Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1906
View
63
Reply

[Bahasa] Handphone korang guna bahasa apa?

[Copy link]

Author: CinnamonR    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 1-12-2019 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
imransulaiman replied at 1-12-2019 02:35 PM
Henfon saya bahasa Inggeris...tapi bila pegi ATM pilih mandarin.... Hihi

Iols penah tertrkan mandarin
Pastu nak cepat...iols agak agak.je...
Lepas.keluar duit..org belakang iols cakap cina dgn iols..dia ingat iols.cina
Padahal..satu hapa.aku x paham
Cuma agak agak.je cm kita set kan bahasa.tu..hahahahah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
English. Email apa semua berkaitan kerja English. Text, whatsapp dgn client, supplier, colleague in English tapi bila on the phone cakap melayu wikikiki...

ATM sahajork BM macam forumers lain... pernah tertekan Chinese kat ATM, confident meolls tekan2 (sbb dah ingat step) nyonya belakang meolls pandang2 senyum2 (masatu takde lagi pita pelekat utk jarak so org belakang leh nampak screen)... mesti dia ingat wahhh amoiiii terer arrr youuuu... mihihi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Tweety_Senrose replied at 1-12-2019 12:22 PM
Aku guna english. Tapi beza UK dan US tu apa? Dari segi ejaan dan gunaan terms of words ke?

Btw k ...

Uk ikut britain. Kita kan guna british.. us amerika lain.sikit2 some word
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 12:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Cerita pasal mandarin ni, company aku ramai china prc diorg pakai software mandarin word excel semua bila buka Kat pc diorg satu hal pulak. Gigih betul pakai aplikasi mandarin apa apa pun aku x byk masuk kepala. Tup2 si prc cakap bm dgn aku, selama ni korang duduk  diam2 sambil tangkap perkataan2 melayu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 05:25 AM From the mobile phone | Show all posts
English jgk...tp betul la mcm korang jgk, pesal tekan kt atm nk kena bm pulak kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-12-2019 06:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 1-12-2019 12:24 PM
Macam bahasa indon, tak syok guna, kadang tu terjemahannya tak tepat..

Tula bahasa dia memang kita tak guna...macam ketik tu setau aku kita guna klik kot..or taip
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 07:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku pun setting english.. Aku rasa bm yg dia guna dlm fon ni mcm bahasa tinggi sikit.. X faham aku. Haha
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 07:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Suchi at 2-12-2019 07:35 AM
starbug7 replied at 1-12-2019 12:22 PM
Semua gadget in English tapi dekat ATM pilih BM gakk.. tak tau kenapa.


Sama  kalau kat hp jadi blur je bila guna BM risau je tersalah klik ke apa tapi heran kat ATM memang guna BM mungkin perkataan tunai, pengeluaran wang, akaun semasa dan simpanan lebih dekat dihati kot hahahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
English.. walaupun english kurex tak berapa nak ok.. sebab dah biasa..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
English jgk..klu BM kdg x ape yg dicari x ingt sebutan dlm BM..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 09:47 AM | Show all posts
english.. sbb bahasa melayu lat henpon mcm jd bahasa indon.. tak faham..
atok nenek iols pun iols set kan english sbb senang cucu2 nak tlg godek.. atok nenek iols just guna utk call2 je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 09:49 AM | Show all posts
english...my sister pakai bm...tiap kali die sruh tgkkn phone die bila bermasalah i jd blur dgn bm huhuhu...bukan sombong tp sbb dh biasa...email pun sama huhuhu dh terbiasa...tp atm wajib bm

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Guna english sebab bila setting guna malay rasa mcm weird pulak. Takut nanti salah faham habis setting hp i.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 10:21 AM | Show all posts
English jugak, laptop pon English.

Tp ATM taktau kenapa mesti pilih BM. Secure maybe. Hehe
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 12:40 PM | Show all posts
phone sendiri & anak2 set English.
phone mak & ayah set kan bahasa, tp bila sesekali nk tlg buat apa2 dkt phone dorng jdi blur kejap... wahal setting - tetapan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 1-12-2019 10:55 PM
Iols penah tertrkan mandarin
Pastu nak cepat...iols agak agak.je...
Lepas.keluar duit..org belak ...

Hahaha...adoi lawak! Mesti cina tu kagum
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 03:02 PM | Show all posts
english UK. standard malaysia guna UK kan? british. sebb kalau tulis proposal bos suruh guna standard ejaan UK.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat hp sendiri guna english uk. Kat hp orang tua pakai bm. Tapi aku tukar pegi english sebab aku slalu klebet hp dorang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
imransulaiman replied at 2-12-2019 01:46 PM
Hahaha...adoi lawak! Mesti cina tu kagum

Hahaha
Tu la
Sure dia ingat iols boleh.ckp cina
Bangga japs
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 07:28 AM From the mobile phone | Show all posts
English UK.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.241489s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list