Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1877
View
28
Reply

Anak Sukarno Didakwa Hina Islam, Bandingkan Bapa Dengan Nabi Muhammad

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-11-2019 12:32 PM | Show all posts |Read mode
Anak perempuan presiden pertama Republik Indonesia Sukarno didakwa menghina Nabi Muhammad apabila membandingkan bapanya dengan Rasulullah SAW.


Memetik CNN Indonesia, individu bernama Irvan Noviandana membuat laporan polis berhubung kenyataan Sukmawati Soekarnoputri itu.

"Secara peribadi, saya sebagai seorang muslim merasakan nabi saya, junjungan saya, yang mengenalkan saya kepada Allah itu telah dihina," katanya ketika ditemui di balai polis daerah Metropolitan Jakarta.


Katanya, tindakan Sukmawati itu adalah tidak wajar kerana walau sebesar manapun sumbangan seseorang, ia tidak akan boleh dibandingkan dengan seorang nabi.




Kredit foto: Kastara.ID




Dalam laporannya semalam, Irvan mendakwa Sukmawati melakukan penghinaan terhadap agama Islam.


Irvan turut menyediakan bahan bukti berupa video di Youtube yang menunjukkan Sukmawati mengeluarkan kenyataan merendahkan Nabi Muhammad.


Dalam potongan video yang dimaksudkan itu, Sukmawati berkata, "Mana lebih bagus Pancasila (asas negara) atau al-Quran?

"Sekarang, saya mahu bertanya kepada semua. Yang berjuang di Abad ke-20 ialah nabi yang mulia Muhammad atau Ir. Sukarno untuk kemerdekaan?" ujarnya.


Sukmawati bagaiamanpun mendakwa video tular itu sudah diedit dan ada yang ditokok tambah.

"Saya tidak membandingkan dan tidak ada kata jasa," nafinya kepada CNN Indonesia.


Jelasnya, video itu dirakam ketika dia berucap di sebuah forum anak muda yang membincangkan isu nasionalisme, menolak radikalisme dan memberantas terorisme.

"Saya hanya bertanya, siapa yang berjuang untuk kemerdekaan. Nabi yang mulia Muhammad atau Sukarno. Titik. Tapi diberitakannya, siapa lebih berjasa," katanya. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 01:37 PM | Show all posts

mana boleh bandingkan atau samakan, tiap manusia ada tugas tersendiri, kita manusia biasa, buat cara sebagai manusia biasa, tak perlu tiru cara kehidupan manusia pilihan, betul tak ?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 01:40 PM | Show all posts

sukarno suruh rakyat lawan penjajah, tapi dia pernah menyerah diri pada penjajah,

indonesia bukan merdeka dgn darah, tapi jepun bagi merdeka, betul tak ?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 02:17 PM | Show all posts
indon...dari segenap aspek pun kita dah boleh agak camna dia punya pemikiran....
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:23 PM | Show all posts
cikki ni agama apa?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:42 PM | Show all posts
adakah ini hasil pluralisasi agama?? mula2 semua agama sama..last2 politik lebih baik dpd agama...
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Duit banyak tak nak repair gigi ke?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Indog memang bodoh.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 05:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Indog memang bodoh.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 05:13 PM | Show all posts
yindon dari rakyat marhaen sampai ke orang politik otak sinting. titik.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 05:25 PM | Show all posts
thread kesukaan munafikun nih....
ramai la yg akan berkuntum dlm ni....
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 01:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku geram dgn apps cari ni..
Lps update dah mcm syial xbleh nk bkk..
Kna bkk link melalui browser saja..
Ehh ehh
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:11 AM From the mobile phone | Show all posts
gaara_X replied at 19-11-2019 02:17 PM
indon...dari segenap aspek pun kita dah boleh agak camna dia punya pemikiran....

Kan... Yg tak hina islam pun tetap dihukum atas public pressure, macam kes Ahok tuh
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak dibandingkan dgn individu yg hidupnya pd zaman yg berbeza...apooo!
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 09:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Bodoh bangat..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Pluralisme dh bjaya kt indon..next target Malaysia and Brunei..mgkin sng nak achieve kt Malaysia sbb muntri2 atasan pun sumenya bfahaman liberal..moga Allah membantu kita
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 12:01 PM | Show all posts
Indonbabu  jongos caprut kepam berkerak dan tolol goblok berpisah teda...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 01:39 AM | Show all posts
Daddy dah lama arwah pun masih nak tunggang nama daddy lagi. Nama sendiri tak cukup wangi ke ape?
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2019 03:41 AM | Show all posts
indonesia merdeka sbb bayar sejumlah wang kat Belanda.. hahahah konon berjuang.. pundek dia laaa kantoiii  saja..
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2019 05:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Asdan replied at 19-11-2019 01:40 PM
sukarno suruh rakyat lawan penjajah, tapi dia pernah menyerah diri pada penjajah,

indonesia buk ...

Jepun dah kalah beb waktu tu...tunggu belanda datang aje....

Kalau Jepun dah bagi Indo merdeka siap2, jepun pun boleh bagi Malaya merdeka drpd bagi balik kat british.

Diorang berjuang guna buluh runcing segala kot...4 tahun (1945-1949)...
Kita? Melambai2 sambut British balik kat Bangunan sultan abdul samad.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.111156s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list