Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
843
View
45
Reply

[Tempatan] KAJIAN. 52 peratus guna smartphone kurang dari 2 tahun. Kemudian beli pulak model terkini

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-11-2019 11:14 AM | Show all posts |Read mode
What are Malaysians looking for in their next smartphone?
November 19, 2019 9:00 AM


KUALA LUMPUR: It goes without saying that smartphones now hold an integral role in the daily lives of almost all Malaysians.

The smartphone market has accordingly exploded in value and innovation, with over 80 smartphone models being launched in 2019 alone.

Despite their importance, smartphones have a finite lifespan and the decision to buy a new device is an important decision for Malaysian consumers.

A study by Google conducted among 929 respondents of various demographics found that 52% of Malaysians aspire to change their smartphones in less than two years.

The same study finds that Malaysians are surprisingly willing to do research online before deciding on which smartphone model to buy.

Su Ann Lim, Google Malaysias Industry Head for Tech and Telco says, Online research is arguably the important part of the purchase journey and where Malaysian consumers spend the most time on.

A whopping 80% of Malaysians go online to get information on their potential smartphone purchases.

The study also finds that smartphone reviews are the go-to source of information for 59% of Malaysians.
Su Ann Lim, Google Malaysias Industry Head for Tech and Telco says that Malaysians are increasingly doing their smartphone pre-purchase research online.

The rise of e-commerce does not mean the end of retail stores any time soon as 49% of the respondents physically go to a branded store to browse for potential purchases.

E-commerce sites are also visited by 45% of Malaysian smartphone consumers to compare prices.

YouTube plays a role as 39% of Malaysians visit the video hosting platform to find and watch smartphone review videos.

In addition to being avid researchers, Malaysians look for specific qualities in their smartphones that affect their final purchase.

Younger people in general are less likely to look at the price tag and more at the battery life of the smartphone, its operating system and key specifications.

In addition, smartphone users are always on the lookout for affordable prices, good camera quality, a sturdy brand reputation, trusted reviews, promotions, discounts and device availability.

E-commerce plays a key role in the smartphone business, as one in four smartphones are bought online in Malaysia.

Interestingly enough, compared to 23% of urban dwellers who bought their smartphones online recently, a slightly higher percentage, specifically 27%, of rural dwellers did so too.

Quite possibly, with the lack of retail outlets in some smaller towns and cities, smartphone users in rural Malaysia have more incentive to take to the Internet to research their options and buy their phones.

The study concluded that to enlarge their smartphone consumer base, companies have to exert their influence online and take into consideration the behaviour of smartphone consumers.

In addition, rural communities are not to be underestimated as smartphone consumers as they are growing increasingly web-savvy and will conduct their purchases through e-commerce sites.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
aku paling kurang 5 tahun sebab rosak..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
929 respondents from 32.6juta rakyat malaysia...hmmmm...ntah2 bt survey pilih bbnu mmg ler..spesis lumba2 xnak kalah ngn peers

n for me,aiols akn guna fon tu smpai lah rosak..y penting aiolzs boleh main game last fon before tukar baru,aiolzs guna selama 4tahun,tukar baru pun sbb bateri dah rosak and even beli bateri baru,tetap sama jugak..nak xnak,beli laa fon baru..tapi makin lama makin cpt rosak fon model baru ni..pening aiolzs
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:50 AM | Show all posts
aku xde la beli hp semata2 nak ikut trend..bila hp da rosak bebenor smpai kos betulkan serupa hrga hp baru time tu la aku akan beli yg baru..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:50 AM | Show all posts
Sorry lah aku guna fon selagi tak rosak.  1st smartphone aku guna 5 tahun, skrg 2nd fon  dah 2 tahun
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku salah sorang yg takkan tuko fon selagi takde prob... (atau hilang) selagi boleh guna, guna je walopon screen dah pecah tepi2 heheee. Yg aku tgh guna ni tak rosak2 pulak

Eh tapi kalau keta aku limit 100k km or 5 years whichever is earlier
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols iphone se ni dah 4yrs. Takde rasa nak tukar lagi..pakai selagi boleh. But sometimes, ada yang i kenal terpaksa tukar handphone due to limitation and security, tambahan lagi kalau handphone tu digunakan untuk office use like email, calendar.

Tapi mostly mak mak cam iols ni, tak kisah pun handphone apa asalkan boleh pakai for basic use
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:56 AM | Show all posts
selagi tak rosak pakai je le....
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:57 AM | Show all posts
dari tahun 2012
rosak bpa kali dah ni
aku sayang nk tukar baru
oven tv mesin petiais smua dari umah lama since 2000
elok je smua masih bekerja dgn jayanya
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:59 AM | Show all posts
3 tahun. Layan lagiii
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 12:02 PM | Show all posts
salmon-suki replied at 19-11-2019 10:41 AM
929 respondents from 32.6juta rakyat malaysia...hmmmm...ntah2 bt survey pilih bbnu mmg ler..spesis l ...

sama!!

pakai phone sampai betul2 kaput baru tukar baru. syg kot duit kalau asik tukar phone ikut model baru.. nak canggih2 sangat nak pegi mana?? tuk meriak je.


i make sure kalau tiba masa nak tukar phone i beli yg betul2 good brand, tahan lasak, tahan lama, camera ok, tak hang2 dah cukup dah. bayar mahal tuk pakai 4-5thn berbaloi apa.




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-11-2019 12:11 PM | Show all posts
Kuala Lumpur 7 Julai C Pengguna dinasihatkan tidak kerap menukar telefon pintar setiap bulan bagi mengikut trend semasa perkembangan telefon pintar pada masa kini untuk mengelakkan pembaziran.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, elemen ingin menunjuk kemewahan serta gajet baharu kepada rakan-rakan dan tidak mahu ketinggalan menjadi punca pembeli gemar berbelanja.

Kadangkala, telefon pintar lama masih lagi elok dan boleh dipakai, namun disebabkan terpengaruh dengan rakan-rakan. mereka sanggup menukar telelfon baharu sehingga berhutang dengan bank dan saudara-mara.

Ini perkara yang serius. Mereka harus belajar mengawal diri untuk tidak membeli sesuatu yang tidak perlu dan seeloknya menyimpan untuk untuk kegunaan masa hadapan, katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Akhbar semalam melaporkan, rakyat Malaysia membelanjakan kira-kira RM6.8 bilion untuk membeli telefon pintar tahun lepas, demikian menurut kajian organisasi penyelidikan pemasaran terbesar Jerman, GFK
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-11-2019 12:16 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-11-2019 12:17 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 12:22 PM | Show all posts
Phone aku ngam2 3 tahun bulan lepas...memang nak tukar next month tapi bayar bulan2 lah cadangnya nak tukar no sekali  pasal kena tukar atas sebab yg x dpt dielakkan
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Bgs2..rata2 kita kat sini mmg pakai fon sampai lunyai kahkah. For me yg gaji biasa2 ni, tak prefer beli flagship yg sampai RM3-4k tu. Katakan RM3000 harga fon. Bahagi dengan kita guna selama 4 tahun. Pastu bahagi lg dgn 12 bulan.

RM3000 4 tahun = RM750
RM750 12 bulan = RM 62.50

Maknanya sebulan kos smartfon kita RM62.50! Better duit tu pakai utk beli insurans. Lagi berbaloi.

So better pakai harga RM1000 ke bawah n pakai sampai 3-4 tahun. Tp ni utk marhein laa. Yg gaji sampai 7-8 ribu belas2 ribu sebulan tu tak yah la citer. Pakai la flagship mahal2 pun tak kisah
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols pun jenis yang pakai sampai dah rosak baru tukar baru. Kosser lah nak mengejar teknologi. Asal boleh wasap call berforum okay lah
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
ninjago replied at 19-11-2019 12:02 PM
sama!!

pakai phone sampai betul2 kaput baru tukar baru. syg kot duit kalau asik tukar phone iku ...

Yesssss exactly! Nak kata follow trend,aiolzs sejenis y out of norm,bukan sejenis y suka ikut org..hihihi~

Nak bergaya,kalau guna aipong pun tp aura classy xde,muka pprt+kedesaan pun,org tetap x pandang except among themselves jelaa..

Cukuplaa aiolzs dpt ws family,call dorg,buat benda2 basic,and y penting,dpt main game..kalau xleh main game baru aiolzs cri y baru..hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
R2D2 replied at 19-11-2019 12:11 PM
Kuala Lumpur 7 Julai C Pengguna dinasihatkan tidak kerap menukar telefon pintar setiap bulan bagi m ...

Y ni mmg betul sis..aiolzs ramai je kengkawan cenggini,nak keep up to the trend kan,so tukar2 fon latest model..ingatkn bayar sekepuk duit cenggitu,rupanya berhutang jua kekdahnya asalkan dpt memiliki latest model..smh tgk dorg..

Dah tu xde duit nak beli mkn etc,reti lak mngemis mtk tlg..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-11-2019 01:14 PM | Show all posts
salmon-suki replied at 19-11-2019 12:38 PM
Y ni mmg betul sis..aiolzs ramai je kengkawan cenggini,nak keep up to the trend kan,so tukar2 fon  ...

tu sebab telco dh nampak trend ni
dia pasang perangkap
offer latest smartphone
boleh tukar setiap 12 bulan
based pd model2 smartphone keluar setiap tahun

dia lock kita dgn kontrak 24 bulan
pd kita nmpk murah byr bulan2
tapi telco dah secure number of customer


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
3.942119s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list