Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
823
View
20
Reply

Masalah family

[Copy link]

Author: Hmmm7    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-11-2019 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Aku anak ke 3 , dulu hingga sekarang aku tak faham dengan abah , dia selalu suruh aku buat kerja rumah la even masa aku tengah belajar pun dia suruh aku . Tapi bila turn kakak abang dan adik2 aku dia tak galakkan mereka buat kerja . Aku sedih la jugak aku duduk kemas dapur sorang keluarga aku yang laen duduk lepak tengok tv kat depan bergelak sakan . Aku perasan bila abang aku balik aku terus diabaikan bila aku buat tu ni pun dia tak kisah . Aku tak boleh bersuara tak bole berkongsi langsung masalah aku sampai sekarang . Aku nak ubah cara pemikiran aku , ada orang boleh beri pendapat x??
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2019 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Lelaki ke pompuan ni? Age?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2019 12:06 PM | Show all posts
tapi sebenarnya mmg dalam 1 family tu ada anak yg akan disisihkan, the black sheep of the family.
Selalu jadi kat anak tengah
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2019 01:03 PM | Show all posts
dalam ramai adik beradik kau tu, kau je yg boleh di harap. yang lain tu harapkan pagar,pagar makan padi. jadi kau jangan berkecil hati. abah kau sayang kau sebenarnya. sayang x semestinya di manja.  ingat ni. abah kau sedang didik kau jadi anak n manusia berguna. pedulikan adik beradik kau yang x berguna tu. mungkin sekarang kau tak rasa n x nampak kebaikan dari perbuatan abah kau terhadap kau sekarang tapi suatu masa nanti kau akan berterima kasih dengan abah kau. sebab jadikan kau seperti apa yang kau akan jadi pada masa depan. aku harap kau jadi org yang baik2 lah ye. bukan sebaliknya. good luck.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2019 01:09 PM | Show all posts
polluxsstar replied at 28-11-2019 01:03 PM
dalam ramai adik beradik kau tu, kau je yg boleh di harap. yang lain tu harapkan pagar,pagar makan p ...

betul2.. kau je yg boleh harap, suruh dan buat.. yg lain maybe buat dont know je..
byk pahala kau..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2019 01:18 PM From the mobile phone | Show all posts
selalunya, orang macam kau la sebenarnya orang yg boleh diharap.. sebab aku pun macam kau.. dalam adik beradik, aku yg boleh diharap sebab tu ayah dgn mak aku suruh itu ini.. mula2 aku terasa disisihkan, tapi bila dah umur meningkat, baru aku fikir sebenarnya ayah aku dah pilih jadi pengganti dia utk jadi ketua keluarga..

chill la.. meh kita kutuk indon meh..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2019 01:23 PM | Show all posts
mungkin kelebihan kau kat situ, sebab tu ayah ko suruh ko buat...
contoh lain kalau kena pergi kedai beli barang, sapa yang buat?
basuh kereta? buang sampah? masak? cuci kereta?

ish...cerita tugas adik beradik ni panjang berjela...
positif je..buat pahala
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2019 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Abah ko tak adil dek..
Doala selalu semoga abah ko diberi kesedaran utk melayan anak2nya secara adil..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2019 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Ko boleh google doa pelembut hati bila depan abah ko hembus2 kat muka dia selalu.
Hembus2 dekat air yg ko buat utk dia.
Bak kata olaf..water has memories..semoga dia dilembutkan hati dan jatuh kasihan melihat ko..takdele nak suruh2 arah2 itu ini lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2019 04:31 PM | Show all posts
Aku anak yang bongsu pun sama macam kau jugak dik, asik kena suruh itu ini jeeee
tapi sejak dah besar ni ehh dah tuaaa aku pun pandai gak mengelak so abang-abang yang tua bangka tu pulak kena buat kerja hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2019 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt ko ni umo belasan ka?
Masa aku kecik dulu aku anak kesayangan mak ayah aku. Tp aku yg slalu disuruh buat itu ini. Bila disuruh buat keje, aku buat dgn redha. Xde protes. Sbb tu aku disayangi.
Mcm kakak aku, bila disuruh buat sesuatu dia buat smbil protes. So mak ayah pn malas nk suh dia sbb xnk tgk/sakit hati kalo nmpak dia protes tu. jadi dia kurang disayangi.
Kalo nk g memana mmg mak aku bwk aku je. Sampai kakak aku ckp dia tu ank pungut. Sbb tu tak disayangi.

Skg kakak aku dh ada anak 5. Bila sembang dia akan luah perasaan, anak dia kuat protes, suka menjawab dan mcm mcm lg. Dan dia sedar tu semua perangai dia dgn mak masa kecik dl. Skg dia dh jadi ibu br dia faham bahawasanya semua ibu bapa syg semua anak2. Cuma pendekatan tu berbeza mengikut jenis/pangai anak tu sndri.

So tt, jika diminta buat keje tu..buat jela ngn ikhlas. Tak rugi pun. Takyah dengki tgk abg adik xperlu buat keje. Esok2 dh besar diorg yg akan rugi. Mcm sy, bukan nk bgga la..tp sy seorang yg agak strong dan tidak blh dibuli. Mak ayah sy tak risau sy kemana mana sorang pun sbb diorg tau sy mmg berdikari dan pndai bwk diri
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2019 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Usahkan abah TT,  semua parents mcm tu... prefer suruh/minta tolong anak yg boleh diharap dan tk byk melawan.  Sejuk je hati tgk dia sungguh2 buat mcm yg kita nak.  Kalau anak yg byk bg alasan/suka lengah2/buat sambil lewa, sakit hati tau nk minta2 tolong ni.  Nk jd anak yg soleh/solehah tak?  Ni la permulaannya.

Nmpk tk betapa sempurnanya aturan Allah Ta'ala?  
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (QS. Al Baqarah: 216).
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2019 03:16 PM | Show all posts
skrg rasa sush laa...
tunggu nti 10thn..br akan rasa 'patut la dulu abah srh aku buat itu ini dulu..rupanyaa...'
word tu tt smbungkn sndiri nanti
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 06:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Jangan bersedih dik. Akak anak sulung pun dulu asyik kena suruh buat itu ini bukan sahaja oleh ibu bapa malah atok nenek pakcik makcik sepupu2 lebih tua. Bila dewasa akak boleh sahaja buat itu ini termasuk menyuruh adik2 anak2 buah termasuk suami buat itu ini. Hidup umpama putaran roda dan bila kita serba tau rida kita tak rosak teruklah.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
saya seorg ibu tt. jujurnya ada kala pon sy camtu. tiap anak ada peranannya. ada anak dia boleh diharap menolong. ada anak..dia protes dulu, baru nk tolong. kalau suh yg sorg tu..melawan..saya takut saya as ibu jadi kcik hati..dan bila marah, saya akan terlintas tanpa sedar doakan dia yg bkn2. tapi mmg lah, yg anak leh diharap ni..saya perasan hidupnya agak smooth..matang. campak lah dia mana pon..dia boleh hidup. tapi anak yg kuat protes ni..agak kurg matangnya. sy selalu risau yg sorg ni. pendekatan nk amik jiwa dia pon lain.
biasa ank yg patuh ni..dia selalu dpt apa yg dia nak. sy reward kan dia..itu cara saya hargai dia. apapon sy sgt syg semua anak2 saya. jauh disudut hati..takde beza2 kan. saya yakin ibu bapa tt pon camtu gak..syg anak2
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
polluxsstar replied at 28-11-2019 01:03 PM
dalam ramai adik beradik kau tu, kau je yg boleh di harap. yang lain tu harapkan pagar,pagar makan p ...


Terbaik posting ni....

Ya di tt. ...akak pun yakin abah tt hanya boleh harapkan di tt tanpa melukakan hatinya dari anak2 yang lain. ..

Akak pun sama ...anak yg boleh diharap lah yang akak minta tolong. ..cth si abg. ...dia selalu persoalkan lak kenapa asyik suruh dia...sampai dia kata akak x sayangkan dia. ..knp tidak.adik dia....sebabnya adiknya payah nak.minta tolong. ..hehe. ..
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Family yg xde kerjasama mmg susah la, apabila beban kerja dicampak kpd org lain.  Org itu pikul beban kerja org lain.  Apabila sesorg x mampu membasuh basuh baju sendiri pakai mesin je pun, mengurus diri,  basuh pinggan,  memasak basic nasik air egg walau tangan kaki tak kudung,  org itu gagal dlm hidup.  
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Baik angkat kaki pindah lain,  sblm hidup semakin teruk yakni 24 jam kamu hidup utk org lain sampai kamu x cukup tidur, tidur Kat ofis,  tak tgk tv, tak bersenam, tak mandi pagi pergi kerja,  cuti ahad takde rehat langsung sampai isnin pergi ponteng kerja. Itula famili yg pergunakan anak,  suh anak sulung kerja Sara famili dan adik beradik. Suruh anak itu ini sambil mak pak happy2 tgk tv. Anak disuruh 24 jam sibuk.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam TT,

Benda yang TT hadap ni adalah untuk persediaan masa depan TT, kalau disuruh buat apa2 buatlah sehabis baik, bukan untuk orang lain tapi untuk diri TT sendiri, sangat penting dalam situasi yang suram untuk kita belajar urus emosi kita dengan baik, bila emosi dah cukup stabil baru mindset kita boleh jadi positif,

Pilihan ditangan kita, kalau kita pilih buat dengan ikhlas akan ada balasan yang baik untuk kita, saya ada kawan masa zaman study, dia sorang2 kena buat kerja rumah, kesian dia, saya selalu pesan dengan dia, "beb benda baik yang kau buat akan dibalas dengan 10x kebaikan, itu janji Allah SWT dan Dia tak pernah mungkir janji, buatlah banyak benda baik, buat dengan semangat",

Tiap2 pagi selalu dia mengeluh ja, yela penatkan, kemudian dia ubah cara dia, malam2 dah basuh baju, tidur awal sebab nak bangun dengan bertenaga kaedahnya, lepas subuh terus dia siapkan semua kerja rumah, jemur baju, sapu rumah, masak untuk family, makin rancak dia buat, tak payah makpak suruh semua setel, dia siap2 atur jadual dia supaya ada masa untuk santai atau tidur siang sekejap, buat homework semua,

Sekarang dah kahwin anak dua, hidup bahagia sangat, dua laki bini engineer, maaf kata dia belajar pun so2, tapi asbab kebaikan dia berbakti pada makpak dan keluarga, Allah SWT mudahkan jalan dia, study senang, jodoh senang, naik pangkat senang, dapat company best, dapat anak pun senang, dekat Facebook senyum memanjang,

Masa 1st datang rumah dia saya hampir menangis tengok kawan saya kena layan macam hamba abdi dengan makpak dan adikberadik dia, tapi dia turn over situation dia jadikan diri dia positif dan mahirkan diri buat kerja rumah itu yang saya tabik sangat, takat betulkan paip singki, mentol terbakar, siang ikan besar2 macam chef2, celah gigi dia ja,

Saya doakan yang baik2 untuk TT, semoga setiap kebaikan TT dibalas beribu ganda oleh Allah SWT, sesungguhnya Allah SWT sangat menyukai hambanya yang rajin dan ikhlas, jangan lupa solat dan minta Allah SWT bagi kesabaran yang besar pada TT, Good Luck
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba sesekali kau buat tak faham dan banyak tanya. Kalau disuruh kau tanya yang mana bah? Yang tepi tu ke bah? Macam ni ke? Tak jumpa pun. Mesti dia akan perintah abang abang atau kakak kakak kau pula. Mau naik angin orang tua tu bila suruh budak buat sesuatu tapi banyak mulut dari banyak buat kerja.
Tapi baguslah, kalau kau boleh diharap. Teruskan.

Jangan jadi macam aku sudah, apa benda pun tak boleh buat. Asyik dimanjakan je. Huhu
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085796s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list