Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10756
View
171
Reply


'Wine Is Haram In Islam!'- Bawang Rangers Serang Rihana Petra Kerana Teguk Arak

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 18-11-2019 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
abadi84 replied at 18-11-2019 06:20 PM
Kedua2 nya bkn muslim yg baik
Iolls beratkan kesalahan sultan yg tak mampu berikn contoh yg baik

Mungkin sultan belum terfikir untuk menjadi seorang khalifah. ..yang boleh menarik seorang non muslim ke islam. ...hehe. ..dia cuma menarik non Muslim jadi bininya sebab nafsu dirinya(kepentingan diri). ..bukan sebab untuk agamanya(tuhan). .. ..

ampon

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 18-11-2019 06:24 PM
Mungkin sultan belum terfikir untuk menjadi seorang khalifah. ..yang boleh menarik seorang non mus ...

No doubt.

Tak pyhlah ummah2 maleis nak marah rihanna. Sah2 dia tak tahu ape pun.
Dia islam sbb dia suka islam kah?
Tentulah sekali bukan
Berat tanggungjwb org yg bawa dia ke islam
Lepastu tinggalkn dia terkontang kanting.
Gold digger ker hape ke
Ko jugak yg ambik dia jd bini
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
aechae replied at 18-11-2019 06:24 PM
So uols tau sume lh? Iols nk betul kn statement uols psl sanitiser kt spital yg doc nurse gna tu.. ...

So fatwa tu kata arak najis mutawasitah ke ?
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Oks tu masuk Islam semata nak kawen yach
Dah tu tak ada yg membimbing., kena cerai lagi talak 3
Pekara2 yg dah sebati dlm diri bukan boleh diubah dlm masa sehari dua.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 06:42 PM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 18-11-2019 01:36 AM
Cuba korang beli sparkling white grape, tuang dlm flute glass, posing ala2 heroine filem seni Peranc ...

mungkin nanti if ummah mahu minum wine ..perlu buat ikat tepi seperti di thread sebelah ..selamat dari di kecam ....
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 06:45 PM | Show all posts
abadi84 replied at 18-11-2019 06:19 PM
Dan mana kau tahu wujud atau tak?

akak cuma bertanya.. jawab lah baik baik seikhlas hati

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 18-11-2019 06:27 PM
So fatwa tu kata arak najis mutawasitah ke ?

Xda lh direct kata arak tp alcohol drpd arak... yg pasti jgn sama kn alcohol sanitiser tu dgn alcohol dr arak..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
abadi84 replied at 18-11-2019 06:27 PM
No doubt.

Tak pyhlah ummah2 maleis nak marah rihanna. Sah2 dia tak tahu ape pun.

khuern
acik2 kepam gundu ni sune nk blame oks
padahal sah2 abegong yg bawak dia jd mualaf...lps tu sia2 kan dia
tahukah acik2 kepam gundu bahawa bilamana oks ucap 2 kalimah syhadaha,telah terampun semua dosa2 silam dia.nak hadis bagai pegi gugel sendiri ya.
acik2 kepam born moslem byk dosa pun ada terampun ke dosa korang dgn Allah???
acik2 kepam gundu pemuja abegong sume bodoh bahlol
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesah sgt la diorang ni dgn si oks
Siap komen nasihat bagai...nak tergelak aku
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Ala2, seorg yg dilahirkan asal muslim kt desa rompin pun boleh teguk arak, inikan mualaf baru setahun dua. Xpe, slow2, nasihat elok2 . Jgn le membawang sgt, sian kwn tu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 18-11-2019 04:38 PM
ek ele. kau ber-sarcasm samak bagai boleh, org lain sarcasm ttbe kau jd bebal yach?

anyway, it' ...

Ek'eleh bukan bukan ek ele, apoooo
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak payahlah netizen mahu menyibuk hal rihana lagi. Org yg mengajaknya memeluk Islam pun ceraikan dia talak 3 dan tinggalkan dia terkontang kanting seorang diri semasa dia susah payah mengandung, jenguk anak pun tidak malah dituduh anak haram pula. Semestinya dia pun sudah memandang serong dengan agama Islam yg kononnya memartabatkan dan membela hak2 wanita itu. Sumpah seranah netizen lagi memburukkan keadaan dan menyebabkan dia semakin menyampah dan menjauhi Islam. Walaupun dia tidak "sesuci" abegong pujaan ummah kelantan tapi bukankah ada yg mengatakan muallaf itu seperti bayi tidak berdosa yg baru dilahirkan? Dan di saat dia dlm kesusahan tiada seorang pun Muslim di sisinya utk membimbingnya malah dicemuh lagi. Kalau dia kembali ke agama asalnya atau jadi atheist pun I wouldn't blame her. She saw how horrible muslims treat her as a single mother even her own ex husband. Tunggu masa saja dia fed up. If you have nothing good to say then don't say anything itu saja.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
aechae replied at 18-11-2019 06:55 PM
Xda lh direct kata arak tp alcohol drpd arak... yg pasti jgn sama kn alcohol sanitiser tu dgn alco ...

Chuols ingat ethanol dalam hand sanitiser tu diperbuat dari bahan apa ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-11-2019 07:47 PM | Show all posts
Aerhys replied at 18-11-2019 07:22 PM
Tak payahlah netizen mahu menyibuk hal rihana lagi. Org yg mengajaknya memeluk Islam pun ceraikan di ...

Tepat, setuju dgn pendapat ini
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 07:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 18-11-2019 07:23 PM
Chuols ingat ethanol dalam hand sanitiser tu diperbuat dari bahan apa ?

Uols igt iols xtau ke? Iols keja bergelumang etanol 96% nk berenang dlm tank tu pn boleh... sbb tu iols ckp refer fatwa tu dlu.. weols gna etanol dlm food industri mmg kna tgk source tu dr mna nk kna tnjuk bukti mcm2 kt jakim utk apply halal..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
aechae replied at 18-11-2019 07:53 PM
Uols igt iols xtau ke? Iols keja bergelumang etanol 96% nk berenang dlm tank tu pn boleh... sbb tu ...

So arak tu masih dikira najis ke despite being used utk menyucikan ummah isele dari segala kuman dan bakteria ??
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 18-11-2019 08:59 PM
So arak tu masih dikira najis ke despite being used utk menyucikan ummah isele dari segala kuman d ...

Mungkin Term n pemahaman uols tu kna betulkn sikit...ni link bleh rujuk psl isu alcohol..
http://www.halal.gov.my/v4/images/brosur/ENZIM.pdf

Guide ktorg dlm industri pn based on fatwa ni..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 09:45 PM | Show all posts
aechae replied at 18-11-2019 09:32 PM
Mungkin Term n pemahaman uols tu kna betulkn sikit...ni link bleh rujuk psl isu alcohol..
http:// ...

So ayaq arak like carlsberg , tuak , darah adalah najis , tak vley dimasuk dlm produk pencuci etc.

But alkohol tapa.


Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
abadi84 replied at 18-11-2019 06:21 PM
Mohon tepek ayat mana?

q16:67 And of the fruits of date palms and grapes you produce from them intoxicants (sakaran) and good provisions (minhu wa rizqan hasanan)

Diphtong wa yg disambung dgn rizqan hasanan/good provisions perlu difahami sebagai berhubungkait dgn subjek asal ayat yakni sakaran/arak, ini adalah kaedah penulisan classical arabic 101.

Cheers
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_shalom replied at 18-11-2019 01:13 PM
Jesus sendiri, masa last supper pun minum wine kemudian dia arahkan sebagai ibadat wajib yg sekara ...

oh ye la..yg korg pny last supper tu yg makan secebis roti n wine kan...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.156339s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list