Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5044
View
165
Reply

[Tempatan] sebab itu la tak setuju sijil tamat tadika/prasekolah/UPSR/SPM/STPM menjadi satu acara gilang-gemilang seperti majlis konvokesyen

[Copy link]

Author: saripdolmat    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 20-11-2019 09:29 AM | Show all posts
zach2008 replied at 19-11-2019 05:20 PM
Anak sy tingkatan 1. Majlis penyampaian hadiah jumaat ni. Buat Kat golf resort. Bayar per kepala.  ...

adoiii beragak laa. agaknya depa ni pikir sorang anak bawak sorang mak or ayah. tak pikir atuk nenek adik beradik lain yg nk ikut tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:06 AM | Show all posts
mizruncing replied at 20-11-2019 09:29 AM
adoiii beragak laa. agaknya depa ni pikir sorang anak bawak sorang mak or ayah. tak pikir atuk nen ...

Kalau isteri saya ada kelapangan mmg saya tak ikut pun.
Nak kena ambik cuti pulak.. tak ikut kan kesian kat anak. Nanti dia org ingat kita tak pentingkan dia org pulak. Sekolah sekarang mcm pentingkan duit je. 2 tahun lepas masa hadir mesyuarat agung dia org tetapkan perlu bayar amoun tertentu jika parents tak hadir aktiviti sekolah. Sy bayar je, walaupun kdg2 saya ada masa. Saya cakap kat anak2 sekolah hanya pentingkan duit je, jadi bagila kat dia org. Sekarang ni saya hanya akan hadir utk perjumpaan antara ibu bapa dgn guru kelas berkaitan perkembangan pembelajaran anak2 je.


Sedih bila org ada2 ni boleh cadangkan denda kepada mak bapak mengikut kemampuan mereka. Mereka yg gaji bulan2 mungkin tak bekerja sabtu ataupun senang2 dpt cuti. Bayangkan mak bapak yg terpaksa bekerja hari tu dan ada yg dibayar gaji hari..


Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:45 AM | Show all posts
ikanmasin replied at 19-11-2019 07:05 PM
kann..alhamdulillah lepas dah zmn2 akk dulu2 ni..
tu teringat2 kecuali anak tanya dl mama bole ms ...

Seronok kalau dpt sediakan makanan untuk anak2
Sbb teringat zaman sekolah dulu tak macam tu
Cuma i taknak ajar anak2 i bermewah
Cukup ala kadar je
Kang dah mewah kang 24 jam kfc, pizza, mcd
Makanan biasa2 dah taknak
Bukan nak bagi anak hidup susah
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:48 AM | Show all posts
Scintilla replied at 19-11-2019 11:19 PM
Alahai!!! Sedihnya baca citer hang,  masa konvo  mmu dulu ramai je negro2 mak bapak diorg x datang ...

Hahaha i pun sedih last two years sekolah tadika anak i area kampung
Kawasan kampung tapi area bandar
Ada sorang je parents bawak bouquet
I pun takde bawak apa2 bagi anak i
Taknak ajar, nanti dah bagi sekali, tiap konvo u kena bagi
Baru tadika kot, chill dulu
Nanti insha Allah ada rezeki masuk U then konvo jangan kata 1 bouquet
2 bouquet i bagi hehe (kalau time tu murah rezeki)
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:51 AM | Show all posts
TravellingBear replied at 19-11-2019 11:47 PM
Anak yg baik.... Tahniah....

Tapi wujudnya anak2 perasan kaya... merajuk dgn mak kalau keingin ...

Kesian tengok mak bapak yg anak merajuk sbb tak dpt apa2
Anak i kalau merajuk nak mainan pun i buat tak tau je
Kang pandai2 lah dia elok sendiri
Kalau ikut je merajuk dia tu, kita beli jugak mainan dia nak tiap kali tulah dia akan buat benda sama kalau tak dapat


Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:54 AM | Show all posts
anony-mous replied at 19-11-2019 03:27 PM
Klau yg xmmpu tu xhadir boleh ke? I xsetuju jgk like perlu ke? Tp kesian pulak pd parent yg mmg nk h ...

sekolah anak ai minta rm80 kau..
katanya bayaran konvo .
tapi anak ai baru 5 tahun ..
buat persembahan je kat pentas..
nanti next year bayar lagi untuk konvo 6 tahun pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:57 AM | Show all posts
aku rasa cam bodo sangat bila tgk dorang ni pakai jubah...
yg klakar parents pun pakai sama...
malas la nk tny mmg school yg provide or u rembat cikgu punya...
pliss la...tu utk convo uni je...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Cpkay replied at 20-11-2019 10:54 AM
sekolah anak ai minta rm80 kau..
katanya bayaran konvo .
tapi anak ai baru 5 tahun ..

Amboi xkn tiap2 thn convo? Kalau ank i mmg i xkasi pegi. Mcm x bermakna konvo tu. kalau 6 thn tu ok la. Xpyh la tiap2 thn nk konvo bagai
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:04 AM | Show all posts
johnazizul replied at 19-11-2019 03:38 PM
Sekolah bini aku sekarang ni memang sekolah kampung. Jadi, bila buat kat hotel, merasa la budak-bu ...

knp ayat ko ni aku mcm sedih baca.....
huhuhu....bagus pendekatan sekolah...sekurang2 merasa juga la jejak hotel...

maybe untuk sekolah2 or tadika2 yang bercampur anak2 org ada2 n anak2 org2 biasa2....maybe mereka boleh buat kutipan amal sekiranya
nak jugak buat majlis graduasi...Tapi kan...klu tadika yang buat kat tempat grand2 ni..or acara graduasi pun grand...biasanya yuran bulan tadika itu itself dah mahal....so mcm mana tiba2 boleh timbul issue parents x mampu sediakan...

maybe klu sekolah kebangsaan ya...akan timbul issue ni tak mampu sbb sekolah kebangsaaan bercampur golongan ibu bapa....di sini cikgu2 dan persatuan PIBG kena mainkan peranan penting bg merialisasikan majlis.... lepas tu pasal bungga konvo tu maybe sekolah dah sediakan siap2 sorang satu untuk anak2 tak pun hanya untuk pelajar cemerlang... x payah bagi ada jualan bunga2 konvo mcm kat Uni tu....



Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:07 AM | Show all posts
masa my son nak graduasi SPM...
kena beli kasut, kemeja, slack, tie, belt baru...
tu je dah cost me almost RM500...
dah mende2 tu mmg  x pernah pakai....
then kena byr baju konvo..makan2 lagi...few hundreds juga...
tapi lepas tu dia kata malas nak join mkn2 ..g konvo je...
sebab sebelum tu skolah dah blanja mkn free kat hotel...
kadang2 skolah ni melampau juga...
so kalau xde duit ..xde konvo lah..gitu

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:44 AM | Show all posts
seri_mawr replied at 20-11-2019 11:04 AM
knp ayat ko ni aku mcm sedih baca.....
huhuhu....bagus pendekatan sekolah...sekurang2 merasa juga ...

Ala bab-bab bunga konvo tu tak perlu disediakan pun booth kat luar dewan konvo tu... budak-budak sekolah bini aku ni kebanyakan dari keluarga susah... sekolah di bagan serai... dan buat graduasi kat hotel biasa-biasa saja kat taiping... ada 5 bas sekolah sediakan utk angkut diorang... dan aim budak-budak ni dari kelas top sampai kelas corot tak adalah nak bergaya, nak outstand dari segi berpakaian masa majlis tu... cuma santai-santai...

Bab tadika, baru-baru ni anak aku ihtifal. Buat kat bilik seminar kat usm nibong tebal tu... dari segi kos, tak ada la tambahan sebab semua dah termasuk dalam fees... ok la... mungkin kat sini, kawasan tak la urban sangat, jadi semua sederhana... asalkan budak-budak happy...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 12:18 PM | Show all posts
johnazizul replied at 20-11-2019 11:44 AM
Ala bab-bab bunga konvo tu tak perlu disediakan pun booth kat luar dewan konvo tu... budak-budak s ...

kan...
tadika anak aku sekolah nya sediakan baju tuk pakai masa graduation...maju yang sama pakai untuk performance....
lepas tu sarng jek jubah graduation..xde photo booth pun di sediakan...amik gmbar pakai hphone je masing2...sekolah dah sediakan cameraman nnti dernag bg official photo sorang satu masa amik result exam anak2...

pastu jual bunga convo (coklat/alat tulis)  kat luar...tu dari rm5 ke rm50.....lepastu ada jual belon ada tulis congratulation tu rm1.50...so ikut kemampuan parents nak beli yang mana.mak ayah dtg pun sempoi2 jek...tidak le berbaju batik segala bagai..hahhaa..



Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 12:36 PM | Show all posts
Sekolah anak aku siap buat fund raising through preloved sale.. dapat la hasil.. hasil tu la parents tolong organize party untuk dorang (budak Tahun 6)... takde bayaran tambahan.. preloved sale tu pun tak semua parents contribute.. mana yang nak jual barang-barang terpakai dan masih elok, .. ada jugak yang jual food/drinks.. party tu pun ikut budget hasil jualan tu je..

Zaman sekarang budak2 dah advance.  CIkgu2 pun dah bukannya generasi dulu. Tradisi baru, budaya baru - boleh je kalau nak buat, tapi jangan sampai membebankan ibubapa.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 19-11-2019 06:58 PM
Zaman kita dulu mana ada benda2 macam ni. Yg ada pun masa grad u aja. Boleh tak jangan mengada2.

...

Masa zaman sek dulu majlis akhir thn setiap kelas cikgu organised sendiri..

Murid2 bwk makanan dr rumah..

Kaya ke miskin ke x de jurang pon sbb x de issue nak spend byk mana..

Terpulang kpd parents nak bg juadah apa..

But that dh x practise kot dkt sek2 kebangsaan, i guess
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
pinksarah replied at 20-11-2019 12:47 PM
Masa zaman sek dulu majlis akhir thn setiap kelas cikgu organised sendiri..

Murid2 bwk makanan  ...


Ya. Then they learn to share and everybody is equal.

Cikgu2 dulu2 lain lah. Anak murid yg ada duit nak kasi hadiah teachers boleh go ahead. Yg tiada duit tulis atas kertas je. Tak bagi pun takpe. Teachers day murid dan guru buat persembahan je. Simple and everyone had fun.

Anak buah i boleh balik ckp teacher nak hadiah teachers day. Wtfish???? Nenek dia mengamuk ckp aku dulu cikgu jugak tapi takde paksa murid bagi hadiah. Ya rabi speechless!!!
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 20-11-2019 04:51 AM
Ya. Then they learn to share and everybody is equal.

Cikgu2 dulu2 lain lah. Anak murid yg ad ...

Wow!

Cikgu tuntut hadiah tu pelik sgt..

Mcm memupuk budaya meminta2 pula..

Over!
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
pinksarah replied at 20-11-2019 12:53 PM
Wow!

Cikgu tuntut hadiah tu pelik sgt..

Itulah pasal.

Now adays culture begitu. Semua nak meminta2. Menyampah pulak i tengok.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 19-11-2019 03:40 PM
Ank aku, skrg tgh ambik spm.
Dlm.sebulan lps kot ada la buat majlis apresiasi (konvo) pelajar ting  ...

Overnya cikgu. Padahal bukan tak tau majlis2 macam ni boleh buat untung. Kalau 1 student rm200, boleh dpt untung rm50 sorg. Kali la 200-300 student. Tu yang kalau tak datang sibuk tanya2. Tak nak rugi la tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
harizs replied at 19-11-2019 04:11 PM
Makin byk sekolah buat majlis akhir tahun utk budak darjah 6 di hotel2...yg jd mangsa anak2 org su ...

Kan. Nama pun budak2. Dia tgk kawan2 happy, up pulak gambar kt ig majlis konvo. Dia tak pergi sbb tak mampu. Kesian weh
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
dewi_rina replied at 19-11-2019 04:20 PM
Haritu sekolah anak i ada makan2 untuk hari kanak2, kena bayar RM12 untuk kfc set
Itu pun ada ibu ...

Kesiannya wehh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089516s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list