Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
341
View
9
Reply

Cadangan/Pendapat untuk hala tuju pendidikan anak

[Copy link]

Author: per706    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-11-2019 05:00 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam,
Saya new member n sorry kalu tajuk thread pjg sgt or x kena dgn topik..

Situasi:
Sya ada ank umur 4 tahun yg agak advance(pada sya) dri umur dia.
Umur 1+ tahun
Dia da kenal huruf A to Z
Umur 2+ tahun
Da bley bca simple words dlm bahasa inggeris n bru pndai ckp sket sket..dia respond pda arahan dlm BI instead of BM..Tpi kami kat uma mmg ckp BM bukan BI
Umur 3 years
Dia da bley bca dgn lancar bhasa inggeris tu then followed by bhasa melayu. Msa ni sya da masok kan dia dekat Smart reader kids skali dgn abg dia sbb pengasoh x nak jaga..dia bley communicate n bca bm pon lpas masok SRK...even cikgu pon surprise dgn capabality dia..ade skali tu,cikgu dia tertggal buku latihan budak darjah 1 atas meja, ank sya bley amek buat latihan tu..n jwapan dia semua betol
4 tahun
Skang dia da start nk mengeja perkataan. Satu huruf di bley come out dgn 4 to 5 words yg dia eja sndri..adela silap sket here n there but overall agk terkejut jugak dia mampu..semua self learn sbb setau sya kt skola belom tekan kan lgi mengeja dlm silibus dorang just basic suku kata je kot..kdang dia maen game word puzzle kat phone..yg cri perkataan tersembunyi tu...hwork pon xde, sbb saya rsa mcam dia da tapau abes sume kat skolah awal2 taon lgi
.sekali je dia pernah ade homework,cikgu soh buat 2 m/s je tpi dia bley settle kn almost 1 book tu less than an hour x silap around half hour or less..cikgu pon x tau nk ajr ape, sbb nmpak di da conquer semua..

Skang since abg dia da nk masok darjah 1 next year, sya da dftar kn dia dekat tabika kemas utk budak 6 taon, sbb klu sya continue kt SRK, sya x rsa dorang bgi sya langkah step utk 5 tahun tu..n sya sja nk uji capability dia n klu ok sya harap sgt cikgu tu bley guide sya utk hla tuju sepatutnya utk ank sya(dekat area sini ade 3 tadika kemas utk had umur yg laen2)..at least dia ade.persekitaran bru,cikgu baru..n sya igt bila umur dia da 6 taon nk masok kan dia dkat pra di sjkc,Satu skolah dgn abg dia..n masok tabika ni pon sya wat mcam persediaan utk dia ke pra nt..skola sjkc tu wat pra utk umur 6 taon je..

Jadi sya just nak tau, mmg normal ke situasi ank sya ni n sya nk mintak pndangan kwan2 kalu ade yg ank dia sma mcam sya, awak buat mcamana...just follow je ke..maksud sya x payah nk lompat2 ctoh msok darjah satu awal etc..sbb sya takot kalu sya x keep up dgn capability dia mcam sian n bazir mcam tu je...ada kwan sya advce folo je x yah lngkah2..ade yg kta try la masokan darjah 1 awal..

Terima Kasih

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 06:20 PM | Show all posts
Edited by Lagubestbest at 22-11-2019 06:22 PM

tak perlu advance. masa terluang tu ajar dia coding, saham, bisnes takpun g sepak bola. Bagi dia temui hobi yang menguntungkan, bukan pressure akademik pandai semua tapi xtau nak buat ape.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-11-2019 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 22-11-2019 06:20 PM
tak perlu advance. masa terluang tu ajar dia coding, saham, bisnes takpun g sepak bola. Bagi dia tem ...

So far dia.active,suka maen n suka blaja sndri...kalu tgok u tube pon, dia cendrung tgok.kartun yg ade input...kdg suka tgok vdeo mcam2 bhasa..n sometimes dia dok borak btau apa yg dia tgok...sya layan kan aje...tu la kalu dot no.avoid pressure lebih2...cuma ati tu kdg isau,.kot dia bley blja byk lgi, tpi sya mcam x all out utk provide...
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Di Msia takda sistem akademik yang advance enough untuk sambut genius kids sama ada sekolah atau universiti. Even bidang kerja pun jarang bagi peluang kecuali inherit family business. Muda2 dah jadi nakhoda

Pilih sekolah terbaik jangan skip sistem. Make sure provide banyak stimulasi cognitive e.g online courses dan ambil A Level, oversea university exam awal
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Calling cikgu chazey, menteri wanita bagi sepatah 2 kata
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-11-2019 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 22-11-2019 06:33 PM
Di Msia takda sistem akademik yang advance enough untuk sambut genius kids sama ada sekolah atau uni ...

Mcam mahal jugak tu oversea exam...huhuhu...sya dlu keje skang unemployed for almost a year..cri keje lom ade.rezeki dekat area sni...so.husband la.keje soramg...mcam nk amek oversea xm tu..kena belaja dkat international/private skool la kan...ke x? X mampu plak rsanya
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
per706 replied at 22-11-2019 07:03 PM
Mcam mahal jugak tu oversea exam...huhuhu...sya dlu keje skang unemployed for almost a year..cri k ...

Oh maksud saya bila berumur 16 tahun nanti sis..boleh ambil A Level dan entrance exam luar negeri sebab dah layak dari segi undang2 Malaysia. Bolehlah buat persediaan awal dari sekarang utk ambil course mencabar

Jika di Europe, ibubapa hantar anak genius macam anak sis ke universiti ambil degree terus sis. Umur 11 tahun dah mengajar jadi professor. Kat Msia takda sistem macamtu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-11-2019 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 22-11-2019 07:33 PM
Oh maksud saya bila berumur 16 tahun nanti sis..boleh ambil A Level dan entrance exam luar negeri  ...

Ooo k2...sya pon dok rancang, kot la ade rezeki ank, nk try la nt apply utk biasiswa mcam axiata ke.ape ke...at least trjamin la kan in case kami x berkemampuan utk beri yg terbaik utk dia...biasiswa biasanya utk secondary school je kan..ke ade utk primary....
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 09:03 PM From the mobile phone | Show all posts
per706 replied at 22-11-2019 08:07 PM
Ooo k2...sya pon dok rancang, kot la ade rezeki ank, nk try la nt apply utk biasiswa mcam axiata k ...


Ya education system kita macamtulah. Utk kanak2 genius belum ada. Macam tak welcome pulak anak2 marhaen yang genius ni

Hang nadim dalam hikayat Singapura dilanggar todak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-11-2019 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 22-11-2019 09:03 PM
Ya education system kita macamtulah. Utk kanak2 genius belum ada. Macam tak welcome pulak anak2  ...

Humm tu laa...sad ending for a genius boy..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083074s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list