Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
5415
View
71
Reply

FINAS-Kena ambil pelakun tua untuk pegang watak orang tua

[Copy link]

Author: Boomibulat    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-11-2019 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Boomibulat at 20-11-2019 03:11 PM

Artis muda tak dibenarkan disolek jadi tua
Screenshot_2019-11-20-15-09-53-1.png
Semua stesen penyiaran tidak lagi dibenarkan menyolek pelakon muda bagi memegang watak orang tua mulai Januari tahun depan dalam drama dan telefilem terbitan mereka.

Pengerusi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), Hans Isaac berkata, syarat seumpama itu dikenakan bagi menjaga hak dan kebajikan artis veteran.

Menurut Hans, hasil pertemuan itu juga menerima respons positif kesemua stesen penyiaran berkenaan apabila mereka sepakat tidak mahu pelakon muda disolek untuk memegang watak orang tua.

Mereka menjelaskan apabila kaedah itu digunakan, watak terbabit tampak agak pelik dan tidak semula jadi.

Selepas perbincangan, semua stesen penyiaran memutuskan untuk mengenakan syarat melarang pelakon muda disolek menjadi orang tua.

Ini bagi memastikan produser tidak menggunakan pelakon muda memegang watak orang tua. Kami gembira apabila stesen penyiaran bersependapat dengan kami, katanya dipetik BH Online.

Menurut Hans, 48, bagi memastikan artis veteran mempunyai jaminan ditawarkan bekerja, ketetapan juga dibuat supaya tempoh atau jumlah jam tertentu dalam produksi akan diperuntukkan untuk artis berusia.

Ini termasuk dalam kempen menggalakkan artis veteran kembali bekerja yang dirancang Finas.
Stesen penyiaran akan menggariskan berapa banyak projek yang menggunakan artis veteran pada 2020 atau purata pembabitan artis veteran dalam produksi.

Penyiar akan memberi maklumat kepada Finas sebelum akhir tahun ini. Kita harap program ini dapat dilaksanakan, Januari depan, katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Finas serta Kementerian Komunikasi dan Multimedia bersetuju menaja 240 orang artis veteran mendapatkan polisi insurans di bawah Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso), tahun depan.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:13 PM | Show all posts
Aduhai.. terpaksa pulak create ruling macam ni ... kalau tak, takdenya stesen tv ke apa ke nak ambik pelakon veteran.. balik2 repeat orang yang sama je.. padahal ramai lagi kot.. sadis betul industri ni..

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalu yg dh dewasa tp blakon jd bdk skolah kira cmne plak tu..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:20 PM | Show all posts
Fiza Elite tu paling tak boleh blah jadi mak pada hero besar gedabak
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:27 PM | Show all posts
rania_maira replied at 20-11-2019 03:13 PM
Kalu yg dh dewasa tp blakon jd bdk skolah kira cmne plak tu..

kalau nak amik budak skola betul2 mati lanakkk haha
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Bgus jgk atleast plakon tua ada job
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
kalo nak jadikan ia 'wajib'...sy x berapalah nak bersetuju....
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:53 PM | Show all posts
takde chance laa Rosyam jadi Danish lagi...
ehh ke yg tua boleh acah2 jadi budak sekolah/uni balik?
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:53 PM | Show all posts
September14 replied at 20-11-2019 03:28 PM
Bgus jgk atleast plakon tua ada job

sokong..atleast ada lah pendapatan bulanan dorang ..kang melarat mintak bantuan..ummah netiz kecam..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Retis2 nonok dn konek berhutan bulu pon jngan berlakon jd budak sekolah. Ewww sngat.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju jgk ni at least pelakon veteran ada job rezeki masuk...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:58 PM | Show all posts
so pelakon tua pun takleh la acah2 jadi muda la kan?
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju.. bagus pendekatan yang dibuat.. tk byk sikit dptla membantu artis veteran yang memerlukan job..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul sian artis irl anak baru umur 5/6 thn tp bila berlakon kena bwk watak mak Danish , adoiiii .. cth Fiza Elite , Catriona Ros , Abam Arash dll
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Tua tu kalau umur 40 tahun keatas ok lah. Umur 40 bukan kategori artis muda lagi dah.. Tapi mcm Amy mastura tu dah nk msk 50 pun kiut mcm 20s jer.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
teringin nak wan maimunah berlakon balik
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Oklah kot mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 05:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah boleh lah kot senaraikan pelakon muda dan kertu yang sesuai boleh jadi anak beranak.seperti contoh ayda jebat dan rosnah mat aris
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 05:28 PM | Show all posts
alaaaa  lepas ni takde laa marissa yasmin, jasmin hamid, liza shahdan, kuza, maria farida, nina juren, aishah atan, shiraenjoy, jadi mak2 kepada hero heroin...

meols suka jahhh kalo diorg2 ni bawak watak mak2.... best apaa...walaupun mereka ni awal or mid 40s
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 05:30 PM | Show all posts
Kalau lisdawati ngn fauzi tu, jd mak pak amyra rosli dlm cemburu seorg perempuan...mcm mana?

Itu consider org tua ke..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.097866s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list