Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1961
View
107
Reply

[Pelbagai] Kereta manual VS kereta automatik,

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 20-11-2019 01:34 PM | Show all posts
Dulu saya guna kereta manual. Lebih suka kereta manual.
Tapi faktor usia guna kereta auto. Xlarat nak time jem balik kampung

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
najib888 replied at 20-11-2019 12:03 PM
Tapi ramai pakai auto transmission tak tau nak guna fungsi sebenar auto driving.
Paling sakit hati ...

Heh.. mcm tataw je
I le tu yg buat u bengang
K pas ni i pektis ye

Pdn kdg tgk kete dpn tu tak nyala lampu brake tp asal kete ku semakin hmpir dgn kete dpn
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 01:55 PM | Show all posts
Aku org jantan so beli kete manual dulu. Wira SE 1.5 , beli 2nd masa tu. Yg gearbox kaler merah tu, seat lining kaler merah Recaro. Gear Knob bulat. Dah lama dah jual. Ganti dgn SUV sbb KL air selalu naik kat jalan sbb MRT, LRT Highway dll. Wlpn sllnya bawak moto.
lps tu perasan jadi petrol head.Tapi depend pada kereta juga.
Kalau ada rezeki nak beli Satria GTi Manual, atau Putra 1.8. Nak rasa syok nya driving balik.
Dah test satu Gti , fuhh dia punya korner selit menyelit mmg buleh meleleh air. Terutama bila balik melaka ikut pedas linggi, jalan koner2 rasa mcm WRC champion Colin McCrea.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
matseh replied at 20-11-2019 01:55 PM
Aku org jantan so beli kete manual dulu. Wira SE 1.5 , beli 2nd masa tu. Yg gearbox kaler merah tu,  ...

Sama la kete pertama wira tp second hand aje... yg first model warna biru
Tak make up
Standard aje... begitu sedap motong

Gti mendonia pada suatu ketika dahulu
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Kereta lama saya manual. Kereta baru auto.
Kereta husband saya pulak, auto.
Tapi, saya jarang2 bawa kereta dia sbb takut. Kalo rosak, mahal.

Dedulu, saya rasa bawak manual ni best. Bila dah ada kereta auto milik sendiri, berganda2 best rupanya. Senang, tukar gear, jalannnnn. Dahla comel, senang parking.

Kesimpulannya, bawak auto lagi best.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Hehe malu nk cite..aku dua kali amik driving test sbb gelabah masa test naik bukit. Silapnya, aku tak berenti atas bukit betul2. Aku tak dpt nk balance the car before tukar gear satu, so as a result, kete kancil  gostan kebawah & aku sedeh sgt sbb rasa mcm loser. The second time amik test, aku berjaya control the car, as soon as smpi bwh, aku jerit dgn gumbiranya sekuat hati.
So, conclusion is,,,Im all for Auto transmission car
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Manual bila senang nak speed laju-laju atas highway.
Auto sangat diperlukan bila kawasan banyak bonggol, traffic light dan jem teruk. So, dua2 ada pro and cons.
Dulu tak tau macam mana nak speed auto masa memotong. Lepas husband ajar baru i tau, rupanya kena lepas minyak, then tekan minyak sekaligus sampai habis. Oh man, noobnya i..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 02:36 PM | Show all posts
Dedulu ambik test belajar guna kereta manual. Time JPJ test tetiba Kancil bertukar jadi Harimau 'mengaum' bila part naik bukit aje kena gelak dengan JPJ masa tu...

Repeat dekat 4 kali test JPJ sebab 2 kali tak lepas bukit sebab gagal turunkan handbrake ikut masa ditetapkan, 1 kali parking tak masuk slot, 1 kali tak angkat tangan masa kat bukit, dan akhirnya kali ke-5 baru lepas . tapi yang kawan musykil bab jalanraya sekali pulak lepas (sebab dah biasa bawak motor area PJ/KL time kerja dulukala)

Sekarang dah ada kereta auto (alhamdulillah...) sebab arwah ayah yang suruh beli senang katanya nak drive jejauh. Bawak manual pun kejap sangat 6 bulan aje, sampai sekarang dah tak reti guna manual huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Nurul8001 at 20-11-2019 03:11 PM
najib888 replied at 20-11-2019 12:03 PM
Tapi ramai pakai auto transmission tak tau nak guna fungsi sebenar auto driving.
Paling sakit hati ...


Oh mcm ni ke caranya. Husband saya tak ajar. Jadi, saya tak buat. Hahahah.
Kalau manual, bila tiba2 turun gear rendah yg tak munasabah, kan rpm naik dan kereta berbunyi yg menakutkan. Tu saya takut. Tambahan pula, plastik seat belakang kereta auto saya ni pun tak habis tanggal lagi. Masih ada bau kilang perodua
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Auto....memang takkan bawak manual...penakut
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:25 PM | Show all posts
last sekali drive keta manual,masa nak amik lesen kereta. 10 tahun yg lalu. punya seksa belajar bwk kancil manual instruktor. mapuh enjin satu hal sebab tak tukar gear. kena jerkah dgn pakcik instruktor  satu hal. masa tu memang anti keta manual. pedal ada 3,minyak,brek,gear. kaki aku selalu tertukar nak tekan brek or minyak. or gear. haru kaki aku kat bwh. masa belajar,kenapa la xde lesen auto. lantakla bayar mahal pun xpe asalkan auto.

aku pun berazam,lepas abes test JPJ,aku memang nk bwk keta auto. bye2 to manual. finally aku lulus test JPJ sekali je. anehnya,masa test JPJ,kaki aku ok. aman2 je kat bwh. takut ke JPJ gamaknya. sekarang ni keta aku auto.  
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Dua2 pandai bawak auto dgn manual.. cuma memandangkan meolls ni petite so kena alas bantal utk memastikan kaki meolls boleh tekan clutch sampai habis..heheheh.. auto memg sgt la berguna bila meredah jam.. kalau bwk manual redah jam alamatnya boleh kena tarik mengkarung kot..hahahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-11-2019 03:50 PM From the mobile phone | Show all posts
I boleh bawak dua2. Dua puluh tahun lepas semua lesen keta adalah manual. So keta pertama manual, myvi oren, keta kedua auto. Mujur beli auto kalau dak jenuh takat2 sakit lutut sekarang ni. Tapi kalau rosak gearbox mampuih mcm i kena awai tahun ni, terbang 7k. So pada yg bawak keta auto tu, pastikan minyak gear auto tu tukar setiap 30k ke 40k kalau kena mcm i, menangis bAlik guri, harga sama mcm downpayment keta baru...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 04:12 PM | Show all posts
prefer auto.. bukan x pandai manual.. tp mls nak menyusahkan diri... zaman skrg ni kena multi task. tangan kanan control stereng.. tangan kiri pegang tangan skandal... kalau rasa miskin tu beli la manual.. rasa kaya beli la auto
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
reti auto je. manual tu zaman ambik lesen ajer
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 04:33 PM | Show all posts
Dulu, mmg bawa manual... kira level terror tahap tertinggi... org lain lah yang kata heheh

pastu start bawak auto 7 tahun lepas... pastu mula itu semua kereta di rumah dah auto semua dah....

satu hari tu, dalam 3 tahun lepas rasanya, nak tolong alih kereta biras -  MyVi manual, tak boleh lah pulak... kaki kiri dah mmg 'mati'... tak blh dah nak imbang clutch.

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh drive dua2 manual dan auto. Tapi duduk kl ni sakit kaki i nak main clutch je. Prefer kereta auto lagi. Tapi buat masa skrg pakai jela kereta yg manual ni. Tunggu la ada rezeki lebih nak beli kereta auto pulak. Biasa i bawak manual mesti org mcm wow perempuan bawak manual. I macam why what is that. I dont think its weird perempuan bawak manual with 3 kids at the back. Hahah. Weird ke. Kenapa i rasa mcm xde apa nak weird pun. Lagi2 i bawak manual ke kl klang semua dgn anak2 kecik sajor. Bahahah
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagi prefer kereta auto, more relax..jam is everywhere in Malaysia..

Berbeza bawa manual rasa mcm fast furious. Terlebih feel nak bawa laju..gear lagi pick up. Zaman belajar dulu iols bawa manual kereta kancil turbo naik ramai2 pasang lagu ruffedge tiada lagi cinta ahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Bwk manual utk meneruskan ilmu rahsia heel n toe yg semakin luput ditelan zaman
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya palin suka manual,  rasa lebih selamat kalau memandu,  tapi kalau keluar rumah agak2 time peak hour,  suka auto lagi,  tak lenguh kaki pijak clutch.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089633s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list