Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7768
View
336
Reply

[Tempatan] Perkongsian maklumat terbaru - Bagaimana scammer boleh mengeluarkan duit tanpa OTP?

[Copy link]

Author: saripdolmat       Show all posts   Read mode

Post time 20-11-2019 08:17 AM | Show all posts
sarah82 replied at 20-11-2019 08:07 AM
Ha.. Kannnn.. Aku kena buat mcm ni la.. Selamat.. Maknanya ada org dlm jual maklumat acc bank ni.  ...

Yup. Itulah hakikatnya. Mesti ada staf bank yang bocorkan maklumat akaun.

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:18 AM | Show all posts
dino replied at 20-11-2019 08:16 AM
favourite lust tu takyah otp klau tak silap

Ooo. Patutlah.

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-11-2019 07:46 AM
Jadi selamat kalau transfer duit ke ASB dan biarkan  seratus 2 ja dlm bank kan? Wokies.. Nak kena  ...

Pastu leceh ler tiap kali nk kuarkan duit kena g kaunter asb ker? Tak jejas ke dividen kalau tiap bulan duit kuar masuk
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 20-11-2019 08:17 AM
Yup. Itulah hakikatnya. Mesti ada staf bank yang bocorkan maklumat akaun.

Polis kena boh racun kat akar pokok.. Bukan tebang dahan... Tu cara nak selesaikan masalah scammer ni.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:19 AM | Show all posts
dino replied at 20-11-2019 08:15 AM
bknkah byk kali org pesan nih

Kenapa ya? Pasal ada middle-man attack ke?

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 20-11-2019 08:18 AM
Pastu leceh ler tiap kali nk kuarkan duit kena g kaunter asb ker? Tak jejas ke dividen kalau tiap  ...

Jejas sgt2. Kalau dah masuk ASB jgn keluar2kan, nnt kiraan dividen tu jd sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 20-11-2019 08:16 AM
favourite lust tu takyah otp klau tak silap

Jap.. M2u x ada otp.. Tapi setiap kali nak transfer kena sahkan phone yg kita guna.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 20-11-2019 08:18 AM
Pastu leceh ler tiap kali nk kuarkan duit kena g kaunter asb ker? Tak jejas ke dividen kalau tiap  ...

Tu la.. Susah tapi nak selamat..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-11-2019 06:34 AM
Yg aku selalu baca.. Depa target acc bank ribu raban.. Maknanya ada org dlm bank sendiri bocor rahsi ...

Asb nak kuar duit kene gi kaunter and ada cap jari segala
kalo nk lg selamat, convert je ke sijil asb
lagi susah nk cairkan sbb kene gi pejabat pnb bagai
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:32 AM | Show all posts
don't under estimate these scammers, my colleague kena scam 1 million RM.  they are very convincing and manipulative.  My colleage ni bukannya jenis yg senang2 kena tipu..she's very smart, holding good position tapi terpedaya jugak.  It's scary.  sometimes kita rasa cam apesal bodoh sgt boleh kena tipu macam tu..but the reality is, memang tak tercapai dek akal.  

she suffers high depression - siapa pun akan jadi mcm tu...the amount is one thing but the fact that she has been deceived and defeated easily tu yg paling susah dia nak swallow...I cuma boleh nasihat dia yg she needs to start forgiving her self..kalau tak she will never get rid of that depression.

i think just end up the call or don't pick up any unknown numbers.  don't engage in a conversation like this.  spread the message to family and frens.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:33 AM | Show all posts
Lynn9 replied at 20-11-2019 08:32 AM
don't under estimate these scammers, my colleague kena scam 1 million RM.  they are very convincing  ...

RM1 mil? Daripada akaun simpanan bank ke?

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-11-2019 06:34 AM
Yg aku selalu baca.. Depa target acc bank ribu raban.. Maknanya ada org dlm bank sendiri bocor rahsi ...

Yg pasti..
Tabung haji tak bocorkan maklumat...dorang takut neraka...bank lain semua menakutkn...contoh bila akaun akk ada duit dlm tu...ada je scammer call...bila duit tgal rm10...tak call pulak....

Sbb tu akk klu ada duit dlm jumlah ygbesar sikit...cecepat masukkn ke t.haji....
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:45 AM | Show all posts
Lynn9 replied at 20-11-2019 08:32 AM
don't under estimate these scammers, my colleague kena scam 1 million RM.  they are very convincing  ...

Boleh cerita macam-mana boleh terkena sebagai peringatan.

Kes jiran aku online acc. kena hack. Kemudian scammer message mintak tac no. kata tersalah masukan tel masa register tac.
Habis 3k dlm accountnya.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:47 AM | Show all posts
masuk tabung haji jer

link kan dgn akaun
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:47 AM | Show all posts
jazaa100 replied at 20-11-2019 08:42 AM
Yg pasti..
Tabung haji tak bocorkan maklumat...dorang takut neraka...bank lain semua menakutkn... ...

Skrg tabung haji aku link dgn maybank2u. Memang senang nak transfer online m2u <--> th.Bahaya jugak ni.

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:48 AM | Show all posts
Edited by Lynn9 at 20-11-2019 08:50 AM

@insulin ye dari saving account but the amount has been transferred into several accounts.  Bank Manager turun jumpa dia tanya betul ke nak buat transaction sebanyak tu? sebab Bank Manager rasa suspicious sgt tanya dia 3 kali tapi dia tetap nak teruskan. tak tahulah alasan apa dia bagi.

I pun tak tau nak comment apa bila dia ckp mcm tu...cuma dia ckp dia tak tahu kenapa dia buat semua tu... cam luar sedar.

so skrg jadi kes polis, lawyer pun tak boleh nak buat apa2 sebab she voluntarily transfer duit tu.  Dia minta bank check duit tu masuk ke account siapa..tak tahu latest update sbb dia kat NZ for business trip.

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:50 AM | Show all posts
Edited by maximus_01 at 20-11-2019 08:51 AM

So far ada sekali kena scam masa beli smarttag online. Dpt iklan kat facebook ada jualan murah smart tag @RM80. Kebetulan smart tag rosak dan terus bank-in dlm acc. scammer tu. Bila dah bank-in, baru sedar nak check  account no. scammer tu. Memang betul scammer rupanya, Ada yg dah bayar beratus2 dan buat report polis.
Punyelah berhati2 sebelum ni. Akhirnya terkena jugak...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:51 AM | Show all posts
noell replied at 20-11-2019 08:13 AM
cehhh sapa kata? acc aku ada 10hengget pun dok dpt call dari mahkamah...hari ahad pun court keja k ...

yer chuols...klu kata panggilan dr mahkamah mmg opis meols pnah dpt..pastu siap tnya lg nie no. umah ke pejabat..so dr situ dh dpt agak mst scammer...trus off phone
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 20-11-2019 08:19 AM
Kenapa ya? Pasal ada middle-man attack ke?

Klu guna free wifi mcm kat mamak ke....org kat situ blh hack akaun kita & tau user & password bank kita masa kita log in tu....

Tapi klu kita guna data dari phone kita...dorang x blh hack...so, jgn kedekut & nak benda free je....lg pun skrg semua dah ada unlimited data ..guna je data sendiri....
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:53 AM | Show all posts
maximus_01 replied at 20-11-2019 08:45 AM
Boleh cerita macam-mana boleh terkena sebagai peringatan.

Kes jiran aku online acc. kena hack.  ...

betul...i pun ingatkan anak2 i.  sbb hari tu my son cakap kawan dia kena kes OTP ni lah habis duit PTPTN dalam account..kesian

it could happen to anyone..

my fren ckp husband dia pun hampir transfer duit 9k nasib baik before that husband called dia dan dia masih rational.  selamat kalau tak..


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078102s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list