Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
5583
View
179
Reply

[Tempatan] Betapa pentingnya kerahsiaan - kes Lahad Datu, anggota yg khianat

[Copy link]

Author: saripdolmat    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-11-2019 05:20 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
BETAPA PENTINGNYA KERAHSIAAN

TRAITOR IN OUR MIDST - Pengkhianatan Yang Membawa Kepada Kematian Rakan Sepasukan

Kisah benar berdasarkan transkrip mahkamah rayuan mengenai pengkhianatan seorang anggota Cawangan Khas yang akhirnya mengorbankan rakan sepasukan.

Pengkhianatan Hassan Bin Hj Ali Basari

Jika kita rasa kejadian pencerobohan oleh pengganas Sulu di Lahad Datu itu teruk, memalukan dan menimbulkan kemarahan. Kamu mungkin belum tahu kisah ini.

Hassan bukan sembarangan orang. Beliau merupakan seorang anggota polis berpangkat  Korporal yang bertugas untuk Cawangan Khas (SB) PDRM di Lahad Datu, Sabah sejak tahun 1990. Tanggungjawab beliau ialah mengumpulkan maklumat perisikan keatas Kesultanan Sulu dan ancaman yang mungkin datang dari mereka. Beliau bertanggungjawab melaporkan kepada Head of the Special Branch (SB), Lahad Datu apa sahaja maklumat mengenai ancaman dan aktiviti Kesultanan Sulu yang berpotensi mengancam keamanan Sabah.  

Hassan di pilih kerana kefasihan beliau dalam bahasa Suluk dan Bajau dan juga beliau memiliki hubungan rapat dengan komuniti Sulu di Lahad Datu.

Maklumat awal serangan dan pencerobohan yang di sembunyikan oleh Hassan.

Seperti yang kita semua tahu insiden pencerobohan Lahad Datu berlaku pada 11 Februari 2013 namun Hassan sebenarnya menerima maklumat ancaman seawal Januari 2013, beliau telah bertemu dengan seorang informer atau pemberi maklumat di sebuah kedai ais krim di Lahad Datu. Maklumat tersebut sangat penting dan signifikan kerana Informer tersebut telah melaporkan seramai, 1,500 orang yang setia dengan Datu Esmail Kiram telah berkumpul di Pulau Simunul berdekatan Bungao, Filipina. Dan kumpulan ini bersenjata dan berniat untuk menawan Sabah.  Hassan mencatatkan maklumat ini diatas kertas.

Pemberi maklumat tersebut mendapat informasi mengenai ancaman tersebut ketika menjual ikan di  Bungao Filipina di mana beliau bertemu dengan sekumpulan lelaki beruniform  ala tentera dengan patch bertulis Royal Sulu Force pada uniform mereka. Kumpulan lelaki ini ingin menumpang bot si pemberi maklumat tersebut kerana sangkakan beliau mahu ke Pulau Simunul. Ketika itulah pemberi maklumat tersebut mendengar perbualan mereka dimana mereka berkata:

(i) 1,500 orang telah berkumpul di Pulau Simunul; dan

(ii) mereka merancang untuk menceroboh dan claim Sabah.

Maklumat yang amat penting ini langsung tidak di sampaikan kepada SB.  Malah tiga hari kemudian pemberi maklumat tersebut telah berhubung sekali lagi dengan Hassan dan kini dengan maklumat bahawa empat  pintel (bot kecil) telah pun tiba di Bangkuran, Lahad Datu. Maklumat yang penting ini juga telah di senyapkan oleh Hassan.

Kemudian pada 2 Mac 2013 sekali lagi maklumat penting di sampaikan iaitu   400 lagi lelaki bersenjata bersiap sedia memasuki Sabah sebagai backup forces bagi membantu Royal Sulu Forces yang telah pun memasuki Kampung Tanduo. Pasukan tambahan ini ialah dari Mindanao National Liberation Front (MNLF) dan tentera kepada Sultan of Sulu forces. Sekali lagi maklumat ini tidak dilaporkan.

Niat sebenar Hassan terdedah

Akhirnya niat Hassan sebagai pengkhianat terdedah dalam satu pintasan komunikasi telefon oleh pihak SB keatas Datu Amir Bahar dan Raja Muda Agbimudin, yang mana keduanya merupakan protagonis utama dalam pencerobohan di  Lahad Datu. Pintasan ini berlaku pada 25 Februari 2013, di mana kedua2 nya berbincang mengenai Hassan yang telah menyampaikan maklumat pergerakan pasukan keselamatan kepada Kiram.  

Pintasan Komunikasi telefon antara  Datu Amir Bahar and Raja Muda Agbimudin

"Pada 25 Februari 2013 jam 22.31 Datuk Amir Bahar menyatakan dia mendapat tahu daripada Hassan yang merupakan anggota Polis yang mana pihak berkuasa Malaysia akan masuk jam 12.00 tengah malam nanti. Raja maklum dan memberitahu mereka telah bersedia. Datu Amir Bahar memberitahu Hassan dan Hussin merupakan adik beradik dan mereka juga merupakan ahli keluarga kita. Raja maklum dan beritahu mereka telah bersedia"

Rakaman pintasan telefon ini merupakan bukti kukuh dimana Hassan memang berniat jahat dan terlibat secara langsung dengan pencerobohan Lahad Datu, dia merupakan pengkhianat dan musuh dalam selimut yang sengaja meletakkan rakan sepasukan dalam bahaya dengan membocorkan maklumat pergerakan Vat69 yang dipercayai membawa kepada pertempuran antara VAT69 dan pengganas Kiram pada 1 Mac 2013 yang mengorbankan Korporal Sabaruddin bin Daud dan Inspektor Zulkifli bin Mamat

Pegawai dan anggota polis dan tentera  yang terkorban semasa ops daulat takkan rakyat Malaysia lupakan sampai bila2, Al-fatihah kepada pahlawan negara... Gambar anggota tentera dan polis ASP Zulkifli Bin Mamat, Supritendan Ibrahim Lebar (Cawangan Khas Bukit Aman) Asisten Supritendan Michael Padel, 36 (Ketua Cawangan Khas Polis Daerah Semporna), Sarjan Sabaruddin Bin Daud, Sarjan Baharin Hamid, 49, (Kontinjen Cawangan Khas Ibu Pejabat Polis Kontinjen Sabah). Sarjan Abdul Azis Sakirun, 48, (Batalion 14 PGA) Koperal Salam Togiran, 42, (Cawangan Pengangkutan Ibu Pejabat Polis Daerah Tawau) Lans Koperal Mohd Azrul Tukiran, 27, (Pasukan Gerakan Am PGA), Allahyarham koperal Ahmad hurairah ismail dari batalion ke 7 askar melayu diraja berpangkalan di tawau dan seorang lagi anggota tentera Koperal Ahmad Farhan Ruslan, dari Batalion Tiga Rejimen Askar Melayu Diraja yang terkorban akibat kemalangan semasa menghantar makan untuk anggota semasa ops daulat..

Kredit : Ari Rahmat Rosman
FB_IMG_1574198318008.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 06:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Alfatihah dan takziah kpd anggota keselamatan yg terkorban. Kpd TT,  baru ku tahu rupanya ada pengkhianat yg jadi informer pd pihak musuh. Patutnya dia merisik maklumat utk SB, sbaliknya dia bocorkan info sensitif pd belah pihak musuh.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 06:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia ni dah kenapa?
Nak sgt dok bwh kerajaan kesultanan sulu tu ke, pindah sana la senang
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalu org sabah sendiri mereka kenal mana pilak. Org lain luar Sabah mana kenal.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Satu bapa satu ibu. Tapi ic nama lain lain. Haha...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:43 AM | Show all posts
sukacactus replied at 19-11-2019 10:52 PM
Dia ni dah kenapa?
Nak sgt dok bwh kerajaan kesultanan sulu tu ke, pindah sana la senang

Hanya kerana nak bangga sebagai Suluk bangsa babu ...sanggup ambil risiko jadi pengkhianat
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:44 AM | Show all posts
Nampak macam sulu bangsa lembik pengecut pondan mampu tawan Sabah ka ? Nak mengkhianat pun agak agak la. Jangan asyik berkhayal sambil fikir guna jubo saja nyah. Hanjeng sialan. Nak guna akal sikit pun tak mampu
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Hiris pelir dia nipis2 sampai mati.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:52 AM | Show all posts
Dia tak mau terima hakikat bangsanya Sulu adalah bangsa hamba abdi, bangsa babu, bangsa hamba seks hingga sanggup berlagak macam bangsa suluk layak dia perjuangkan walaupun dengan menderhaka kepada negaranya sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada sekor lagi....mat sabu namanya. Sebelum pru14 bagi statement komunis adalah pejuang tanahair.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:55 AM | Show all posts
harizs replied at 19-11-2019 11:53 PM
Ada sekor lagi....mat sabu namanya. Sebelum pru14 bagi statement komunis adalah pejuang tanahair.

Aaahahahaaa..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Dengan 1500 orang backupp 500 org ko berangan nak tawan sabah...apooooo ..mohon pengkhianat sebegini dilokap sekali dgn pengkhianat ic biar merepot mampuss
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:57 AM | Show all posts

Why bother betraying your good country for your pathetic Suluk slave race ? If I was born a Sulu I would  be damned ashamed of my Sulu maid race so much that I would hide under a bed till I die
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Pepagi hakak baca ni.....sedih pada pejuang yg terkorban dan anggota yg menjaga keselamatan negara.....jasa mereka tak ternilai....siler gantung pengkhianat ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa malaysia tak buat wajib khidmat kpd tentera mcm singapore and korea ya? Ai think ini membantu pupul setia dan sayangkan negara...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:24 AM | Show all posts
mereka tu sanggup buat apa saja utk duit
tengok saja pak muntri juga melompat mcm katak sebab gila kuasa
rakyat miskin taraf tu jgak
pegila suluk..mana ori mana pendatang org sabah tu aku pun dh tak cam
campo2 mcm rojak basi
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:26 AM | Show all posts

sama jgk zaman penjajahan jepun dlu..talibarut org kita jgk..
pengkhianat ni besar kesan dia..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Allahu...kalau benarla dia pengkhianat negara..jatuhkanlah dia dengan seksaan di dunia lagi ya Allah..aamiin
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
pokaibanktokyo replied at 20-11-2019 07:57 AM
Why bother betraying your good country for your pathetic Suluk slave race ? If I was born a Sulu I ...

Well said..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Masih terkesan tgk kt tv salah seorang balu n anak2 meraung menangis terima jasad salah seorang anggota yang terkorban..
Mgkn yg jadi pengkhianat ni xde otak kot nk berfikir kesan dia
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.121643s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list