Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1143
View
32
Reply

Dilema tempat kerja

[Copy link]

Author: SherryZass    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-11-2019 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi semua. I baru kerja sebulan kat tempat kerja sekarang, kilang pengeluaran tepatnya. Kerja sekarang totally different dari kerja sebelum ni dan totally different jugak dari apa yg dipelajari semasa di U. Kira start from scratch, boleh kata culture shock bila ditempat baru ni.
Kerja sekarang mengejar target output. Tak capai target memang kaw2 kena csi dengan big boss. Dengan I yg baru nak biasakan diri pastu tekanan dari atasan, rasa stress gila2 Terasa pressure sangat. I dah push orang bawahan I utk increase/double up dorang punya individual output but still itu depends dengan kesungguhan dorang jugak. Yang buat I tawar hati utk teruskan kerja bila big boss I kata, tak boleh balik awal, kena stay back. I ada anak, hantar taska pastu taska tutup pukul6.30,suami pun selalu balik lewat. Moreover, before IV dah bagitau awal2 I Tak boleh nak stay back/shift and they ok. Tapi sekarang, vice versa
By the way, department I ada boss ngan big boss. Boss agak ok dan lenient dari big boss. Dia push jugak tapi at the same time, dia faham dan cuba tolong apa yg boleh. Beza sangat ngan big boss. Suami kata, kalau tak boleh, dont push, resign je.  
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2019 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dah rasa xleh,better resign jela..ur husben pun xkesah u resign..

Tapi igt laa sis..actual working environment dgn zaman study dulu2 mmg xkan sama yee..this is survival of the fittest laa..sapa y up to the challenge,akan survive and vice versa..

Kalau dah ada anak tu,rsa penting lg anak,find another job y x perlu memaksa yu stay back..tp ingat satu benda,tak ada keje y senang,semua perlukan pengorbanan,kesabaran dan ketahanan..if you failed to develop these,bye2 jelaa utk jd working woman..just be a housewife saja..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2019 12:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Titi masuk kerja pukul berapa, balik pukul berapa
Sehari 10 jam je kerja, selebihnya dah kira OT
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2019 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Langit runtuh ka, bumi terbelah dua ka, ada baik fikir diri sendiri dan keluarga, esok2 dah tua anak2 yang basuh cebok berak,

Tanggungjawab sebagai seorang pekerja ialah bekerja mengikut jam yang ditetapkan dan arahan production, kalau mesin jem ka, line tak cukup orang ka, parts kurang ka, itu urusan company,

Kalau dia nak suruh kejar target 30k sehari, tapi mesin zaman kuno, staff tak mahir, technician tak selalu ada tiap kali mesin down, part dari store lambat sampai, its non of your business,

Setelkan hal sendiri dulu, cari kerja yang tak menganggu life, sebab once life terganggu kerja akan ikut sekali terganggu nya, benda tak stress jadi stress, tak berbaloi bukan gaji Rm30k jua,

Harap TT dengar ja nasihat Toklaki TT, dalam pada tengah kerja ni, cuba cari kerja yang boleh balance kan waktu untuk anak TT, dah jumpa apa lagi pergi dari situ serta merta, jangan lupa berdoa supaya Allah SWT membuka jalanNya untuk TT, Good Luck TT
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2019 02:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Keje kilang mmg kejar output dorg xkira u ade life ke tidak

Politik kilang antara yang worse i pernah encounter. Bnyl bermula2 dam tikam belakang

My advise, persetankan requirement suruh kejar target sampai kene stay lambat

U ade option
1. Rebel dan balik on time which is damn good for ur health and work performance. Bile u sakit boss2 atasan dont give a shit pasal u sakit. U just ade famili je nnt
2. Reaign dan carik keje lain
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2019 03:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Ko keje kilang kat china ka? Ini malaysia. Mn blh suka2 push org keje lbh masa. Report kaj jbtn buruh.

p/s: mcm la jbtn buruh nk layan report korang. Ini malaysia. Haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2019 05:39 AM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 30-11-2019 12:00 AM
Kalau dah rasa xleh,better resign jela..ur husben pun xkesah u resign..

Tapi igt laa sis..actual  ...

I know zis, I pon pernah bekerja sebelum kerja tempat sekarang cuma in different environment je. Yup betul, maybe I masih baru and dalam stage memahami dan mengenali selok belok management kilang ditambah ngan pressure, tu jadi stress. Superior I pon tunjuk sikit2 je, selebihnya I kena independent cari jalan penyelesaian sendiri. Btw, Thanks Ziss.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2019 05:41 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 30-11-2019 12:10 AM
Titi masuk kerja pukul berapa, balik pukul berapa
Sehari 10 jam je kerja, selebihnya dah kira OT

Ikutkan I kerja normal working hours jer, tapi sebab big boss tak puas hati nak capai target, dia persoalkan kenapa tak stay back.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2019 05:48 AM From the mobile phone | Show all posts
MenteriWanita replied at 30-11-2019 12:17 AM
Langit runtuh ka, bumi terbelah dua ka, ada baik fikir diri sendiri dan keluarga, esok2 dah tua anak ...


Thanks for your advise siz, really appreciate it. Yeah, apa yg U sebut dan listkan tulah punca2 target tak boleh dicapai. Huhu.
Big boss I tahu benda from the surface je tapi dia tak tahu actual process nak dapatkan output tu macam mana.
Btw, thanks siz for the nice advice
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2019 06:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 30-11-2019 02:27 AM
Keje kilang mmg kejar output dorg xkira u ade life ke tidak

Politik kilang antara yang worse i pe ...

Yes, orang pernah kerja kilang tahu macam mana situasi sebenar dalam tu. Nak cuti pon susah apalagi nak ada work-life balance, jauh sekali kot. My big boss suka siap puji orang yg stay late night buat kerja. Memang bagus tapi orang yg tidur awal ni tak buat kerja ke. Time IV, they said lain jobscope dan waktu bekerja, tapi sekarang :
Btw, thanks siz for your kind words
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2019 06:35 AM From the mobile phone | Show all posts
otai_g replied at 30-11-2019 03:08 AM
Ko keje kilang kat china ka? Ini malaysia. Mn blh suka2 push org keje lbh masa. Report kaj jbtn buru ...

Hahaha. Harus kat melesia. Makan hati je sesorang uolls takda sapa nak layankan.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2019 06:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by weezerfan at 30-11-2019 06:45 AM
SherryZass replied at 30-11-2019 05:39 AM
I know zis, I pon pernah bekerja sebelum kerja tempat sekarang cuma in different environment je. Y ...


Bertahan sikit lagi sis. Mmg mula2 masuk keje stresss. Bila dah tau momentum dan rentak kerja situ insyaAllah u'll be fine. Jgn resign dulu.
Kerja kilang mmg x kira masa. Lg2 kalau engineer kilang.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2019 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
weezerfan replied at 30-11-2019 06:43 AM
Bertahan sikit lagi sis. Mmg mula2 masuk keje stresss. Bila dah tau momentum dan rentak kerja si ...

Hopefully sis, inshaAllah. Sekarang fasa menyesuaikan diri lagi. Sedikit down sekarang. Huhu. I mintak position lain tapi dapat eng, I mula was2 nak terima sebab takde experience mahupun basic, but I think I should give it a try. Btw, thanks sis for your kind word.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2019 09:54 AM | Show all posts
fuyo iv ckp xnk overtime pon boleh dpt keje....mest TT ni hebat orgnya....

tp if dpat OT untung lahhh...tmpt aku keje....keje mcm 24 jam...tp no OT ok....bersyukur la wahai TT
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2019 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
merrissa replied at 30-11-2019 09:54 AM
fuyo iv ckp xnk overtime pon boleh dpt keje....mest TT ni hebat orgnya....

tp if dpat OT untung l ...

Uish, I bersyukur sangat tau dapat kerja ni. Siapa taknak OT kan, duit lebih kot tapi sebabkan I ada anak kecik hantar taska, so memang tak dapat nak stay back. My husband pun balik lambat kejar OT.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2019 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
SherryZass replied at 30-11-2019 05:41 AM
Ikutkan I kerja normal working hours jer, tapi sebab big boss tak puas hati nak capai target, dia  ...

Seminggu 48 jam je maximum keje
Lebih kira OT kena bayar lain, tak semua HR cekap even profesional companies. Kalau diorg salah kira working hours boleh guna as excuse atau report JTK
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2019 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
OT ni bkn semua staff leh dpt kan..
tak silap gaji bwh 1.5 - 2k ke leh claim OT kalau tak silap ikut labour law.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2019 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Keje kilang mmg gitu dik.. i keje kilang oil n gas kejar production targets juga.. balik lewat on bad days tu biasa.. tak balik pun ada. Kalau deg engineering, cari keje kat company2 kecik jd sales engineer, application engineer, test engineer, project engineer.. nama je mcm2 engineer, tapi kdg buat keje opis je. Consider ur happiness level.. kalau mak nye stress, anak & bapak tak happy..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2019 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Environment kilang sebegitu le.  Cuba cari kerja lain yg bukan kilang yg ofis hour punya.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2019 06:57 PM From the mobile phone | Show all posts
sound so normal to me la ur situation
manufacturing mmg cam tu
klu tempat tu best macam2 boleh belajar
klu tak best and asik rasa stress je , resign je la

mfg ni selalunya qty over quality
sbb depa kejar sales order
if u understand the whole chain
byk solution u boleh bagi and improve  
tapi org lama nak ke dgr pendapat org baru

hew hew hew

jujur aku ckp , klu jadi teamplayer, and dapat supportive boss , and big boss  , mmg best keje dlm mnufacturing, macam2 skill boleh belajar

*pengalaman keje turun naik kilang best and kilang cap ayam hehheheh
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094145s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list