Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2428
View
48
Reply

"Dia Adalah Tuhan Bagi Saya" - Pengikut Ayah Pin Masih Taksub?

[Copy link]

Author: yanieray       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-11-2019 10:21 AM | Show all posts |Read mode
Pengikut Ayah Pin mencecah ribuan orang pada tahun 2002.



Menerusi sebuah video yang dikongsi oleh Ustaz Ahmad Iqram Mohamad Noordi laman Facebooknya, didapati para pengikut Ayah Pin yang mengasas Kerajaan Langit suatu ketika dahulu masih taksub dengan lelaki itu.


Ayah Pin yang pernah menggemparkan negara dengan ajarannya yang diwartakan sebagai ajaran sesat oleh JAKIM, telah meninggal dunia pada tahun 2016 akibat pelbagai penyakit.


Namun pengikut Ayah Pin yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama dilihat masih percaya dengan 'kesaktian' Ayah Pin, sehingga masih ada yang menganggap warga emas itu sebagai tuhan.





Video yang berdurasi 7 minit itu juga menyaksikan ritual yang dilakukan penganut Hindu, ketika memuja Ayah Pin sebagai tuhan sewaktu riwayatnya dahulu.


Markas ajaran Ayah Pin yang berpusat di Besut, Terengganu ini dikelilingi oleh pelbagai replika seperti teko (bernilai RM45 juta), tempayan, payung, bulan sabit dan lain-lain, yang merupakan simbolik kepada ajaran agama-agama yang ada di Malaysia.



Markas Kerajaan Langit dihancurkan pada 2005. Kredit Foto: Berita Semasa



Menurut kepercayaan Kerajaan Langit, Ayah Pin merupakan penjelmaan semula Nabi Isa (Jesus), Buddha, Shiva dan Nabi Muhammad. Pengikutnya juga percaya bahawa Ayah Pin akan kembali sebagai Imam Mahdi dan dianggap sebagai Raja Langit, serta objek yang tertinggi pengabdian untuk semua agama. Ayah Pin dipercayai mengamalkan sihir untuk mendapatkan kepercayaan para pengikutnya.


Semoga kisah Ayah Pin ini menjadi pedoman dan moga akidah kita sentiasa terpelihara. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
nasib baik dah takde, kalau tak boleh bergaduh dgn kerajaan pee esh
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Ok la jugak. Dia nak unite semua agama. Tak payah bergaduh. Hidup di dunia pon sementara sahaja. Buat ape gaduh2?{:laugh
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 10:49 AM | Show all posts
aku suka ikuti perkembangan kisah ni & tertanya-tanya kenapa masih ade org percayakan ayah pin?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 10:56 AM | Show all posts
nononcrux replied at 21-11-2019 10:49 AM
aku suka ikuti perkembangan kisah ni & tertanya-tanya kenapa masih ade org percayakan ayah pin?

rasa aku dia ni ade some power.. org2 dia percaya tu kesaktian dia.. tp org2 tak percaya dia ckp tu sihir la ape la..
aku tgk dokumentari pasal dia pun aku impress.. bukan biasa2 beb dia dulu.. tp tu la, hal hal akidah ni tak boleh buat main..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 11:34 AM | Show all posts
teringat dedulu siap beli vcd ayah pin..serammm..siap ada lagu tema lagi..lagu pun seram..depa kata mus may yg nyanyi..betui ke? tapi suara mmg seakan mus may
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 11:44 AM | Show all posts
Replika teko bernilai RM45 juta...habis ranap mcm tu ja....ka ad spa2 angkut teko tu?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 11:56 AM | Show all posts
masa kebumi ayah pin dulu ada jadi benda2 pelik mcm cite dlm mastika x..kalo x jadi apa2 makna nya beliau di jalan yg benerrr lah khenn??
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 12:02 PM | Show all posts
dia dikebumikan di perkuburan islam ke caner..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 12:35 PM | Show all posts
aku masih kenot brain acaner ayoh pin ni boleh dpat ramai pengikut...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 12:38 PM | Show all posts
ayah pin ni pernah gang bang bersama isteri2 beliau...ayah pin bergusti dgn 4 bini serentak
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 12:56 PM | Show all posts
takde ke testimonial bekas2 pengikut ayah pin ni?
nak jugak tau, ape hebatnye ayah pin smpai orang masih taksub walaupun dah berbelas tahun berlalu.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
gila la.. mual tgk vid tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 01:32 PM | Show all posts
MadameOnion replied at 21-11-2019 11:34 AM
teringat dedulu siap beli vcd ayah pin..serammm..siap ada lagu tema lagi..lagu pun seram..depa kata  ...

Wahh.... ada lagu tema seriously? Simpan lagi ke VCD nye?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Bunggah: Ok la jugak. Dia nak unite semua agama. Tak payah bergaduh. Hidup di dunia pon sementara sahaja. Buat ape gaduh2?{:laugh

Kalau kau islam jatuh murtad.. Tak reti gi megaji tya ustaz..jgn jd lembu mgikut saja..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
awanysss: rasa aku dia ni ade some power.. org2 dia percaya tu kesaktian dia.. tp org2 tak percaya dia ckp tu sihir la ape la..aku tgk dokumentari pasal dia pun ...


Apa lah punya otak kau ni.. Dri penulisan kau ni melayu islam..mana aqidah kau..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 02:23 PM | Show all posts
MadameOnion replied at 21-11-2019 11:34 AM
teringat dedulu siap beli vcd ayah pin..serammm..siap ada lagu tema lagi..lagu pun seram..depa kata  ...

memang dulu ade video dokumentari ayah pin ni.. pastu hujung2 video tu masa bergambar ramai2 ade nampak muka mus may ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 02:24 PM | Show all posts
awanysss replied at 21-11-2019 10:56 AM
rasa aku dia ni ade some power.. org2 dia percaya tu kesaktian dia.. tp org2 tak percaya dia ckp t ...

ape power yang dia boleh buat
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 02:26 PM | Show all posts
whadda replied at 21-11-2019 02:24 PM
ape power yang dia boleh buat

mcm aura la.. bukan magic.. kau g la bukak video2 pasal dia.. nnti tahu
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 02:26 PM | Show all posts
dia sendiri mati kena strok...strok lagi hebat dari Tuhan..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.171245s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list