Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12
Return to list New
1735
View
36
Reply

Dilema tempat kerja

[Copy link]

Author: SherryZass    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 30-11-2019 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Sis, utk wanita dah Ada suami n anak kecil macam Kita ni, iols cadangkan u try apply kerja gov...sbb kerja gov lebih meniaga kebajikan pekerja terutama pekerja wanita yg dah berkahwin...if u sanggup downgraded gaji n jawatan u, leh try apply gred 19 Yang guna spm utk gov. Spa susah sikit skrg, boleh try under SPP. Spp lebih mudah dapat. Basic gaji 2k termasuk  elaun utk gred 19, tapi lom potong 11% EPF lagi. Pastu kalau apply under spp, peluang nak posting dekat dgn umah tinggi. Sis, boleh try juga apply gred 41 under spp, DH41, lecturer kat politeknik / kolej komuniti.

Antara kelebihan kerja gov utk wanita dah kawen ni:

Cuti bersalin 3bulan

Sabtu ahad cuti

If pregnant boleh balik sejam awal waktu kandungan dah 5bulan ke atas

Dan banyak lagi la...kerja swasta mmg stress utk wanita yg dah berkeluarga ni sis..sbb diorg profit oriented..lebih pentingkan untung Dari kebajikan pekerja..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2019 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
SherryZass replied at 30-11-2019 06:34 AM
Yes, orang pernah kerja kilang tahu macam mana situasi sebenar dalam tu. Nak cuti pon susah apalag ...

Sis....
Andai kata u mati hari Selasa, hari Khamis paling lewat company akan start cari penganti u...
So, tak payah la nak kipas kuat sangat big boss mintak di puji rajin kerja sampai terlebih masa..

I used to ada big boss yang kata, orang yang selalu balik lewat sbg tak produktif...

Dulu2 i kerja yang daily kpi ni...
Jarang benar la tak achieve daily kpi tu...
Kalau u tak boleh achieve target tu maknanya samada u tak produktif atau operator la yang tak produktif...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2019 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 30-11-2019 04:43 PM
OT ni bkn semua staff leh dpt kan..
tak silap gaji bwh 1.5 - 2k ke leh claim OT kalau tak silap iku ...

Tak sure pulak maybe depend ngan comoany tu sendiri kot.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2019 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 30-11-2019 06:57 PM
sound so normal to me la ur situation
manufacturing mmg cam tu
klu tempat tu best macam2 boleh be ...

Hihi. Mesti banyak sangat pengalam U kan siz. I baru je kerja dalam production ni, masih dalam proses menyesuaikan diri.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2019 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
miss_strangers replied at 30-11-2019 07:47 PM
Sis, utk wanita dah Ada suami n anak kecil macam Kita ni, iols cadangkan u try apply kerja gov...sbb ...

Huhu. Sedey, I dah tak terkira berapa banyak mohon gov tak pernah lepas utk terpilih. Belum rezeki lagi kot. Huwaaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2019 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 30-11-2019 10:25 PM
Sis....
Andai kata u mati hari Selasa, hari Khamis paling lewat company akan start cari penganti  ...

Tulah, harini benti, esok dah ada pengganti. Nope, bukan jenis kipas2 boss pun siz.. Ada sebab2 yg reasonable jugak kenapa target tu belum tercapai,they all know.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2019 11:12 PM | Show all posts
ada tu keje yang flexi hours tapi kena cari betul2
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2019 11:17 PM | Show all posts
alahai sedih nya baca sis.
sis try la cari kerja lain.
gaji kecik pun takpe asal hati senang, kurang tanggungjawab

sy bab anak tu boleh buat sedih woo
klu sekali skala balik lewat okla
klu selalu sgt, boleh stress aku
keje boleh ganti, anak takda ganti
kira gitulah konsep hidup sy
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 12:43 AM From the mobile phone | Show all posts
SherryZass replied at 30-11-2019 10:55 PM
Hihi. Mesti banyak sangat pengalam U kan siz. I baru je kerja dalam production ni, masih dalam pro ...

klu 3-6 bulan u tak leh adapt
pls pls pls. !!! find a new job

kadg2 kita bukan stress keje
stress dgn org , big boss , planner , production manager, sales manager

tu semua org yg akan kejar top to down people in all position to get the job done to hit the kpi

macam i ckp manufacturing ni best
klu semua teamplayer
klu u cant adapt , find other job ,
listen to ur husband tu yg plg penting yer sis

all the best to you  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2019 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 1-12-2019 12:43 AM
klu 3-6 bulan u tak leh adapt
pls pls pls. !!! find a new job


Thanks sis. Suka baca nasihat sis ni sebab based on own experiences Yup, at first I mintak position lain, tapi sebabkan takda vacant, so I just accept whatever position they offer. Huhu. Ok, inshaAllah. I decide to give it a try first, kalau tak leh carry on, I memang nak cari kerja lain.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2019 08:00 AM From the mobile phone | Show all posts
cheezzy replied at 30-11-2019 11:17 PM
alahai sedih nya baca sis.
sis try la cari kerja lain.
gaji kecik pun takpe asal hati senang, kura ...

Hihi yes sis. Bila jadi mak2 ni, anak lah paling utama. Sedih bila one day tu I terpaksa balik lambat, anak I sorang tinggal kat taska, semua kawan2 dia dah balik. Huhu
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
SherryZass replied at 30-11-2019 10:57 PM
Huhu. Sedey, I dah tak terkira berapa banyak mohon gov tak pernah lepas utk terpilih. Belum rezeki ...

Try apply SPP kat Jobsmalaysia sis..peluang nak dapat cerah...untuk tahun ni je, dah 3x pihak spp extend tarikh tutup iklan sbb xramai Yang Mohon. Salah 1 sebab , borang on-line jobsmalaysia complicated..not user friendly...banyak nak kena isi...sbb Tu la xramai Mohon spp...padahal banyak kosong jawatan kat sekolah2 utk anggota kumpulan pelaksana...sis try la ye..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 12:10 PM | Show all posts
Semoga dipermudahkan segala urusan TT
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2019 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Salam sejahtera TT.

Puan,Kerja kilang sama seperti kita buka perniagaan.jual untuk dapat keuntungan.samada servis mahupun produk.kebiasaan apa yang dihasilkan(produk),adalah berdasarkan permintaan pelanggan.paling tidak sebulan ke tiga(3) bulan in advance.setiap hari ada output yang perlu dicapai atau sasaran pengeluaran.
jika tidak capai disebabkan faktor-faktor seperti Manusia/pekerja,mesin,kaedah mahupun material itu sendiri,sasaran pengeluaran akan terjejas atau senang cerita tak capai target.sesuatu perlu dilakukan untuk capai sasaran pengeluaran harian(catch-up plan).jika tidak, ia akan dibawa ke hari esok yang mana hari esok dengan masalah yang baru.mana mungkin ia boleh dicapai dengan memaksa pekerja untuk push supaya sasaran pengeluaran boleh dicapai dua(2) kali ganda dari biasa.melainkan sumber ditambah,pekerja,automasi atau kaedah paling mudah adalah dengan menambah masa kerja(OT).kesannya (tidak capai sasaran) akan lebih teruk jika syarikat beroperasi 2 shif.

Jika puan adalah dari pihak pengurusan,ia boleh dikesan dari jam je jam. Ambil langkah awal(sebelum balik) jika sasaran pengeluaran tidak capai.jika puan ada rakan sekerja,berbuat baiklah supaya beliau boleh cover kerja masa OT.jika mampu,puan berbincang dengan suami supaya bergilir balik awal utk ambil anak.

Dan jika puan adalah seorang pekerja pengeluaran(operator),puan mungkin boleh berbincang dengan penyelia supaya meminta bantuan dari rakan sekerja dari shift berikutnya (jika lebih dari satu(1) shift).ada setengah syarikat yang mengambil kira effort pekerja dalam menyokong kerja lebih masa terutama sekali jika ia melibatkan KPI syarikat.sedikit sebanyak ia menjejaskan penilaian akhir tahun.

Memang benar,mesin rosak,pekerja kurang adalah urusan syarikat.tapi,siapa yang bertanggungjawab Di dalam line pengeluaran?jika puan sudah menjalankan apa yang diminta didalam prosedur kerja,sebagai contoh telah mengeluarkan kaunseling untuk pekerja yang bermasalah/tidak bersungguh dalam mengejar sasaran pengeluaran(Anggapan pekerja sihat Dan telah diberi latihan serta mahir) telah lakukan TPM untuk mesin kendalian serta langkah-langkah lain untuk menyelesaikan masalah yang berlaku,Barulah ia dibawa keatas untuk penyelesaian seterusnya.

Pilihan diatas puan jika hendak menjadi rebel dan balik kerja ikut masa(tanpa OT),tapi adakah ia akan menyelesaikan masalah?melainkan esok puan kerja di tempat baru,masalah yg semalam kita tinggalkan akan dibawa ke hari esok. Saya tidak bersetuju jika pendapat mengatakan pekerja yang stay back lebih baik.bagi saya,mereka tidak efisen malah mungkin masih ada Kekurangan dalam kita menguruskan kerja seharian.

Pendapat peribadi saya, masa Kini Tempat kerja di bahagian pengeluaran/operasi terutama sekali dalam bahagian pengurusan (penyelia ke atas) tidak sesuai untuk pekerja wanita yang telah berkahwin Dan ada anak yang masih kecil. Cuba mohon internal transfer untuk jawatan yang sesuai dengan puan. Dan ingat,setiap kali puan berfikir untuk berhenti kerja,tanya pada Diri sendiri,adakah ini dapat menyelesaikan atau menutup masalah..wallahualam.

Selamat maju jaya.
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2019 03:52 PM | Show all posts
On the other side, kalau shortage on output mmg rutin, u maybe boleh discuss dgn team (process, Quality, production, etc ) wheres the culprit.
Kena review SOP ke WI ke.. Manpower issue, outdated instruments..
Boleh guna why why diagram ke fishbone ke to identify.
ada issue kdg2 tu, normal la for manufacturing.
Kalau kerap sgt, somethings is not right at the first place. U should find the rootcause.
Good luck..
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2019 10:09 AM | Show all posts
miss_strangers replied at 30-11-2019 07:47 PM
Sis, utk wanita dah Ada suami n anak kecil macam Kita ni, iols cadangkan u try apply kerja gov...sbb ...

hahaha.. u wished.. pregnant boleh balik awal.. tp selagi ko kerja engineer.. gomen tak gomen.. semua kene kejar dateline... tak pernah dapat kerja balik on time.. cuma sabtu ahad bercuti... and dapat cuti bersalin tu mmg ada.. aku dulu private skarang gomen... bg aku stress gilaaaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-1-2020 06:58 AM From the mobile phone | Show all posts
sally03tomato replied at 26-12-2019 10:09 AM
hahaha.. u wished.. pregnant boleh balik awal.. tp selagi ko kerja engineer.. gomen tak gomen.. se ...

Haha. Yes ofkos sis. Memang output jela paling utama. Kena kerja 7hari seminggu, siap OT, nak cuti kena soal siasat, tak payah sakit. Baru orang atasan kata buat keje.
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086536s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list