Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
2964
View
106
Reply

[Tempatan] 50 peratus rakyat Malaysia TAK MAMPU beli rumah

[Copy link]

Author: R2D2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 22-11-2019 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by apam at 22-11-2019 11:33 AM

Dah berpuluh-puluh tahun kerajaan BN menongkat dan bersekongkol dengan tokey-tokey kapitalis. Ops silap, sejak zaman british lagi dorang dapat tanah/landbank free.
Sudahnya rakyat sendiri tak mampu beli rumah kediaman..
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 11:41 AM | Show all posts
kucingitam replied at 22-11-2019 09:14 AM
kazen aku ada sorang gitu...
beli rumah 2-3 biji..tapi kedekut yakmat la..
tak seronok la kehidu ...

ya sis

i ada kenal sorang ni. rumah ntah berapa bijik. single la. pastu dia dok bagi talk mcamana nak melabur hartanah. tapi punya la berjimat kete takde balik kg naik moto je (dia ni pompuan), wifi pegi tempat yang ada free wifi, nak melancong back pack je. dalam hati aku kalau dah sampai macam tu dah tak seronok hidup. kita ni nak juga rasa hidup selesa, makan sedap, melancong seronok, pakai baju cantik. pastu beli rumah byk2 dia bukan ada keluarga pun.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 11:59 AM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 22-11-2019 11:14 AM
tu lah. apa yg aku simpulkan nk beli umah byk2 ni..yg mahal ni..mmg kena ada financial kukuh. kala ...

Tula. Haha. Tagline mcmni, Bagaimana dengan gaji RM1500 anda boleh beli rumah?? Ada caranya!!

Ngek. RM1500 x 60% DSR baru RM900. Tolak komimen PT RM150, tolak kos sara hidup RM1000, haha kok gimana ada balance.

Rasanya yg dpt beli rumah byk2 ni yg gaji laki bini 15k ++ campur side income puluh2 k. Senang lulus. Kalau yg marhein kerja 8-5 tu, duduk je mereput k.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 12:06 PM | Show all posts

tanah pun mahai skrg lot hujung2 kg pun dah 80k++. tu pun nak masuk jenuh berliku jalan.

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 12:09 PM | Show all posts
helicornia replied at 22-11-2019 11:41 AM
ya sis

i ada kenal sorang ni. rumah ntah berapa bijik. single la. pastu dia dok bagi talk mcama ...

rumah banyak2 sgt buat ape unless ada anak boleh diwasiatkan sorg satu. dah berduit holiday tu mesti la nak selesa sikit. ni style backpack jaman muda2 lepas grad nak merasa naik segala public trasnport kat negara org boleh la. wifi pun nak free adeiii kedekut yakmat neh

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 22-11-2019 11:11 AM
ni aku setuju. tu kdg kalau time ank takde..aku pulun keje blk malam. sampai umah..tido. tak pikir ...

Sbb bila ada someone yg tgg kita.. Kita x sabar nak balik kan? Bila x ada sapa.. Rumah hanya rumah yg sunyi.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
brego replied at 22-11-2019 11:03 AM
mmg tak praktikal atas banyak sebab.
kat sini, rumah lagi cost saving dari mobile home.


Aku ada rumah yg diwasiatkan utk aku.. Cuma.. Ermmmm.. Aku malas balik sbb tak ada kesygn aku.. Arwah tok
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 12:11 PM | Show all posts
Atata replied at 22-11-2019 11:59 AM
Tula. Haha. Tagline mcmni, Bagaimana dengan gaji RM1500 anda boleh beli rumah?? Ada caranya!!

N ...

Pasal income tu memang betul, sebab memang laki bini income 12k je. Kalau gaji even 2k, aku as part time ejen yg banyak deal dengan banker2 pon advise tak payah beli sebab banker2 akan terus rejek loan tu.
Pastu katalah ada keajaiban, loan lepas, camne ko nak survive lepas bayar rumah seribu sebulan utk rumah 200k? baki tinggal 800, nak makan megi hari2, nak bagi parent, klinik, beli minyak moto, minum mamak? Jadi zombie la pegi balik keje je.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli banyak2 lepas tu pening bayar bulan dan maintenance. Dulu2 boleh la... Sekarang dah tak praktikal. Lain la kalau kau boleh bayar cash.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
aku ni nasib la duduk area kg jugak n dpt umah yg murah..klau duduk area bndar mmg x mmpu jugak rase..
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
mdhelmi replied at 22-11-2019 09:52 AM
beli tanah
buat rumah

Exactly. Now I ada 3 biji rumah
CSI forum yang miskin urban boleh gi double check seperti biasa
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 12:52 PM | Show all posts
karlmax8 replied at 22-11-2019 10:24 AM
Bukan tu je, masalah utama buat rumah sendiri ni adalah pembiayaan bank. Kalau buat rumah sendiri, ...

ya ke 5 kali gaji?
kawan aku driver & kerani gov je, buat personal loan 100k lulus je
loan tu mmg diorg guna bina rmh la


Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Lepas penat bayar loan , rumah tenggelam dalam laut pulak... mcm mana tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 22-11-2019 08:34 AM
Aku memikirkan tentang mobile home... Tapi mcm tak praktikal kat malaysia

rasa kalau untuk elak kena samun, luar kenderaan tu kena buruk2, cat terkopek, sport rim x sama dan lama. lepas tu takleh park satu tempat.. hurm cam susah pulak kan haha
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
clarizsa replied at 22-11-2019 11:03 AM
Tak beli rumah pun takpelah
Menyewa pun ok sbb ramai owner rumah buat bisnes sewa ni mestilah depa  ...

erk are u ok...? harap u baik2 la.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 22-11-2019 08:51 AM
sampai skrg aku dok pikir camne org leh ada umah 3-4 bijik yg memahal tu katanya. sure perlukan savi ...

Salah satu yg buat depa mampu beli rumah 2-3 biji....

Ada sesetengah developer mampu bagi diskaun 10% utk buyer early bird, free lawyer fee sekali....
Buyer cuma bayar rm1-2k as booking fee plus few hundred utk deposit utilities...
But buyer kena pilih betul2 la developer yg blh dipercayai...

Financial/record bank kena cun juga...
Klu ada existing loan, takde delay payment record..
Amik loan dari bank yg sama dgn gaji masuk lagi senang loan approve..
Rumah siap, terus sewakan... Duit sewa cover utk bayar installment...

Keyword beli rumah... Location, location n location.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
rayriff replied at 22-11-2019 01:05 PM
rasa kalau untuk elak kena samun, luar kenderaan tu kena buruk2, cat terkopek, sport rim x sama da ...

Tu la.. Tapi kalau utk berjimba2 setiap negeri tgk tempat org boleh la.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
prizadane replied at 22-11-2019 10:20 AM
Tak jugak uols. Kena tengok juga rumah camne dibeli tu sesuai tak dengan income. Contoh kakak iols ...

Bagus pengurusan kewangan dia.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 02:06 PM From the mobile phone | Show all posts
clarizsa replied at 22-11-2019 11:03 AM
Tak beli rumah pun takpelah
Menyewa pun ok sbb ramai owner rumah buat bisnes sewa ni mestilah depa  ...

Why @clarizsa ? Apa2 pun , hugs u
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 22-11-2019 11:04 AM
Aku ade 5 rumah.. tp yg mahai satu.. yg lain murahhh dan nak runtuhh..

Samalah macam kakak dekkkk.   Tiga biji tu semua dah nak runtuh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.100777s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list