Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
1438
View
63
Reply

[Bahasa] Handphone korang guna bahasa apa?

[Copy link]

Author: CinnamonR    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-12-2019 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Handphone pada masa kini telah menjadi sebagai keperluan..nak tanya sikit..korang guna bahasa apa untuk telefon korang??

TumesKecil - Cara Mengubah Bahasa~2.png

Ok, aku mula bagi aku...walaupun aku ni melayu tapi aku lagi prefer setting bahasa untuk handphone aku english..sebab tak taula bile set bahasa melayu apsal aku x paham...contoh nye macam settings dalam bahasa melayu tetapan..ketik..tak taula rase awkward dan tak paham..hahaha..tapi kalau mak aku dia memang letak setting dalam bahasa melayula sebab dia memang tak tau bi.
maxresdefault.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
English sbb terminologi sume dlm bahsa inggeris difahami. Terminologi dlm BM, tak paham kekadang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2019 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 1-12-2019 11:56 AM
English sbb terminologi sume dlm bahsa inggeris difahami. Terminologi dlm BM, tak paham kekadang.

Kan..tula pasal...
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Semua gadget in English tapi dekat ATM pilih BM gakk.. tak tau kenapa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku guna english. Tapi beza UK dan US tu apa? Dari segi ejaan dan gunaan terms of words ke?

Btw kalau untuk bibik iols set kan bahasa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
CinnamonR replied at 1-12-2019 12:03 PM
Kan..tula pasal...

Macam bahasa indon, tak syok guna, kadang tu terjemahannya tak tepat..
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Bahasa inggeris.. ATM aku pilih Bahasa Malaysia.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 1-12-2019 11:56 AM
English sbb terminologi sume dlm bahsa inggeris difahami. Terminologi dlm BM, tak paham kekadang.

Ada 'panggilan tak terjawab'...pulok.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Bahasa Inggeris. Sebab dari dulu setting Bahasa di komputer memang guna bahasa Inggeris. Jd lebih mudah faham..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Guna Bahasa Inggeris..mula2 beli adik kedai handpon set up dalam BI..terus aje lah guna BI..bila tukar BM ada perkataan Ketik, Tetapan jadi susah sikit nak paham

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
English.  Bila bm jd akward.  Tp dapat kat anak segala bahasa dalam alam semesta ni dia tukar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 02:11 PM From the mobile phone | Show all posts
starbug7 replied at 1-12-2019 12:22 PM
Semua gadget in English tapi dekat ATM pilih BM gakk.. tak tau kenapa.

Haha..sama..phone mmg pening la kalau set bahasa..tp atm still pilih bahasa..
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
english la, sebab bila bm langsung takpaham... bukan sombong, sebab teknologi ni banyak dari term bi. iols baca tetapan pun pening2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 1-12-2019 12:28 PM
Bahasa inggeris.. ATM aku pilih Bahasa Malaysia.

Henfon saya bahasa Inggeris...tapi bila pegi ATM pilih mandarin.... Hihi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
English sebab rasa macam lagi senang nak faham.
Tapi kalau ATM harus la bahasa melayu, bab duit tak boleh memain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
English.. Bukan lupa asal usul yach. Tp sebab terms dalam bm tu pelik2
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
English..sebab dalam dunia sebenar dari segi kerjaya atau kat mesin ATM pun English. Balik kg pula, speaking jawa dan dalam forum saja berbahasa Melayu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Semua in English except Waze. I love the directions in BM short & precise

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
English..,tp btol la atm bhasa melayu..duit jgn wat main

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
English UK
Org meleis memang gitu kan bab cucuk duit, setting fon semua nak inglish

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098497s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list