Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2163
View
51
Reply

[Tempatan] Ingatkan bau bangkai rupanya mayat ibu saudara

[Copy link]

Author: Boomibulat       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-11-2019 06:51 PM | Show all posts |Read mode
Rupanya bau mayat ibu saudara


Norizuan Shamsuddin
norizuan@hmetro.com.my

WANITA menyangka bau busuk dekat rumahnya di Kampung Bukit Besar, Kuala Terengganu adalah bau bangkai kucing.
Namun sangkaannya meleset dan lebih mengejutkan apabila bau itu terbit daripada mayat ibu saudaranya yang hampir lima hari meninggal dunia.

Suraya Ismail, 35, menemui mayat ibu saudaranya Jarah@Aminah Awang, 75, di dalam bilik rumahnya yang terletak bersebelahan kediamannya di kampung itu pada 7.30 pagi hari ini.

Saya sangkakan bau bangkai kucing tapi makin lama makin kuat bau busuk itu sehingga membuatkan saya dan suami curiga.
Tak sangka itu bau mayat kerana kami ingatkan mak saudara (Jarah) tiada di rumah disebabkan pintu rumah itu berkunci.
Lagipun anaknya biasa datang ambil arwah untuk dibawa pulang ke rumah mereka di Kampung Atas Tol pada setiap Jumaat, katanya ketika ditemui.
Suraya berkata, dia dan suaminya sudah mengesan bau busuk itu sejak tiga hari lalu dan baunya semakin kuat dekat kawasan rumah arwah, menyebabkan mereka curiga sebelum menghubungi anak arwah untuk kepastian.
Bagaimanapun, anak arwah memaklumkan ibunya tiada dengan mereka dan ahli keluarga menghubungi polis bagi melakukan pemeriksaan, sebelum menemui mayat di dalam bilik di rumah berkenaan, katanya.
Menurutnya, kali terakhir dia melihat ibu saudaranya pada 3.30 petang, Jumaat lalu dan arwah tinggal bersendirian di rumah itu selepas kematian suami.
Katanya, Jarah@Aminah juga menghidap kencing manis dan darah tinggi.
Kebelakangan ini, arwah dikatakan jarang mahu ke rumah anaknya walaupun anaknya datang untuk mengambil dia.
Jenazah arwah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Binjai, selepas selesai bedah siasat, katanya.
Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Terengganu, Asisten Komisioner Razmi Mohd Gunnos ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan penemuan itu dan kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut.




Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 19 November 2019 @ 6:33 PM




Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Inna lillah.. Al-Fatihah..
Sedih baca berita macam ni.. Terus teringat kat emak..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 07:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Al-Fatihah
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Innalillahiwa innailaihi rojiun....tapi hakak nak cerca...duk sebelah ko tak penah jenguk2 ke org tua tu....
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Innalillahi wainna ilaihi raji'un...
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
fliphair8 replied at 19-11-2019 07:12 PM
Innalillahiwa innailaihi rojiun....tapi hakak nak cerca...duk sebelah ko tak penah jenguk2 ke org tu ...

Jangan cerca kak. Bersangka baik. Dia ingatkan makcik nya ke rumah anak2 dia sebab setiap Jumaat anak makciknya datang ambik. Last dia nampak makcik dia pun pada hari Jumaat. Mungkin khilaf dia sebab tak pastikan makciknya pergi atau tidak ke rumah anaknya.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Hampir lima hari meninggal..anaknya tak call lansung kah dlm masa 5hari tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
fliphair8 replied at 19-11-2019 07:12 PM
Innalillahiwa innailaihi rojiun....tapi hakak nak cerca...duk sebelah ko tak penah jenguk2 ke org tu ...

kan tu dia cite slalu nya hari jumaat kazen datang amik mak dia jd dia ingat makcik tu takde kat rumah dah, tapi rupanya tak kuar pon.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 08:01 PM | Show all posts
Innalillahi wainna ilaihi raji'un...
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 08:03 PM | Show all posts
anaknya pun terlupa gak tu nak pesan2 kat kazen dia
tlg tgkkan maknya sbb tak amik kan..yg kazen pun fikir
anaknya sll dtg amik..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
fliphair8 replied at 19-11-2019 07:12 PM
Innalillahiwa innailaihi rojiun....tapi hakak nak cerca...duk sebelah ko tak penah jenguk2 ke org tu ...

Nak cerca jugak....

Sepatutnya dok sebelah tu...tetiap hari hantarlah lauk sepiring ke....jenguk org tua tu...jadi bila mak sedara nk pegi rumah ank pun akn bgtau dia...tak delah dia asaalamualaikum...asalamualaikummmm....ni sbb takbuat, tu yg mak sedara pun klu gi rumah anak tak bgtau...

Rasa tak bersalah pulak tunjukkn muka....
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 08:46 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 19-11-2019 08:35 PM
Nak cerca jugak....

Sepatutnya dok sebelah tu...tetiap hari hantarlah lauk sepiring ke....jengu ...

Sy setuju statement. Dh duk.sblah umah je kan. Kalu tiap hari betegur sapa sure mcik ni klu ikut anak nya pn akn infm ank sedara yg dia xde umah n minta tlng tgk2 kan umah mase die xde
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 19-11-2019 08:35 PM
Nak cerca jugak....

Sepatutnya dok sebelah tu...tetiap hari hantarlah lauk sepiring ke....jengu ...

Beto kak...sy stuju ngn akak...jap lg sy nk cerca
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
kayrizal replied at 19-11-2019 08:46 PM
Sy setuju statement. Dh duk.sblah umah je kan. Kalu tiap hari betegur sapa sure mcik ni klu ikut a ...

Sy pn duk sbelah umh mak sedara, hari2 duk btegur tnya itu ini...mlm2 pn sy g tngok risau jgk...wlpn pnat keje ttp tnye kaba...mak sdri xyah ckp lh mmg sy blik umh dia dlu sblum blik umh sdri...budak nih jnis x ambik tau lngsung nih smpai 5 hari tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Layak dicerca yach dok sebelah umah tp x tau makcik mati kat sebelah!
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
I takmo cerca anak sedara dia tu. I nak cerca anak2 makcik tu. Dalam 5 hari, takkan la sekor anak pun takde call mak tanya khabar? Kalau ada, mesti la anak2 akan pelik mak tak jawab2 call, pastu baru le anak2 dia suruh jiran tu gi jenguk.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
innalillah. ank2 pun xkn xcall mak dlm msa 5 hri sblum dijumpai tu. klau dok jauh xcall bckp ngn mak dlm 2 3 hri pun dah rsa xsenang. lg2 org tua dok sndri sorang2.
takutnya one day klau i dah kawin tpksa dok jauh2 klau my parents insist nk dok sndri jgk hrapnya xde la jumpa2 dah mninggal sorang2  
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
fliphair8 replied at 19-11-2019 07:12 PM
Innalillahiwa innailaihi rojiun....tapi hakak nak cerca...duk sebelah ko tak penah jenguk2 ke org tu ...

Uols xbaca habis kah? Kan dia kata biasanya mak sedara tu balik rumah ank dia hari jumaat. Kebetulan mak sedara dia meninggal hari jemaat
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada je penah jd kat family sendiri. Nenek i. Rumah jenis sebelah2 adik beradik kalau ko kentut pun jiran sebelah boleh dgr.
Walupun family rapat tapi takda rasa simpati pun dekat nenek i. Tak pernah tanya dah makan ke hantar lauk ke. Nama pun kakak sendiri wehh..
Anak2 nenek i ok je mmg tiap2 hari akan ada yg hantar lauk n datang jaga tp ada satu hari tu tah camana sorg pun tak mai rumah. Atuk i sampai terberak atas katil tak leh gerak n kelaparan. Sorg pun tak jenguk. Padahal ada 3 rumah adik bradik nenek kat situ.
Pstu lawaknye masa nak agih2 harta pusaka antara adik beradik diorg ,boleh plak bawak nenek i keluar jenjalan layan elok2.
Mcm babi perangai masing2.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Innalillah...kaka pun nak cerca...ko biar betik tak nmpk mak sedara 5 hari tak carik
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087241s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list