Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
626
View
21
Reply

[Tempatan] ..Gojek: It won't be easy for us in Malaysia

[Copy link]

Author: pyropura    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-11-2019 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
By New Straits Times
November 18, 2019 @ 2:05pm

JAKARTA: Motorcycle-hailing company Gojek predicted that its entry into Malaysia next year will not be an easy ride.

The company's head of transport Raditya Wibowo said Malaysians were not used to the culture of being passengers ferried on motorcycles.

Raditya added that Gojek was making preparations to enter the new market after getting approval from the government to provide its on-demand service platform by January.

Riding a Gojek for the first time can be a scary experience, so we need a solution that can be received well by the customers and riders in Malaysia.

Raditya said that unlike in Vietnam and Thailand, where Gojek has expanded its operations in Southeast Asia, Malaysians did not traditionally use ojek, a term which refers to motorcycles used as taxis in Indonesia.

Loke said the ride-hailing firm, on a limited scale, would be able to run their operations or proof-of-concept for six months in Kuala Lumpur to prepare and test their service.

He told Dewan Rakyat recently that the Cabinet had agreed on Nov 1, that the intermediary companies would be providing the public service vehicle and
motorcycle (bike-hailing) services .

The services would be regulated by licensing rules or regulations under the Road Transport Act 1987 (Act 333), Commercial Vehicle Licensing Board Act (Act 334) and Land Public Transport Act 2010 (Act 715).
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 01:21 PM | Show all posts
Halal gap for ladies, safety issues...  this is not an option for me.  
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 03:06 PM From the mobile phone | Show all posts
model yg sama mcm indon takleh digunapakai kat msia..

yg heran company msia buat tak lepas... gojek plak bleh lepas...

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 03:39 PM | Show all posts
diharap ia boleh mengurangkan masalah penganguran di malaysia. bila ramai penganggur, makin banyak jenayah
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia ke belakang balik...damn Pee-H!
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Catered untuk siapa?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 09:09 PM | Show all posts
klu btol nak buat ni, customer pompuan naik rider pompuan oklah
btol2 pompuan ok bukan jadian
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa boleh buat

Mahacai terpedaya dengan video nangis atok few weeks before pru14

Sekarang baru sedar kebengapan masing2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-11-2019 03:13 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 19-11-2019 03:06 PM
model yg sama mcm indon takleh digunapakai kat msia..

yg heran company msia buat tak lepas... goj ...

Kan dua2 nya boleh beroperasi. Yg sekat company Msia tu kan zaman Umno. Ko ni pun
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 05:36 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 19-11-2019 03:06 PM
model yg sama mcm indon takleh digunapakai kat msia..

yg heran company msia buat tak lepas... goj ...

Saddik sepakraga yg bwk masuk bro.. kompom ada percent utk dia.. xkan buta2 je lobi ye dok..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:12 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 20-11-2019 03:13 AM
Kan dua2 nya boleh beroperasi. Yg sekat company Msia tu kan zaman Umno. Ko ni pun

skit2 umno je la ko tahu
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 07:16 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 20-11-2019 07:12 AM
skit2 umno je la ko tahu

umno kerja dia melarang itu ini sahaja
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Knights replied at 20-11-2019 07:16 AM
umno kerja dia melarang itu ini sahaja

ko patut p sekolah la dik
nak komen mesti ade ilmu n fakta...

knp ph bleh hire ko yg beval camni tak faham aku haha
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Semoga Gojek berjaya di Malaysia. Ramai orang memerlukan sumber pendapatan spt yg ini...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:23 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 20-11-2019 07:12 AM
skit2 umno je la ko tahu

Tak betul ke? Takkan palsu
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
taikor replied at 20-11-2019 08:23 AM
Tak betul ke? Takkan palsu

bezaksn penjawat awam, pengubal dasar.. wpun gomen memerintah tu bn..

kena faham gojek tu mcm mana.. model sama tak bleh dicopy paste je..

dulu sibuk grab rosmah punya.. skrg tgk grab dah dpt fund series E dah klau tak silap... bygkan khazanah ade share dlm tu..

tp dek kerana kaki fitnah.. politaik kuat company asal msia dah jd singapore punya

klau company msia tu dibg keutamaan..,
mujur magic tu gomen skrg tak dikatuo.. klau tak mmg kena maki semua terkebelakang...

dan terima la hakikat krjn ph most bengap n tak competent. stakat sembang kari industri 4.0

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 20-11-2019 08:53 AM
bezaksn penjawat awam, pengubal dasar.. wpun gomen memerintah tu bn..

kena faham gojek tu mcm m ...

Pemerintah BN la pengubal dasar.

Gojek selain bawak orang, bileh jugak hantar dokumen, barangan dan makanan kalau ia diubah mengikut keperluan setempat. Apa pon, tunggu pilot test dulu. Kasi chan la.

Grab beralih HQ ke Singapore disebabkan keperluan strategi. Kalau stay kat KL, susah nak berkembang dirantau SEA. Singapore pon banyak daya tarikan berbanding KL. Of cos, campur tangan pihak tertentu juga berkurang di temasek.

Kerajaan PH tiada pengalaman memang diakui. Tapi mereka juga diikat dgn segala masalah yg ditinggalkan BN. Kekurangan wang juga adalah masalah besar. Tengok berapa banyak kerajaan kena bayar utk 1MDB. Kena selamatkan felda, tabung haji... Nak betulkan negara, kita kena bagi mereka masa
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
taikor replied at 20-11-2019 09:27 AM
Pemerintah BN la pengubal dasar.

Gojek selain bawak orang, bileh jugak hantar dokumen, barangan ...

see tak hbis 1mdb.. klau ko hutang bank ko kena byr lumpsump ke? aset 1mdb brp?

jgn tertipu dgn agenda org politik yg semua gila kuasa

fyi bungkusit dah ade dkt msia, support produk local.. yg tu mmg bleh hire personal shopper, hantar barang, terlupa ambik kunci bleh tlg ambik.. no need gojek pun..

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Msia satu2nya negara yg suka patah balik ke blkg.  Lg satu contoh GST, sistem cukai paling cekap di terimapakai di dunia tapi malangnya Msia patah balik ke blkg guna balik sistem cukai lama... lepas tu tambah mcm2 jenis cukai lg sbb x cukup kutipan
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 20-11-2019 10:13 AM
see tak hbis 1mdb.. klau ko hutang bank ko kena byr lumpsump ke? aset 1mdb brp?

jgn tertipu dgn ...

Eh betul lah. Kerajaan dah memang kena servis hutang 1MDB sebab guarantor syarikat itu. Takkan boleh ignore tak bayar? Kalau boleh tak bayar itu penipuan boleh jatuh bangkrap kena saman.

Memang patut rakyat sokong syarikat tempatan spt Bungkusit. Tapi syarikat ini tak cukup cover area semalaya. Dan syarikat ini sedang membangun. Lagipun adalah berfaedah diberi sedikit saingan dari player asing. Kalau monopoli, kelaut syarikat itu pegi. Lagi cepat bungkus kang
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091411s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list