Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
2934
View
106
Reply

[Tempatan] 50 peratus rakyat Malaysia TAK MAMPU beli rumah

[Copy link]

Author: R2D2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 22-11-2019 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts
fish replied at 22-11-2019 12:52 PM
ya ke 5 kali gaji?
kawan aku driver & kerani gov je, buat personal loan 100k lulus je
loan tu mm ...

Kalau private memang around 5-8x gaji je uols personal loan. Kalau keje gomen, pangkat biasa biasa pun senang dapat loan berpuluh kali gaji dengan bank rakyat especially. Sebab tu ramai aim nak kahwin dengan orang keje gomen..banyak facility
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 02:39 PM | Show all posts
syamzana replied at 22-11-2019 12:06 PM
tanah pun mahai skrg lot hujung2 kg pun dah 80k++. tu pun nak masuk jenuh berliku jalan.

xmahal la
kalo bwh 100K masih biasa2
dan mmg itulah range harganya
bergantung pada lokasi dan keluasan
bole cari lagi murah area hujung2 selangor

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Malang KPKT dapat ke Zuraida...MOF dapat ke Guan Eng.

Tak berani nak goncang developer.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 02:45 PM | Show all posts
fish replied at 22-11-2019 12:52 PM
ya ke 5 kali gaji?
kawan aku driver & kerani gov je, buat personal loan 100k lulus je
loan tu mm ...

personal loan mmg target org gomen
itu rulesnya sampai kiamat
hihi
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 03:08 PM | Show all posts
yuki812 replied at 22-11-2019 08:51 AM
sampai skrg aku dok pikir camne org leh ada umah 3-4 bijik yg memahal tu katanya. sure perlukan savi ...

laki bini beli sorang satu, dah 2. pastu laki mestilah ego, up satu lagi. rasa tak mampu bayar sewakan, biar tak untung pun asalkan tak rugi. tetibe rasa eh dah terbeli dua, tapi macam tengah bayar satu je, so up beli lagi satu. Benda ni boleh buat kalau income kurang2 10K dan anak2 masih kecil, anak2 tak mintak macam2 lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 03:17 PM | Show all posts
helicornia replied at 22-11-2019 11:41 AM
ya sis

i ada kenal sorang ni. rumah ntah berapa bijik. single la. pastu dia dok bagi talk mcama ...

beli rumah byk2 utk dignity
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
karlmax8 replied at 22-11-2019 10:24 AM
Bukan tu je, masalah utama buat rumah sendiri ni adalah pembiayaan bank. Kalau buat rumah sendiri, ...

Dulu.. Masa BN.. Tak salah aku ada depa offer pinjaman bank tapi wajib ada geran tanah sendiri.. Rumah pun ikut plan yg ditetapkan.. Tak boleh renovate utk bbrp tahun yg ditetapkan.. Ramai kot jiran2 aku yg grab peluang tu.. Buat rumah kat tanah kmpg depa
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 03:25 PM | Show all posts
clarizsa replied at 22-11-2019 11:03 AM
Tak beli rumah pun takpelah
Menyewa pun ok sbb ramai owner rumah buat bisnes sewa ni mestilah depa  ...

letak nama ai sbg waris jari hantu
nti tiap2 3 malam jumaat iols buat majlis tahlil



Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Income berdua lebih 10k. Tapi tak pernah bminat beli rumah sebagai pelaburan dan warisan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Rumah ni fungsi dia untuk lindungi kita sekeluarga, jadi tempat tinggal, tempat tido, tempat rehat, tempat rutin, kalau harga, size, kawasan kejiranan dan fasiliti tak padan memang rugi beli awal, sebab untuk tahun ke depan akan selalu ada lokasi yang lebih baik,

Orang zaman now spent masa kat tempat kerja lebih lama dari kat rumah, kena yang selalu outstation atau kena kerja luar daerah, rumah bukan keutamaan, jiran abang aku 15 tahun menyewa, bila kawasan rumah abang aku baru buka dia terus beli, 4x dapat bonus, dia bayar habis terus.

Mulut orang jangan kata lah, dok mengata dia 24jam, kawan2, rakan kerja, apatah keluarga, dia citer dengan abang aku lah, abang aku senyum ja, sebab semua orang memang nak kita ikut dorang, tergesa2 takut lambat, padahal yang bayar rumah tu kan kita bukan dia,

Jadi jangan terpengaruh lah dengan iklan2, dengan kawan2 yang suka menakut2kan, dengan jiran2 yang katanya ada rumah 10 biji, kau jalani lah hidup sebaik2nya ikut keperluan kau, pilihlah hidup yang paling ringkas, nak tidur lega, bangun tido pun lega.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 07:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Sial rupanya beli rumah kat msia ni. Selain dr ansuran rmh kena byr kat bank, kena byr maintenance fee, cukai pintu lg. Mmg amat2 membebankan
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
prizadane replied at 22-11-2019 02:35 PM
Kalau private memang around 5-8x gaji je uols personal loan. Kalau keje gomen, pangkat biasa biasa ...

zaman skrg personal loan max 10 tahun.. bygkan zaman dulu max 25 tahun

stakat loan 100k selamba je... dulu agent loan.. stakat loan 10k depa malas nak ambik.. skrg terpaksa bedal

zaman mewah dulu top agent loan bleh dpt sales lebih 100 juta sebulan...

bygkan komisen dlm 3% haha
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Sepupu aku, bapak dia tinggalkan rumah sorang sebijik. Wpun dah debt free, tapi nilai rumah (condo) yg dia dpt above 1million so gelabah memasing nak korek duit kat mana utk byr stamp duty utk tukar nama.
Wpun harta pusaka, stil kena stamp duty okehhh (ada la terms & conditions). Even nak hibahkan harta pun ada kiraan stamp duty nye ye..

Ini cuma salah satu senario yg menunjukkan kita semua kena ada ilmu plan dan urus kewangan/pelaburan kita. Di zaman serba moden dan canggih ni, kena buat perancangan yg betul seawal seseorang tu memulakan kerjaya nya. Bila nak kawen, nak beli kereta (jenis apa?), nak ambik life or/and medical card, nak anak brp org, lifestyle jenis mcmna, nak fokus career atau ada apa2 target, bila nak beli property, nak buat savings bla bla bla bla bla...
Bukan nak takut2 kan sbb nampak mcm hectic sgt tetapi aku rasa at least korang yg muda2 lagi ni wajib ada some plans dan wajib juga belajar evaluate the risks ke atas setiap decisions yg you alls nak buat.
Masa nak beli property utk tinggal sendiri, ambik kira semua options yg ada. Nak nama sorang atau nama dua laki bini... Nak buat loan atas nama siapa.. Tgk terms yg bank offer utk bg loan. Susah payah lah sikit study benda2 ni jgn main redah je. Kalau belum mampu, tak apa sewa lah dulu. Cuba elak buat hutang di tahun2 awal bekerja. Again, kalau ada plan yg bagus insyaallah akan ada rezeki masing-masing.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
willow12 replied at 22-11-2019 08:27 PM
Sepupu aku, bapak dia tinggalkan rumah sorang sebijik. Wpun dah debt free, tapi nilai rumah (condo)  ...

Tq tq ilmu baru
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
mzz baru start potong rumah gaji bulan ni. terasa jugalah sedebuk duit hilang dari gaji. Tapi fikir long term untuk keselesaan diri and family sbb sekarang duduk rumah mertua.

beli rumah taman area kampung so murah sikit. Walaupun ada yang perli duduk dalam hutanlah apa lah.. tapi alhamdulillah so far tengok aman damai and tenang je kawasan tu. Yang penting facilities mcm sekolah, klinik, kedai runcit, masjid, balai polis semua dekat..
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
rumah ni nak beli kene start dari awal.. lg awal lg untung... lepas tu ko targetlah lupus kan hutang2 ptptn, hutang kereta n personal loan.. org yg berusaha lunas kan hitang, Allah bantu luaskan rezeki
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Sewa jelahhhhh apo susah. Beli rumah 300k ikat sampai 30tahun lebih hujung2 interest lebih 100% da boleh beli lg sebijik rumah.... pndai2 la cari duit
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 11:06 PM From the mobile phone | Show all posts
mzzenma replied at 22-11-2019 10:12 PM
mzz baru start potong rumah gaji bulan ni. terasa jugalah sedebuk duit hilang dari gaji. Tapi fikir  ...

Tahniah dah berumah sendiri. Beli rumah baru ke?
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Atata replied at 22-11-2019 11:06 PM
Tahniah dah berumah sendiri. Beli rumah baru ke?

terima kasih. Aar rumah baru tapi area kampung so dapat lah harga mampu milik walaupun bulan2 tu terasa juga nak membayarnya..

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
willow12 replied at 22-11-2019 08:27 PM
Sepupu aku, bapak dia tinggalkan rumah sorang sebijik. Wpun dah debt free, tapi nilai rumah (condo)  ...

Aik
Kenapa pusaka kena stamp duty
Cousin i dpt pusaka bapanya tak kena pun
Ke ikut negeri?

Satu sen pun x kena

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088163s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list