Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
2864
View
60
Reply

Larangan Pelakon Muda Disolek Untuk Watak Orang Tua Tak Masuk Akal - Michael Ang

[Copy link]

Author: natrahn       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-11-2019 10:24 AM | Show all posts |Read mode
Terdahulu, Pengerusi FINAS Datuk Hans Isaac memaklumkan semua stesen penyiaran dan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) bersepakat untuk tidak lagi membenarkan pelakon muda disolek bagi memegang watak orang tua dalam drama atau telefilem terbitan mereka mulai Januari 2020.





Kredit foto: Instagram Hans Isaac




Usai pengumuman tersebut dibuat, kenyataan Hans itu menerima pelbagai komen daripada penggiat seni dan netizen.


Kebanyakan netizen bersetuju dengan keputusan itu dan merasakan keputusan berkenaan tepat kerana pemilihan pelakon veteran membawakan watak berusia membuatkan karya tersebut lebih realistik dan bersesuaian.


Malah, dengan terlaksananya syarat tersebut, hak dan kebajikan pelakon lebih terbela. Jika tidak, asyik membawa watak tempelan atau hantu sahaja kan?





Kredit foto: Instagram Michael Ang



Namun, pengarah terkenal Michael Ang berpendapat sebaliknya. Beliau menyifatkan tindakan stesen televisyen dan FINAS itu agak tidak masuk akal kerana ianya menyekat kebebasan untuk berkarya.




  




Keputusan itu dilihat berat sebelah kerana seolah-olah menutup periuk nasi pihak lain dan isu ini sepatutnya diperhalusi lagi.



Michael Ang menyuarakan rasa kurang senang dengan peraturan yang ditetapkan. Lihat lanjut:




  



Ada benarnya kata Michael Ang. Mungkin FINAS perlu membuat sedikit pindaan pada syarat tersebut di mana keutamaan watak tua harus diberikan kepada pelakon veteran sekiranya bersesuaian dengan kehendak skrip dan keperluan produksi. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 10:33 AM | Show all posts
Zizie Izette jadi mak tiri Fazura tu logik ke? Uqasha jadi anak Zizie. Memang patut Finas buat begini. Muntah tengok org mid 30s to early 40s jadi mak bpk kpd rakan sebaya sendiri. Dulu ada satu drama, Aida Aris jadi mak sape ntah dalam drama Mawaddah.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Klu x nak ikut rule baru ni ape jadi..blh didakwa di mahkamah ke..?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
takpelah.. bukan aku tengok pun drama melayu ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 10:50 AM | Show all posts
alah kalo kau menentang rule ni pun bknnya kau ada buat cerita style pelakon tu jadi tua dr umur 20an ke 60an.. blk2 plot citer yg sama jah.. no wonder la finas pun tau style pengarah2 drama kt malaysia ni kalo buat drama cmne..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 10:56 AM | Show all posts
Brad Pitt pun boleh disolek jadi tua. Will Smith pulak guna CGI jadi muda balik. How stupid is FINAS?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 10:58 AM | Show all posts
alaa michael ang.. cerita dia semua pelakon ulang2 je..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
pjade replied at 21-11-2019 10:56 AM
Brad Pitt pun boleh disolek jadi tua. Will Smith pulak guna CGI jadi muda balik. How stupid is FINAS ...

Ko ni xphm kot apa finas cuba buat. Brad pitt kene la solek kalau cerita tu mcm benjamin button. Ni cerita bodoh pukul 7 je pon , beza umur 10thn tp pegang watak ibu anak
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Amitha bachan lagi win, watak cucu, anak, bapak dan atok semua dia yg pegang 4 dlm 1 uollssss hahahaha, jimat kos
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 11:05 AM | Show all posts
ko buat dulu citer macam Bisik Pada Langit, Nur Kasih ... (dua2 citer best ni Kabir Bhatia yg arah)...
baru sembang....

kalau setakat bikin standard citer cintan cintun kul 7.. kul 10..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 11:07 AM | Show all posts
supermum replied at 21-11-2019 10:33 AM
Zizie Izette jadi mak tiri Fazura tu logik ke? Uqasha jadi anak Zizie. Memang patut Finas buat begin ...

mak tiri logik je.. bini amy search pun dekat sebaya abil pe..

kalau mak betul tak logik la..

lagi tak logik kalau mak maria farida, anak dia rosham nor..


Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
supermum replied at 21-11-2019 10:33 AM
Zizie Izette jadi mak tiri Fazura tu logik ke? Uqasha jadi anak Zizie. Memang patut Finas buat begin ...

Kan. Geli hati tengok ank tiri dah berkedut kat mata. Dah tu fikri Ibrahim jd abgnya. Agak2 la, logik buat citer tu kena ada la bhai
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Fiza Elite jd mak kpd Nad Zainal...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 11:20 AM | Show all posts
anony-mous replied at 21-11-2019 10:59 AM
Ko ni xphm kot apa finas cuba buat. Brad pitt kene la solek kalau cerita tu mcm benjamin button. N ...

Ko pun x paham kot point yg aku tulis. Kalau macam tu, why not letak org tua untuk role Brad Pitt yang tua. Why not African American actor muda untuk Will Smith? Pikir la outside the box sikit, FINAS. Kalau nak create role untuk orang tua, tak payah la asyik cerita Maju Holdings punya level je.

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
supermum replied at 21-11-2019 10:33 AM
Zizie Izette jadi mak tiri Fazura tu logik ke? Uqasha jadi anak Zizie. Memang patut Finas buat begin ...

tiru indon kan.. mak muda2
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Cakap je lah jujur malas nak casting, tak nak buang duit ambil ekstra or veteran. Guna org muda berlakon watak orang tua ni dah level budak u study filem tak cukup bajet.

Director patutnya protect karya dorang daripada nampak artificial tapi ni makin sokong ada lah. Mana audience nak percaya, nampak merepek lagi ada
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 11:35 AM | Show all posts
Kurex replied at 21-11-2019 10:41 AM
takpelah.. bukan aku tengok pun drama melayu ni

iols sekarang banyak layan drama turkey je

hero heroin bertiang sedap mata memandang
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 11:35 AM | Show all posts
xpela..amek je org muda...tp jadikan mak tiri..mcm zaryn min jadi mak tiri si amyra rosli
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 11:40 AM | Show all posts
kucingitam replied at 21-11-2019 11:07 AM
mak tiri logik je.. bini amy search pun dekat sebaya abil pe..

kalau mak betul tak logik la..

Masalahnya Uqasha jadi anak dia. Kalau dia beranak umo 15 taun logik la Uqasha jadi anak
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
supermum replied at 21-11-2019 10:33 AM
Zizie Izette jadi mak tiri Fazura tu logik ke? Uqasha jadi anak Zizie. Memang patut Finas buat begin ...

Haha....betul tu...mmg. xlogikkk...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.108848s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list