CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: noraidil_06

Putu yang korang tahu

[Copy link]
Post time 1-12-2019 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya suka segala jenis putu kecuali putu halba. Mil beli makan la 1 pcs nak jaga hati even tak suka rasa dia
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-12-2019 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Lengkong replied at 1-12-2019 10:10 PM
Acuan tak de tak pe kim...yg penting dapat makan hasil masakan sendiri

Hehe ya pandai olah pun dah rasa bangga dengan diri sendiri. Begitulah masak2 tak ada bahan. Putu bujang hehe
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru je balik dr kelatey, and first time la makey putu halba... best mkn pasal cuaca sejuk dgn hujan .. putu halba ni memang ada time musim tengkujuh saja..
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
putu mayam, putu bambu, putu piring, putu kacang. tu je yg tahu.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 11:35 PM | Show all posts
i loveeeeee putu beras tapi cuma boleh dapat kat perak je. i dont know if tempat lain ada jual ke tak
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 07:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Putu bambu, putu piring dan putu mayam. Sejak mai kelantan baru tau ada putu halba. Ok la rasa dia...apa2 pun mmg kami sekeluarga suka putu mayam
Jiran sebelah bgtau..bila mai musim hujan,tgkujuh ...mai musim ubi jd byk hasil ubi. Masa tu la akan byk kelihatan org juai putu halba. Katanya putu halba ada letak ubi kayu sikit.
Waktu biasa pun mmg sepnjg masa ada juai putu halba cuma skrg ni lg bercambah la...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni putu jugak
Tapi ni sabah punya
Ada dolu guard opis iols bawak
Dia bagi rasa
Memula iols xboleh terima
Lama lama..ok je..kena mkn dgn sambal lah
Dia makan gitu jah...hahaha
Putu ni ubi kayu letak dlm plastik aiskrim
Mcmana dia buay..iols xtau

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Putu bambu iols suka putu bambu world
Sedap...

Putu piring iols kureng sikit
Putu perak iols suka tp susah nak jumpa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-12-2019 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Putu halba xpernah lagi makan atau jumpe..yang den tau putu mayam, putu buluh je
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 09:28 AM From the mobile phone | Show all posts
LuvAurora replied at 1-12-2019 09:20 PM
cicah masa nk makan..klo malas gaul kelapa dgn gula melaka siap2

ohh.. iols mkn mcm tula. tp duk pikir btl ke cara mkn mcm ni haha. sbb selalu kelapa dgn gula tu bakinya tlebih2 sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Fly_over replied at 2-12-2019 09:28 AM
ohh.. iols mkn mcm tula. tp duk pikir btl ke cara mkn mcm ni haha. sbb selalu kelapa dgn gula tu b ...

Tp iols pulak kekadang xcukup sbb benda tulah yg bg putu tu sedap..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg tahu putu mayam, piring , bambu ngan Perak je
Putu Perak first time makan kat pasar tani medan gopeng..  
Jenuh iols tanya asal usul putu ni kat peniaga tu
Balik Ipoh time wiken mesti p beli
Sedap makan time sejuk
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau yg dok area Kluang, Putu mayam boleh beli kat pasar malam sekitar Kluang. Family keturunan india yg buat. Sedap la juga. Hari ni ada kat Pasar Tani Kg Melayu & Pasar malam Kg Melayu.. Sejuk2 makan panas2 sekali dgn black coffee memang sedap!

Putu bambu juriah selalu beli time nak balik kampung je. Makan panas2 tu sedap. Selalu juga bawa balik sampai Melaka.. Licin adik beradik & family makan walau dah sejuk.. Kat coconut shake klebang ada jual putu bambu juga. Tp x sedap la pada akak..

Putu kacang time raya makan kat rumah makcik mertua.. Dia buat sendiri. Xde la manis sangat. Sedap2 lemak manis berkacang je rasanya tapi berani makan sebiji je..

Putu piring skrg dah x berapa nak sedap mcm dulu2.. Samada yg kat Kluang @ kat Melaka.. Rindu rasa putu piring yg sedap dulu kat Tengkera.. Arwah lama dah atok tu . Pernah try yg org kata sedap tp entahlah.. X kena rasa akak. Tapi suami rajin la beli kat simpang Durian Tunggal depan masjid tu.. Sebab dia suka putu piring dan situ je la yg boleh layan.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Fly_over replied at 1-12-2019 09:16 PM
putu yg mcm mee tu mkn mcm mana? gula tu kena gaul sekali or cicah2 mse nk ngap?

Akak skrg tabur kelapa & gula kat atas putu mayam tu. Lepas tu gulung & makan. Tu cara akak utk memastikan akak makan sekeping je dan dalam kawalan brown sugar @ gula merah  yg bersesuaian.. Hehehehe.
Kalau tak.. Koyakkan putu tu, then kaup sikit gula & kelapa dgn putu tu. Ngap terus. Itu gaya dulu. Tapi punya la lazat makan gitu sampai makan x berhenti! Berthe ti bila dah habis ja. Hahahaha!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
amyza replied at 1-12-2019 09:37 PM
Tak pernah mkn putu halba lagi.
Putu mayam maintain sedap beli dgn india muslim naik motor.
Putu  ...

Ha! Amyza sebut dangai baru akak teringat. Mcm sejenis putu jugak kan dia..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Fly_over replied at 2-12-2019 09:28 AM
ohh.. iols mkn mcm tula. tp duk pikir btl ke cara mkn mcm ni haha. sbb selalu kelapa dgn gula tu b ...

Dulu kalau beli putu mayam, wajib minta penjual kasi gula & kelapa muda parut tu lebih. Skrg dah x lagi..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 2-12-2019 12:52 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 2-12-2019 12:19 PM
Kalau yg dok area Kluang, Putu mayam boleh beli kat pasar malam sekitar Kluang. Family keturunan ind ...

yeaaa my fav geng makan dh masuk komen. hehehhehe. seronok bc komen2 leen n forumer lain juge.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 2-12-2019 12:52 PM
yeaaa my fav geng makan dh masuk komen. hehehhehe. seronok bc komen2 leen n forumer lain juge.

Dok kat bodgos dansikit busy dok perbaiki kemahiran si bongsu buat kerja rumah, @noraidil_06.  Dan Jumaat baru ni selamat sambut cucu kedua.. So, weekend buay kelek yg sulong & yg adiknya tu.. Hehehe... Hati bertambah bunga ni..

Jumaat lewat petang sempt singgah cawangan putu bambu juriah yg sebelum tol Ayer Hitam. Bawa juga bekal sampai ke Selngor utk anak2 &  cucu. Sejuk gigil gitu pun habis dua bekas.. Diorg makan bertiga je.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 01:48 PM | Show all posts
Masa kecik dulu bila ada uncle india jual putu mayam mak aku akan beli la tapi masa tu aku mati ingat Putu Mayam ni sebutan dia Kutu Mayam dan serta merta aku ingat dia dibuat dari kutu kepala tu.. bodoh naw.. budak2 la katakan..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 02:48 PM | Show all posts
aku suka putu piring tapi susahnya nak cari kat perak ni... bnyk putu perak je..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 06:58 AM GMT+8 , Processed in 0.079902 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list