Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7793
View
336
Reply

[Tempatan] Perkongsian maklumat terbaru - Bagaimana scammer boleh mengeluarkan duit tanpa OTP?

[Copy link]

Author: saripdolmat    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-11-2019 05:16 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode



Bagaimana scammer boleh mengeluarkan duit tanpa OTP?

Scene 1

1. Saya terima beberapa panggilan dari 017 813 5084 . Panggilan tidak dijawab.

2. 017 813 5084 ( scammer ) hantar WhatsApp. Saya buka. Ada beberapa screen shoot / gambar SMS OTP yang telah dibuat.

3. Scammer meminta no OTP tersebut kerana isteri tersalah hantar. Saya tidak beri OTP. Scammer hantar gambar kad pengenalan beliau dan video yang menunjukan no akaun beliau untuk menyakinkan saya.

4. Dalam masa yang sama beberapa SMS dari 63633 masuk ke hp saya sewaktu kami masih berbalas WhatsApp. SMS tersebut adalah beberapa OTP untuk kebenaran pengeluaran dan pengesahan device. Saya sudah agak dia adalah scammer. Tiada OTP diberikan.

5. Scammer hantar lagi beberapa gambar SMS OTP ke WhatsApp saya . Saya tidak memberi OTP.

6. Terima SMS dari 63633 yang menyatakan pengeluaran duit telah berjaya dibuat ke salah satu akaun Favourite List saya.

7. Waktu tersebut saya baru tersedar telah enggage dengan scammer di WhatsApp = hampir satu jam.

8. Saya hubungi Customer Service hotline. Sah = pengeluaran tersebut telah berjaya dipindahkan ke salah satu Favourite List saya. Baki akaun yang tinggal hanya RM 41.35. Scammer telah berjaya mengeluarkan beberapa ribu ringgit, tinggal RM 41.35 sahaja. Tindakan Customer Service = blok kad + online banking termasuk mobile app. Suruh buat laporan polis.

9.  Saya block no 017 813 5084 dari WhatsApp; (selepas menghubungi Customer Service). Malang nya perbualan kami di WhatsApp juga terpadam. Antara maklumat yang terpadam ialah video paparan akaun scammer dan  gambar kad pengenalan scammer tadi.

Scene 2.
1. Pergi ke Balai Polis Samarahan. Laporan dibuat.
2. Mereka suruh rujuk di Balai Polis Sg Maong kerana ia lebih kepada commercial crime.

Scene 3.
1. Pihak polis cadangkan saya hubungi pihak penerima dalam Favourite List tersebut.

2. Saya call. Pihak Favourite List saya ada menerima panggilan dan WhatsApp dari  seseorang bahawa isteri dia tersalah pindah duit.

3. No yang digunakan 017  866 0079. Gambar profile adalah sama dengan gambar profile WhatsApp saya.

4. 017 866 0079 hantar gambar bukti transaksi yang telah berjaya.

5. Favourite List semak akaun dan sah duit telah berjaya masuk.

6. 017 866 0079 minta dipulangkan kembali duit tersebut kerana salah tranfer. Scammer beri no akaun yang lain. Jika Favourite List ingkar, scammer ugut laporan polis akan dibuat .

7. Favourite List pindah duit ke akuan tersebut sebab takut.

Scene 4.
1. Pegawai polis di Sg Maong memaklumkan; menurut laporan polis setakat ini ( awal September 2019) lima laporan telah dibuat di seluruh negara berkenaan no 017 813 5084 .

2. Modus operandi ialah meminta OTP kerana untuk kemaskini device atau salah transfer. Pindah duit ke akuan Favourite List mangsa. Ugut / suruh Favourite List pindah ke akaun lain. Akaun lain = besar kemungkin adalah akaun keldai/ transit

3.Jumlah keseluruhan sekarang lebih RM 63 ribu

Pengajaran / Analisis:

1. Jangan online / engage dgn scammer. ( Mereka mungkin boleh duplicate WhatsApp kita. Mungkin juga boleh clone hp kita. Segala yang berlaku pada masa tersebut = akan dipaparkan kepada mereka secara langsung. Transaksi jahat mereka berlaku semasa kita masih online + engage dengan mereka.)

2. Off WiFi . Disconnect mobile data; jika pemanggil disyaki adalah scammer.

Sharing is Caring..

Jonathan Sidi.


Perkongsian di link berikut https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10212689567753886&id=1826912593
FB_IMG_1574198116950.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 06:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg aku selalu baca.. Depa target acc bank ribu raban.. Maknanya ada org dlm bank sendiri bocor rahsia acc no yg ada beribu.

ASB aku tak dengar pulak depa tipu..

Maybe ASB lebih secure bab simpan duit?
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 06:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Elakkan buat online transaction on free WiFi.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 06:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Acct favorite list tu apa?

Am noob sikit lah sbb mmg kurang buat online transaction but keen to know more..

And i wonder tanpa OTP mcm mana dorang boleh scam duit org mcm tu?

Or dlm kes ni mmg dia list accts dia dlm satu folder?

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku dah kena 11.11.2018. Sekali lagi, jgn favouritekan bil bil, akaun shopping, akaun famili. Tak dpt TAC kita, cam ni la die buat. Tipu pihak akaun yang difavouritekan dan claim duit bawah akaun scammer. Cam biasa polis x boleh setel. Bencihh. Aku kene hari ahad. Jam tu jugak wat laporan polis dan bank. Hari isnin baru deal dgn akaun yg telah terima duit aku sedebuk. Tu pon hampeh. Tolong berurusan di kaunter terus. Jawapan kalau dlm talian telefon mudah je. Janji 30 hari bekerja. Nk mkn ape scammer dah kosongkan duit kita. Pergi kaunter dia esok dpt duit.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:41 AM From the mobile phone | Show all posts
fealefea replied at 20-11-2019 07:21 AM
Aku dah kena 11.11.2018. Sekali lagi, jgn favouritekan bil bil, akaun shopping, akaun famili. Tak dp ...

Aku favoritekan acc tnb.. Pun x boleh juga?
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:42 AM | Show all posts
Yang pertama sekali, macam mana scammer boleh login ke akaun mangsa? Mangsa2 menggunakan password yang senang diteka ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:45 AM | Show all posts
sarah82 replied at 20-11-2019 06:34 AM
Yg aku selalu baca.. Depa target acc bank ribu raban.. Maknanya ada org dlm bank sendiri bocor rahsi ...

Nak keluarkan ASB ni kena pergi ke kaunter. Kemudian tunjuk kad pengenalan dan cap jari untuk pengesahan. Dan ada rakaman cctv yang pointing ke kaunter.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:46 AM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 20-11-2019 07:45 AM
Nak keluarkan ASB ni kena pergi ke kaunter. Kemudian tunjuk kad pengenalan dan cap jari untuk peng ...

Jadi selamat kalau transfer duit ke ASB dan biarkan  seratus 2 ja dlm bank kan? Wokies.. Nak kena praktis buat mcm ni setiap kali gaji masuk
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:56 AM | Show all posts
sarah82 replied at 20-11-2019 07:46 AM
Jadi selamat kalau transfer duit ke ASB dan biarkan  seratus 2 ja dlm bank kan? Wokies.. Nak kena  ...

Pada aku, agak selamat untuk simpan di ASB.

Tapi aku hairan macam mana scammer ni boleh masuk ke online akaun mangsa2 ni? Diorang pakai password yang simple2 macam "password123" ke?
Patutnya korang kena guna password yang complicated macam ni ---->    '/?L%ES@!x;pJ/IBizwy


Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 20-11-2019 07:56 AM
Pada aku, agak selamat untuk simpan di ASB.

Tapi aku hairan macam mana scammer ni boleh masuk k ...

Aku selalu tukar password 6 bulan sekali.  So far x pernah lagi dpt call minta OTP.. Tapi mmg kena praktis setiap kali gaji masuk direct transfer ke ASB.. Dlm acc cukup2 utk beli barang dan kegunaan.. Jadi acc aku tak kena target la kan
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:04 AM | Show all posts
sarah82 replied at 20-11-2019 07:58 AM
Aku selalu tukar password 6 bulan sekali.  So far x pernah lagi dpt call minta OTP.. Tapi mmg kena ...

Kalau duit dalam akaun sikit2 memang xkan ada call pelik2 ni.

Masa akaun bank aku ada duit puluh ribu dalam  3 tahun lepas, bukan main lagi orang2 bank call nak offer loan tu insurans ni. Sekarang dah kering... xde depa call aku lagi.

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:07 AM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 20-11-2019 08:04 AM
Kalau duit dalam akaun sikit2 memang xkan ada call pelik2 ni.

Masa akaun bank aku ada duit pulu ...

Ha.. Kannnn.. Aku kena buat mcm ni la.. Selamat.. Maknanya ada org dlm jual maklumat acc bank ni.

Nak selesaikan masalah ni adalah kasi hapus terus pekerja bank yg pecah amanah dan jual maklumat acc bank kepada pihak scammer..

Selagi ada gunting dlm lipatan selagi tu masalah scammer ni takkan selesai.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:12 AM | Show all posts
pinksarah replied at 20-11-2019 06:52 AM
Acct favorite list tu apa?

Am noob sikit lah sbb mmg kurang buat online transaction but keen to k ...

fav list kita save as kita selalu buat transaksi payment mcm aku simpan semua bil2 acc jompay utilities & acc anak2 or bayaq cp500 lhdn zakat segala

la neh dh selamat aku delete semua list favorite naseb baik aku save all transcation receipt so now kena buat satu2 step la kalo nak buat payment

la nih satu saja favourite list - my own other bank acc

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:13 AM | Show all posts
insulin replied at 20-11-2019 08:04 AM
Kalau duit dalam akaun sikit2 memang xkan ada call pelik2 ni.

Masa akaun bank aku ada duit pulu ...

cehhh sapa kata? acc aku ada 10hengget pun dok dpt call dari mahkamah...hari ahad pun court keja ka???
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
kasibiman replied at 20-11-2019 06:42 AM
Elakkan buat online transaction on free WiFi.

bknkah byk kali org pesan nih
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:16 AM From the mobile phone | Show all posts
pinksarah replied at 20-11-2019 06:52 AM
Acct favorite list tu apa?

Am noob sikit lah sbb mmg kurang buat online transaction but keen to k ...

favourite lust tu takyah otp klau tak silap
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:17 AM | Show all posts
dino replied at 20-11-2019 08:15 AM
bknkah byk kali org pesan nih

bila masa hg dok pesan???hg dok pesan beli ipong beli ipong beli ipong jeh
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
pinksarah replied at 20-11-2019 06:52 AM
Acct favorite list tu apa?

Am noob sikit lah sbb mmg kurang buat online transaction but keen to k ...

Favourite list tu nombor2 acc friends or family yg kita dah set. Bila transfer duit tidak perlu OTP lagi kalau kita set as favourite. Selain dari list tu semua akan minta OTP/TAC tu.

So scammer ni gagal curi duit org tu sebab org tu tak beri OTP. Jd taktik si scammer tu ialah pindah duit2 ke fav list si mangsa (sbb favourite list x perlu OTP). Pastu scammer tu contact org yg dlm favourite list tu transfer balik duit2 tu pada si scammer.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
fealefea replied at 20-11-2019 07:21 AM
Aku dah kena 11.11.2018. Sekali lagi, jgn favouritekan bil bil, akaun shopping, akaun famili. Tak dp ...

Selalu dengar kes gini jd time sale besar2 mcm
11.11 ni nnt 12.12 mesti akan ade lg scammer nk wat kije
Takutnyaaaa iols dhla tak byk duit janganlah diambil menangis teruk rasanya kalau kena mikirkan susahnya menabung tup2 ilang gitu je
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.628314s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list