Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8110
View
194
Reply

"Kurang Ajar!"- Rita Rudaini Bengang Anak Dibuli Di Sekolah, Sampai Seluar Pun Dilondeh

[Copy link]

Author: Cari-Saiful       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-11-2019 12:34 PM | Show all posts |Read mode
Kesian Airit Rayyan Rizqin, trauma selepas menjadi mangsa buli rakan sekelasnya di sekolah.


Rita Rudaini kata anak sulungnya itu takut untuk ke sekolah dan memintanya untuk ditukar sekolah.


  



"Saya difahamkan bukan Rayyan seorang saja, tapi ada rakannya yang lain turut menjadi mangsa. Bagaimanapun, mereka melawan. Berbeza dengan Rayyan yang hanya diam dan tidak melawan. Mungkin kerana dia ingat pesan saya.

"Bagaimanapun, apabila Rayyan diam kanak-kanak itu ambil kesempatan pula. Bagi saya, tindakan melondehkan seluar Rayyan di kawasan terbuka adalah satu pembulian dan ia sangat kurang ajar.

"Ditambah pula ketika itu waktu rehat dan ramai murid lain. Memang semua nampak menyebabkan Rayyan malu dan menangis,"katanya kepada Harian Metro.


  



Tambah Rita lagi dia sudah membuat aduan kepada pengetua sekolah dan masih menungggu tindakan selanjutnya.

"Saya geram ibu bapa murid itu buat tak tahu saja. Selepas saya muat naik di Instagram semalam, baru mereka menghantar mesej kepada saya. Saya cakap selesaikan dengan pihak sekolah.

"Mereka tak tahu kesan perbuatan anak mereka terhadap anak saya. Rayyan menjadi trauma, tak nak ke sekolah malah siap minta tukar sekolah.

"Saya cakap, ini bukan salah sekolah. Tapi atas didikan ibu bapa di rumah. Saya tak mahu ada mangsa lain yang akan kena lebih teruk lagi," tambahnya.


Foto: IG


Jaga-jagalah siapa yang buli Rayyan. Mommy dia dah datang! -CARI
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Pantang betoi aku kalau kes buli di sekolah. Memang la student ramai kat sekolah tapi yang membuli tu bukan semua. Sebilangan kecil ja, guru guru kena buat every month ada 1 slot for "stand up against bully" during assembly so that anak anak tahu mana channel nak salurkan info for bullies ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Budak pwmbuli ni mmg celaka.. mak pak takutla tu
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 12:50 PM | Show all posts
aku dah membayangkan mulut cik rita cotcet cerca budak tu nnt.panas punggung si pembuli tu nnt...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Sampai londeh seluar tu over lah. Sekolah mahal pun ada kes macam ni ke? Teruknya. Principal tak panggil parents ke? Iols dulu pernah cuba dibuli masa primary tapi iols cakar balik pembuli tu. Dia buli & curi pensel warna iols. Sudahnya mak iols pulak yg kena panggil sebab parents lagi satu tu buat complaint iols cakar anak dia. Iols pun defend lah diri iols. Padan muka!
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 12:53 PM | Show all posts
missayeen replied at 25-11-2019 12:39 PM
Pantang betoi aku kalau kes buli di sekolah. Memang la student ramai kat sekolah tapi yang membuli t ...

Betui..
kadang mak bapa si pembuli boleh ketawa dengan alasan budak2 xpe la bergurau kasar
kesian kat mangsa tu. trauma bagai.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni Yang buattkan Aku nak apply jadi cleaner kat sekolah rendah anak Aku nanti! Siapa sape buli anak Aku yg halus n kecik Tu, Aku baling dgn baldi mop!!!
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 12:55 PM | Show all posts
Hmm....Ritrud...nak jugak up jaga anak2 sorang2 x ada suami.
Perlu ke everytime nak mentioned benda tu?
Ramai lagi kot single mom kat luar tu...malah lebih susah dari chuols Ritrud
X de la pulak theyols ni meratap tak habis2
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 12:57 PM | Show all posts
Oh my, teringat masa masuk darjah 1, mcm ni lah tak pandai melawan, senyap je, sekali pembuli tu tarik kerusi, terus jatuh terduduk. Takpandai melawan lagi. Balik rumah cerita kt mak aku..'mak aku sound la hang tunggu apa lagi, balas la balik'. Ibarat dapat lesen besar esoknya masuk kelas, senyum je kat pembuli tu, elok dia nak duduk, terus aku tarik kerusi sampai dia jatuh terduduk. Dia nk bangun melawan aku dah standby penumbuk, kalah menang belakang cerita. Sejak hr tu aku tak kena buli lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
miss_strangers replied at 25-11-2019 12:55 PM
Ni Yang buattkan Aku nak apply jadi cleaner kat sekolah rendah anak Aku nanti! Siapa sape buli anak  ...

Terbayang kat kepala,  Habis penuh satu sekolah ngan mak2 budak
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 12:58 PM | Show all posts
aku ingat sekolah swasta free from kejadian buli ni, be tough rayyan, rayyan strong boy kan. ambil je tindakan sis.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
I sgt hrap rita reveal mak pak bdk tu. sama bangang ank n parent
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia ni kalau keluar cerita mesti benda negatif.
Sedeh hidup kau Rita oi.
Harap keluarga ex-hubby aman damai.

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Ritrud tolong Saman pembuli anak ko Tu sampai tinggal spender k
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Ritrud tolong Saman pembuli anak ko Tu sampai tinggal spender k
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 25-11-2019 12:58 PM
Terbayang kat kepala,  Habis penuh satu sekolah ngan mak2 budak

Tapi betul tau..iols sejak zaman sekolah perati je budak2 yg mak dia Ada kerja kat sekolah Tu...xkisah la kerani ke makcik kantin ke apatah lagi cikgu...mmg susah nak kena buli..sbb cam pembuli ni Ada Rasa takut gak sbb tau parents diorang Ada kerja kat sekolah tu
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
sranua replied at 25-11-2019 12:57 PM
Oh my, teringat masa masuk darjah 1, mcm ni lah tak pandai melawan, senyap je, sekali pembuli tu tar ...

Mak bangga dengan kao nakkk
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
sranua replied at 25-11-2019 04:57 AM
Oh my, teringat masa masuk darjah 1, mcm ni lah tak pandai melawan, senyap je, sekali pembuli tu tar ...

Samalah. Iols pun masa darjah satu mula2 masuk sekolah ada budak laki buli iols. Lepas tu dia nak duduk,iols tarik kerusi dia. Dia jatuh terduduk then nangis. Iols pulak yg risau pastu. Mak iols dah pesan awal2 nak mula sekolah kalau ada orang buli,lawan balik.Iols pun sebagai anak solehah, ikutlah. Utk tak ot,teringin pulak nak tahu sapa parents pembuli anak rr. Sebabnya rr kata dia tak takut,orang berpangkat ke apa.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Kecik2 dah jadi pembuli. Kalau dah sampai londehkan seluar tu tak boleh nak kata bergurau lagi. Part yg ni iols sokong ritarud, bagi pressure sket kat parents budak tu,  kalau kena kat anak sendiri baru tau
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Siannya. Sekolah berbayar pun ada pembuli level pprt. Memang sekolah kena ambil tindakan tegas sebab melibatkan reputasi sekolah juga.

Iols dulu pun parent pesan kalau orang buat kita, balas balik. Jangan diam je. Balas tu bukan bermaksud nak samseng sama, tapi balas sebab nak ajar bagi takut sikit, bukan sesenang boleh buli orang sebab lemah. Memang kena berani
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
7.018869s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list