Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1541
View
102
Reply

[Pelbagai] Kereta manual VS kereta automatik,

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-11-2019 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Kongsi pengalaman anda samaada pemanduan secraa auto atau manual jadi pilihan.
Screenshot_20191120_100732.jpg
Screenshot_20191120_100638.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:18 AM From the mobile phone | Show all posts
suka bawak manual walaupun lesen auto.. peduli apa orang nak kata apa.
tapi ambik auto sebab senang nak redah jem balik kg..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada kete auto dan manual..tp lesen blm ada lg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:36 AM | Show all posts
boleh drive dua-dua..
but beli kereta auto sebab dok bandar kan..
cop.. auto tapi ada manual cuma takde clutch la..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:42 AM | Show all posts
dua2 pun boleh je..

1st time drive manual, dekat simpang iols slow down tukar gear.. menjerit gbox..

then bila dah biasa drive auto, pegi manual, sampai simpang, tekan je brek, tak tukar gear...terus berhenti di situ juga

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Dari ambik lesen sampailah sekarang guna kereta manual. Tak pernah dan tak pandai bawak auto.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Pemegang lesen manual dan suka bawa manual, boleh juga bw auto.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:32 AM | Show all posts
tak penah bawak auto tp mcm nk try bawak auto

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Kete manual, amik lesen pun manual tapi kalau jem tengah kl memang berdoa la ada kete auto. Kaki mesti krem punya
Selalu gi KL kalau tak stay lama naik public transport

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Dua2 boleh bwk. Tp lebih suka bwk manual. Rasa mcm pick up dia lebih dr auto lbh2 lg bila nk kuar simpang ke, memotong ke. Auto bwk time long journey, mcm blk kampung atau g mkn angin dgn fmly. Tu pun bosskur yg drive, kita co pilot je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi ramai pakai auto transmission tak tau nak guna fungsi sebenar auto driving.
Paling sakit hati dengan pemandu yg memandu di Lebuhraya.. sikit2 nak brake.. kalau tgh laju, tiba2 kat depan tu ada sesak atau trafik perlahan sikit, tak yah la tekan brake dulu. Contoh tgh memandu 100kmj, tiba2 kat depan kereta semua slow dlm 80kmj, shift je lever gear dari D ke D3.. biar engine yg braking.. tak de la kita kat blakang ni terkejut sgt..

Satu lagi masa turun bukit. Dah terang2 ada signboard sila gunakan gear rendah. Guna je la D3,D2 (kalau takde shiftronic). Ni sikit2 nak brake.. menyusahkan betul. Terpaksa alert lebih..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Biabetik replied at 20-11-2019 11:50 AM
Dua2 boleh bwk. Tp lebih suka bwk manual. Rasa mcm pick up dia lebih dr auto lbh2 lg bila nk kuar si ...

Actually boleh je auto ni nak dptkan pickup .. kalau nak accelerate, release pedal minyak, pastu tekan minyak bg rapat ke lantai. Gear akan auto shift ke gear rendah..
Atau, tolak lever ke L, D2 masa nak kluar simpang.. tapi pastu jgn lupa tolak ke D

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Auto sebab ada lesen tu jaaa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 12:18 PM | Show all posts
Kalau blm ada lesen. Ambik manual. Jadi buleh bawak kedua2 kereta. Jika ambik Auto x buleh bawak kete manual itu undang2 nya. Kalau salah sorry.
Tahu bawak ke tak? itu benda yg buleh belajar kemudian. Penting ada lesen.

Kete manual ni dah jadi species terancam kat Malaysia. Variant manual ada tapi tak menarik basic. Kete driving school saja. Tak mcm kete dulu2. Manual tapi full spec.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 12:50 PM | Show all posts
iols manual auto i takde masalah.
manual syok tang pickup. tang jem mmg naya ler

teringat dulu time pregnant anak 2nd, pg trip keja kat langkawi ramai2 sewa van. sekali person in charge bawak van tu sakit plak...haram sorg pun ahli rombongan yg lain tak reti bawak manual kecuali mak buyong ni haa...

dgn perut boyot2 ni ha iols kena drive van tu. sbb tu kita kena tahu bawak dua2 kot2 ada emergency kan ke senang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
najib888 replied at 20-11-2019 12:08 PM
Actually boleh je auto ni nak dptkan pickup .. kalau nak accelerate, release pedal minyak, pastu t ...

Tq info. Tp mcm x confident plk nk buat cmtu. Tetap rasa mcm x lps especially nk kuar simpang. Hehe ...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Me.. ambik lesen manual tp lepas dpt lesen terus dpt kereta auto
Sampai sekarang xberapa pandai manual
Kalau nk bawak manual kena masuk kelas memandu balik rasa..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Kereta  manual n auto boleh Bw tp lebih suka auto.Bila jln jam x sakit kaki.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Dua-dua muleh aih
Tp kalau motong best manual

Tp kete semua auto

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Aiyoh... begitu kertu nya i
Lesen ad dua jenis eh sekarang?
Jaman mak dulu lesen manual jah

Test jpj enjin mati kat traffic light masa nk mula jln... tp flying color je hua2
Maceh en jpj...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094064s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list