi nafkah, nak letgo kat mana benda tu, hujung2 bini yang sihat walafiat lah yang kena kerja bantu toklaki, orang sekeliling just tengok2 kan lah, bantu apa yang patut ja,

Ni sampai minta duit tak berhenti, Bill Gates pun boleh bangkrap, jelas dalam cerita ada penganiayaan pada orang sekeliling dari pihak yang kononnya susah tapi tak nak usaha, dalam citer ni, isteri boleh ja mohon JKM/Zakat kalau betul dia sama2 tak berupaya nak kerja,

Semua pekara kita memang wajib ikut hukum agama, tapi first kena guna logik kita, diberi Akal, baik ka kita, terjaga ka silaturrahim, selesai ka masalah kita, kalau kita tekan orang sekeliling kita untuk kesenangan sendiri tanpa usaha,

Penunggang agama dia manfaatkan hukum 100% bagi urusan dia sahaja, nasihat saya kalau ada masalah suka tak suka kena open table bincang, agama kita bukan parasit, kita kena bantu orang tapi kita sendiri tak cukup makan, ini mainan orang susah untuk tangkap orang kaya, benda biasa dekat Nusantara ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Walaupun pemberian nafkah jatuh pada suami tt sebab adik ipar dah tak mampu nak keluar cari nafkah untuk keluarganya,  penjagaan adik ipar tetap jatuh pada isteri.

Pemberian nafkah hanya yg betul2 nafkah..  Iaitu makan minum,  tempat tinggal dan pakaian (jika perlu). Itu pun ikut kemampuan,  pakat la adik beradik tolong.

Yang lain2 mcm astro,  barang make up,  Starbucks,  mc d, kfc dll sudah bukan jatuh kepada keperluan.  Keperluan dan kepentingan sekarang adalah meneruskan kehidupan.

Adik ipar ada perkeso tak?  Kadang2 ada majikan dapat tolong pekerja begini dapat tuntutan perkeso. Tuntutla pampasan kemalangan(kalau ada,  sya pun tak pasti) atau pencen ilat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 06:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Kakaknanako replied at 2-12-2019 12:39 AM
Jawapan
1) kami kerja semua biasa2 saja. Naima menempel kat semua org yg dia kenal. Dia mintak ...

TT, ramai porumer dah berikan pelbagai nasihat. Terpulang kpd TT yg mana nak amik. Pada pendapat iols, TT kena bermusyawarah sekeluarga ttg perkara ni. Sume kena pakat tolong setakat yg mampu. Iols syak kasma nak lepas kat TT sbb dok kat tanah pusaka.

Bab jaga, si isteri kena jaga. Naima pun kena blaja berdikari sbb bila iols baca dia berumo 18 mase kawen, skang 20 tahun, mungkin masih mentah dan tak reti. Korang sume kena beramai2 tolong dia utk berdiri atas kaki dia sendiri. Kalau korang tak bantu, nak harapkan sapa? Parents dia? Sedara dia?

Jgn tolong sampai diri ko yg sakit. Tak berbaloi. Tolong takat mana yg mampu. Allah SWT takkan uji ko dan kuarga ko melebihi yg ko mampu.

Bitau je kat depa kalau korang tak mampu.

Harap2 TT dpt settle masalah TT.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-12-2019 10:12 AM | Show all posts
terima kasih semua atas nasihat.
sy akan cuba dan bertegas lebih lagi dari biasa.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 11:21 AM | Show all posts
Edited by aiva at 4-12-2019 11:22 AM

bukan nak ajar lepas tangan

mohon daftar baitulmal
rasanya akan dapat pendapatan bulanan atau bantuan dapur atau bantuan bayaran sewa rumah atau sebagainya  
pihak baitulmal akan menemuduga laa keluarga tersebut
golongan asnaf pasti dibantu

sebagai keluarga terdekat
bantu laa setakat mana yang termampu
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 11:36 AM | Show all posts
takyah layan.. suruh kasma tu jaga.. sesenang je hidup..
mcm satu member aku, mak dia operate keluar hospital, dia hntr kat rumah anak laki (menantu ppuan jaga) padahal menantu dia tu bukan org sini and keje cikgu, patutnya masa cuti sekolah ni la balik kampung lama2 kan..
yg anak2 kandung dia sedap2 duduk rumah  mak dia, pergi jalan2 bagai.. menantu yg duduk jaga mak dia.. alasan, anak laki kena jaga mak.. hauk sgt keturunan..

and iols rasa salah satu reason dia sbb uols tinggal kat rumah pusaka, apa2 jd semua akan return ke "rumah pusaka". kalau mampu uols pindah la kalau sbb rumah tu isu nya..
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
MenteriWanita replied at 2-12-2019 12:23 PM
Kalau bapa, bapa saudara dan adik beradik lelaki pun hilang upaya nak bagi nafkah, nak letgo kat m ...

I jelaskan tanggungjawab keluarga lelaki terhadap anak dan isteri lelaki tu...
Tak semestinya i sokong apa yang adik ipar TT buat pada suami TT...

Suami TT dah laksanakan tanggungjawab dia sbg penganti wali kepada anak2 adik lelaki dia...
Memadai membantu menanggung nafkah untuk keperluan asas iaitu makan, minum, tempat tinggal, belanja persekolahan anak2 adik lelaki dia dan perlindungan.
Yang tambahan macam astro, internet, telefon bagai tu tak payah la... Tu bukan keperluan...

Apapun, tak boleh nak salahkan isteri adik lelaki itu apatah lagi keluarga isteri tu...
Tanggungjawab tu dah terletak pada keluarga lelaki... Kena la laksanakan..
Jangan bila bab faraid aje tau tuntut hak tapi bab tanggungjawab terus keluar ayat, tu tanggungjawab isteri jaga dan tanggung suami yang hilang upaya..

Ni bukan penunggang agama tapi ini perihal tanggungjawab, perihal wali dan juga harta pusaka/faraid etc...


Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
awanysss replied at 4-12-2019 11:36 AM
takyah layan.. suruh kasma tu jaga.. sesenang je hidup..
mcm satu member aku, mak dia operate kelua ...

Aha... I ada terbaca pasal TT duduk rumah pusaka...
Bila kata rumah pusaka, setiap adik beradik masing2 ada bahagian kat rumah tu....
So TT, jangan buat tak nampak pulak hak adik ipar lelaki yang dah hilang upaya tu pulak....
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 05:36 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 2-12-2019 10:05 AM
I tak ingat la nama2 samaran...
Tapi setahu i la kan...
Andai kata si bapa hilang upaya, tak mam ...

aku setuju yg anak laki lg susah dr anak perempuan tu.. anak perempuan susah kat part nak jaga maruah tu je..tp bila dah besar2, anak perempuan lg byk berbudi pd parents.. lg ramai anak laki, lg mcm "bola" dia buat parents tu..
masing2 nak berkira siapa paling byk ambik berat, siapa paling byk keluar duit.. last2 anak ppuan ni la yg "selamatkan" keadaan..
  sorry tt.. ot sikit
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 4-12-2019 05:08 PM
I jelaskan tanggungjawab keluarga lelaki terhadap anak dan isteri lelaki tu...
Tak semestinya i s ...

Apa2 masalah didunia ni, kita sendiri kena usaha setelkan sendiri dulu, sebab tu manusia diberi Akal, tak dapat setel 100%, minta tolong 20% kita usaha 80%, dan seterusnya, suka tak suka kena usaha sendiri, jangan nampak ada otak tapi tak ada akal,

Bukan decide terus tak boleh setel sendiri, lalu bentang kitab2 dan Al quran depan muka orang yang dalam hukum2 itu apa tanggungjawab mereka pada kita, dari situ dah nampak si bini ni sengaja culas just because agama on her side, happy lah bila tau, berita gembira kaedahnya,

Dalam cerita TT, bini si sakit sehat tapi memilih untuk tak kerja, atau buat kerja part time atau open table bincang sesama ahli keluarga nak bahagi tanggungjawab sesama mereka, yang dia tahu mintak duit ja, ni sifat orang parasit, dia tau senang dia ja, tak fikir orang sekeliling, tak tau tanggungjawab sediri, bila ditegur gigih guna agama,

Orang miskin dan dalam kesusahan ni kalau dia tak meminta2, beratur orang nak tolong dia, sebab terkesan dengan sifat dia yang lebih pilih untuk usaha dari berharap dengan orang lain semata2, tapi kalau dah selamba minta Rm200 gitu jua, gila ka, siapa ajar benda macam ni, kalau bukan dia yang ajar diri sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2019 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
tt..saya tak tau lah kes adik ipar tt ni sama atau tidak situasi keadaan saya.

saya pernah tanya ustaz dipejabat agama berkaitan nafkah. ditakdirkan ayah kpd anak2 saya hilang upaya..meninggal atau apa, dr segi hukum..siapa yg perlu teruskan beri nafkah pd anak2 saya? ustaz tu jawab..keluarga wali..iaitu keluarga si ayah...mengikut turutan..

1.Datuk belah bapa
2.Adik beradik lelaki seibu sebapa si bapa.
dan seterusnya lah...

saya tanya lagi..tapi saya ibu yg mampu menafkahi ank saya..adakah perlu saya minta juga nafkah dr mereka bg pihak anak2 saya?. Jawapan ustaz tu..YA sbb itu ada lah tanggungjawab keluarga si bapa yg akan dipersoalkan diakhirat nanti. Sekalipun saya masih isteri kepada ayah anak2 saya itu..tetap keluarga si suami yg akan menafkahi keluarga saya dan anak2 saya.

tapi kita ada sifat kemanusiaan, kalau si ibu atau isteri tu mampu, tak perlu ler meminta sebegitu itu ini pd keluarga pihak lelaki tadi. minta yg wajib sahaja dan biarlah semampu yg pd yg memberi.

tp dari segi hukum..mmg betul biras tt boleh minta nafkah dr keluarga suami tt..tapi hanya nafkah yg wajib sahaja..makanan..pakaian..dan tempat tinggal. astro..makanan mahal..bj cantik2 tu bkn keperluan...tu x perlu.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 09:58 AM | Show all posts
CatMiow replied at 2-12-2019 01:40 PM
Walaupun pemberian nafkah jatuh pada suami tt sebab adik ipar dah tak mampu nak keluar cari nafkah u ...

betul tu,keperluan tu yg patut ditolong,benda lain abaikan je lah...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-12-2019 01:18 PM | Show all posts
yuki812 replied at 5-12-2019 12:27 PM
tt..saya tak tau lah kes adik ipar tt ni sama atau tidak situasi keadaan saya.

saya pernah tanya ...

iye kami memang bantu dari segi itu tapi jangan melampau sgt sampai hari2 mintak.
jujur cakap dgn dia saja kami bergolok bergadai. tapi makin lama makin naik lemak !
bukan dgn keluarga belah suami nya saja dia mintak malah dgn kawan2 si suami tu pun dia mintak juga.
dalam kes dia ni, sy salah kedua ibu bapa naima sebab terlalu manja kan anak sampai anak sendiri tak mampu hidup susah.
si isteri kedrat masih boleh bekerja tapi tak mahu ! padahal ada je org yg jaga anak2 & suami dia kat rumah mak pak dia.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-12-2019 01:21 PM | Show all posts
aiva replied at 4-12-2019 11:21 AM
bukan nak ajar lepas tangan

mohon daftar baitulmal

iye. kami dah bagi jalan utk dia ke baitulmal dan sebagainya tapi sikap "MALAS" isteri dia sendiri yg jadikan dia
sedap meminta. bila kami bagi duit yg kononnya utk sara suami dan anak2 dia, tapi duit2 tu kelain.
dia makan benda yg mewah2 sedangkan kami pun tak mampu. bila dia mintak duit konon nak beli pampers,susu anak,
kami nak belikan, tapi dia menolak. dia kata menyusahkan je utk hantar pampers. bank in je duit biar dia beli.
something fishy sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Kakaknanako replied at 6-12-2019 01:18 PM
iye kami memang bantu dari segi itu tapi jangan melampau sgt sampai hari2 mintak.
jujur cakap dg ...

awak sekeluarga laksanakn tanggungjwb yg mana perlu shj. full stop.
hal yg lain..sikap dia..family dia kaya raya..dia pemalas..tu jgn peduli.
ignore saja bnda yg bkn jd keutamaan awk.
byk lg bnda lain nk fikir.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-12-2019 01:28 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 4-12-2019 05:13 PM
Aha... I ada terbaca pasal TT duduk rumah pusaka...
Bila kata rumah pusaka, setiap adik beradik m ...

memang rumah pusaka. ikutkan nak keluar dari awalnya tapi kakak2 ipar dan adik nya sendiri yg tak nak duduk situ
sebab kampung & sgt2 jauh dari bandar mahupun pekan. masa mereka senang, kami pun dorg tak amek peduli bila susah, tahu
pulak yg kami ni wujud. tak pernah berkira bab2 duit tapi bila dah jadi mcm ni bill gates pun boleh muflis.
kasma pulak mintak kita jaga adik lelaki dia dan duduk serumah. dah lah suami sy jenis balik kerja lambat tak kan nak duduk berdua je.
sy mintak dorg pikir yg itu je. kakak2 ipar dah bayar sewa rumah, tak nak pulak naima dan syarif nak duduk. kan membazir bayar sewa tapi tak ada org duduk .
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-12-2019 01:31 PM | Show all posts
yuki812 replied at 6-12-2019 01:27 PM
awak sekeluarga laksanakn tanggungjwb yg mana perlu shj. full stop.
hal yg lain..sikap dia..fami ...

iye betul. tapi mengganggu ketenteraman kami je hahahahahaha
selagi tak reply, atau jawab call utk bagi duit kat dia, dia cari sampai rumah hahahaha
speechless sy. janji sy dan suami sy dah buat tnggungjawab kami
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 03:28 PM | Show all posts
Kakaknanako replied at 6-12-2019 01:21 PM
iye. kami dah bagi jalan utk dia ke baitulmal dan sebagainya tapi sikap "MALAS" isteri dia sendiri ...

tunjuk jer gambar dia makan kat tempat mewah mewah tu
cakap kat dia, kami pun tak makan tempat mewah macam ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077678s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list