Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5009
View
165
Reply

[Tempatan] sebab itu la tak setuju sijil tamat tadika/prasekolah/UPSR/SPM/STPM menjadi satu acara gilang-gemilang seperti majlis konvokesyen

[Copy link]

Author: saripdolmat       Show all posts   Read mode

Post time 19-11-2019 04:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Hmmm
Anak aku spm grad buat kat Summit Hotel Subang
Kena bayar 150
Mintak baju siap berkot bagai, kasut opis siap ber prom

Masakkkk
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:06 PM | Show all posts
tadika anak aku baru je 'konvo' kat hotel last week

takpe la bayar lebih pun
janji anak hepi, aku hepi
duit boleh cari, experience anak berlakon menari berucap atas pentas tu ntah bila lagi

kalo utk tadika ni takde masalah pun sebenarnya
kalo ko mampu bayar monthly fee tu, takkan la lebih kan sikit utk 'konvo' anak tu tak boleh?
kan?

tapi bila dah jejak darjah 1 & ke atas esok, ntah la
kesian jugak kat parents yg tak mampu
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
kucingitam replied at 19-11-2019 02:12 PM
ada sekolah buat hari penyampaian hadiah kat hotel...perlu ke?

Makin byk sekolah buat majlis akhir tahun utk budak darjah 6 di hotel2...yg jd mangsa anak2 org susah. Mmg la x wajib pegi ..tp budak2 tu rasa tersisih bila x dpt pi.  Pujuk jugak2 mak pak cari duit
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:12 PM | Show all posts
anony-mous replied at 19-11-2019 03:27 PM
Klau yg xmmpu tu xhadir boleh ke? I xsetuju jgk like perlu ke? Tp kesian pulak pd parent yg mmg nk h ...

tadika ank iols ada je tak hadir..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:15 PM | Show all posts
boleh je cigu suruh ketua kelas kolek sehari 50sen dari setiap pelajar
rasanya sampai nov cukup kot sorg rm100
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:16 PM | Show all posts
Ada orang Rm50 tu sikit sgt mcm RM5, tapi untuk orang2 yg susah
RM50 tu boleh buat makan seminggu, atau lebih
Macam tadika, budak2 bukan semua kaya
Ada anak orang kaya mak bapak bagi bouquet
Kesian anak2 orang yg miskin, tak dapat apa2
Tengok je kawan2 yg dapat
I feel it, sedih sangat
Sbb I from broken family, so masa graduation takde pun mama & ayah datang
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:20 PM | Show all posts
anony-mous replied at 19-11-2019 03:27 PM
Klau yg xmmpu tu xhadir boleh ke? I xsetuju jgk like perlu ke? Tp kesian pulak pd parent yg mmg nk h ...

Haritu sekolah anak i ada makan2 untuk hari kanak2, kena bayar RM12 untuk kfc set
Itu pun ada ibubapa yg tak mampu
Kesian nya siapa yg parents tak bayar tu
Mcm mana lah tengok kawan2 mkn kfc then dorang tak dapat
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:22 PM | Show all posts
Edited by dewi_rina at 19-11-2019 04:24 PM
harizs replied at 19-11-2019 04:11 PM
Makin byk sekolah buat majlis akhir tahun utk budak darjah 6 di hotel2...yg jd mangsa anak2 org su ...

Majlis akhir tahun, lawatan, hari kanak2
Macam2 majlis
Semua pakai banyak duit
Kalau sorang anak je yg sekolah ok
Tapi kalau ada anak2-3 orang sekolah dlm masa yg sama?

Yg tadika cikgu buat lawatan pergi kidzania
Kena bayar RM80 sorang

Kakak pulak ada hari kanak2, kena bayar RM12 untuk makan

Minggu depan nya pulak majlis akhir tahun,kena bawak makanan

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:22 PM | Show all posts
kalau nak bantah rajin rajin la pergi meeting PIBG k

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
dewi_rina replied at 19-11-2019 04:20 PM
Haritu sekolah anak i ada makan2 untuk hari kanak2, kena bayar RM12 untuk kfc set
Itu pun ada ibu ...

Yg ni mmg xpatut jugak la. Kalau konvo xpyh dtg so xpyh tgk. Cuma kdg2 i kesian dgn org yg mampu. They deserve their own happiness. Maybe sbb tu golongan yg kaya jarakkan diri, sekolah asing sbb asik nk kene jg hati golongan yg x mmpu. I believe most of the parent yg mampu ni dah byk kali tlg. Xkn everytime nk kene payung?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:23 PM | Show all posts
dunia sekarang terbahagi kpd dua kumpulan:

1. kasta kaya
2. kasta miskin

kesimpulannya, yg miskin janganlah berlagak kaya....
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
dewi_rina replied at 19-11-2019 04:16 PM
Ada orang Rm50 tu sikit sgt mcm RM5, tapi untuk orang2 yg susah
RM50 tu boleh buat makan seminggu,  ...

Kenapa perlu sedih mak ayah org lain bg bouquet? I pon pernah rasa. Lg sedih i tau my mom mampu bg tp dia kedekut xnk bg. So kenapa kalau parent xbelikan bouquet? Parent tu toxic ke? Parent tu x guna ke? Xckup ke parent tu hantar ank ke tadika? Xkenang ke jasa parent tu masukkan ke tadika??

Situasi ni sama dgn parent yg xsetuju raikan ank2 yg dpt cemerlang. Kenapa perlu tutup kebhagiaan org lain semata2 nak jg hati org lain??
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
gujiwa replied at 19-11-2019 04:12 PM
tadika ank iols ada je tak hadir..

Bagus. As simple as that. Xphm yg nak sentap2 ni. Xboleh ke ckp dkt ank tu kalau nk convo, usaha n belajar rajin2, nanti dpt convo masa university . Bg semangat dkt ank. Ni x, pilih utk bitter dgn usaha org lain
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:28 PM | Show all posts
anony-mous replied at 19-11-2019 04:23 PM
Yg ni mmg xpatut jugak la. Kalau konvo xpyh dtg so xpyh tgk. Cuma kdg2 i kesian dgn org yg mampu.  ...

Yang tak mampu takyah datang lah, kesian jugak
Tapi kalau datang lagi kesian
So mcm i dulu i pilih tak datang kot
Kitorang adik beradik rasa mcm kalau mahal better takyah pergi

Mcm kena bayar rm10 ke rm20 tu ok lah
Cumanya adik beradik i 3 orang
So tiga2 sekolah, sekolah sama, adik beradik rapat jarak setahun je
Kalau kena bayar rm10 tu means mama kena bagi rm30
Kalau rm20 x 3 = rm60
Kalau rm50 x 3 = rm150

Yg mahal2 ni kitorg takde ckp dgn parents pun, diam je sbb taknak susahkan dorang
Sbb mak ayah i keje pagi smpai malam untuk cari duit
I tak sampai hati nak mintak2 duit
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:29 PM | Show all posts
anony-mous replied at 19-11-2019 04:26 PM
Kenapa perlu sedih mak ayah org lain bg bouquet? I pon pernah rasa. Lg sedih i tau my mom mampu bg ...

Bukan parents tak guna sbb tak bagi anak2 bouquet
Tapi budak2, bouquet tu kan ada coklat, ada gula2
Mesti dorang pun teringin kan?

Kalau budak spm ke U ke tak kisah pun rasanya


Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
dewi_rina replied at 19-11-2019 04:28 PM
Yang tak mampu takyah datang lah, kesian jugak
Tapi kalau datang lagi kesian
So mcm i dulu i pil ...

I suka pemikiran u ni. Kan sng. Ank fikir parent, parent pon fikir ank. Setakat convo tadika, xpergi pon xpe. For me, convo yg sebenar2 convo is masa uni nanti. I pon xde gmbar convo tadika. As time goes by, xkisah pon xde. Zmn skg lg untung, beli je la topi konvo dkt shopee, tgkp gmbar sendiri guna phone. Kita dulu2 lg susah, nk beli camera kodak tu pon xmmpu. Entah apa yg sedih xdpt convo tadika pon xtau la
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
dewi_rina replied at 19-11-2019 04:29 PM
Bukan parents tak guna sbb tak bagi anak2 bouquet
Tapi budak2, bouquet tu kan ada coklat, ada gul ...

Semua org teringin. I tgk org lain kahwin, i pon nk hantaran mahal2, hantaran mewah berjenama. Tell me dlm mana2 situasi sape yg xde keinginan? Dkt situ la mak pak main peranan. Asik nk ikut ckp ank. Org lain beli kan ank telefon, ank dia mntk, slh parent yg belikan phone tu.

Kalau situasi mcm ni, ikut la kemampuan. Belikan cikedis atau coklat sekeping, letak kad (buat sendiri xperlu beli) .
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:33 PM | Show all posts
anony-mous replied at 19-11-2019 04:30 PM
I suka pemikiran u ni. Kan sng. Ank fikir parent, parent pon fikir ank. Setakat convo tadika, xper ...

Zaman skrg senang je, mcm zaman kita dulu susah parents takde phone camera macam zaman sekarang
Kalau kita mampu ok la, kalau tak mampu diam2 je
Tu masa i kecik2, tak mampu ko dok la diam2 kat umah
Haha
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:34 PM | Show all posts
Cuba kalau nak buat juga hanya boleh dibenarkan kat dewan sekolah selepas musim persekolahan.
Bukan kat hotel.  Jamuan/ makan2 pun bawak sendiri.
Ada ke sekolah nak buat. Bila anak2 aku lepas tadika lega.. Seorang anak kena 2 kali. 5 tahun dan 6 tahun. Kena buat persembahan kena beli baju. Kalau jadi gajah, beli costum gajah. Tahun selepasnya jadi katak, carik pulak baju katak. Cikgu hanya arah utk beli saja.



Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:36 PM | Show all posts
anony-mous replied at 19-11-2019 04:33 PM
Semua org teringin. I tgk org lain kahwin, i pon nk hantaran mahal2, hantaran mewah berjenama. Tel ...

Must be kreatif
Contoh kena bawa makanan ke sekolah
Tak perlu pun order pizza
Kalau masak mihun goreng pun dah cukup jnaji bawak makanan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080740s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list