Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10757
View
171
Reply


'Wine Is Haram In Islam!'- Bawang Rangers Serang Rihana Petra Kerana Teguk Arak

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 18-11-2019 03:53 PM | Show all posts
arak memang haram tapi ia bukan najis
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 03:57 PM | Show all posts
yg mengaku islam kat msia ni besepah tonggang ayor setan ni
idak la bisingnya
sama la jgk dgn pak2 arob  
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 18-11-2019 03:08 PM
Tak silap jakim pun ade kiraan persen dia berapa peratus alkohol dlm minuman tuk dikira minuman tu ...

Iye...klu gna perasa yg etanol based xleh lebih dr 0.5% dlm final produk..klu Minuman ringan yang diproses/dibuat bukan dengan tujuan untuk menghasilkan arak dan mempunyai alkohol di bawah aras 1%v/v adalah harus (boleh) diminum...iols copy ayat dr fatwa ni...org slalu slh phm ayat ni nnt klu ada non alcoholic keluar company carlsbeg igt bleh mnum tp sbnrnya xboleh gak
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 18-11-2019 03:08 PM
Tak silap jakim pun ade kiraan persen dia berapa peratus alkohol dlm minuman tuk dikira minuman tu ...

Iye...klu gna perasa yg etanol based xleh lebih dr 0.5% dlm final produk..klu Minuman ringan yang diproses/dibuat bukan dengan tujuan untuk menghasilkan arak dan mempunyai alkohol di bawah aras 1%v/v adalah harus (boleh) diminum...iols copy ayat dr fatwa ni...org slalu slh phm ayat ni nnt klu ada non alcoholic keluar company carlsbeg igt bleh mnum tp sbnrnya xboleh gak
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 04:21 PM | Show all posts
aechae replied at 18-11-2019 02:27 PM
Arak minuman beralkohol tu yg msuk dlm najis yg perlu cuci saje mcm tahi kucing, tahi org etc...
...

kalau chuols student sains, chuols tahu tak apa composition dalam arak tu yg membezakannya dengan air2 lain yg diklasifikasikan sebagai arak sbb arak boleh diperbuat dr pelbagai sumber ? chuols tahu tak kenapa arak2 daripada gandum, anggur tu semua ada mention percentage alcohol ? chuols tahu tak persamaan arak, yogurt, tapai dan sebagainya?

kalau chuols tahu, so sad lah kalau chuols kata arak tu najis yg harus disucikan sedangkan org zaman dahulu gunakan arak utk cuci luka. even org islam yg pergi berperang pun guna arak utk cuci luka. kalau arak tu najis haruslah luka tu berulat bernanah bagai...

anyway soal industrial alcohol tu semua lobai punya interpretation yg ada zero knowledge tentang sains esp chemistry.... sama juga kes nya dgan isu pewarna rambut menghalang air sampai ke rambut bagai, lobai tu pernah zoom rambut yg diwarnakan under microscope kah yg dia kata air tak smpai ke rambut bagai ? yang sebenarnya, guna minyak rambut yg ada mineral oil, atau pun guna conditioner lebih menghalang air sampai ke rambut compare to pewarna rambut kekal... itupun skrg pewarna rambut byak yg jenis warna telap air / particle halus...
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 04:25 PM | Show all posts
BerbiriOren replied at 18-11-2019 03:53 PM
arak memang haram tapi ia bukan najis

itu lah.. rasa nak gelak kata arak tu najis bagai
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 04:29 PM | Show all posts

hari2 bukak2 chuols........periodoc table tu pun pejam mata pun iols boleh fill in the blank  
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 04:38 PM | Show all posts
MenteriWanita replied at 18-11-2019 02:38 PM
Baca komen thread sampai habis Orix, nampak bebal sangat reply kau ni.

ek ele. kau ber-sarcasm samak bagai boleh, org lain sarcasm ttbe kau jd bebal yach?

anyway, it's sertu... sertuu... bukan samak !
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 04:41 PM | Show all posts
What do you expect from her...sesuci murni gitu?
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 05:24 PM | Show all posts
sheols melahap vavi tak sister?
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 05:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba korang beli sparkling white grape, tuang dlm flute glass, posing ala2 heroine filem seni Perancis. Kemudian upload ke socmed... semestinya dpt reaksi yg sama
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 18-11-2019 05:36 PM
Cuba korang beli sparkling white grape, tuang dlm flute glass, posing ala2 heroine filem seni Peranc ...

Tak payah,  guna air rebina jer....  Kompom banjirbkilat kat bhgian komen...
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 06:13 PM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 18-11-2019 05:36 PM
Cuba korang beli sparkling white grape, tuang dlm flute glass, posing ala2 heroine filem seni Peranc ...

Kalau bubuh dalam gelas plastik atau cawan plastik orang mungkin x kan anggap arak kut. ..hehe. .

Kalau dalam gelas yg oks guna tu air teh pun orang kata arak
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 18-11-2019 02:13 PM
Arak tak najis la chuols. Ummah bangang jah percaya arak tu najis. Nabi kata arak tu umpama najis  ...

Arak dan alcohol is 2 different things babe. Alcohol swab, pewangi tak haram. Buat solat pun boleh

Yg haram adalah arak. Even ko claim arak non alcohol pun still haram. Sbb dah diproses sbg arak.

Btw arak bknlah najis. Klu ade kaki mabuk simbah Carlsberg balik rumah mandi jer lah..melekit kot..ehh melekit ke? Aku tak tahulah tak pernah tgk pegang sentuh apatah lg tonggang
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 18-11-2019 11:55 AM
Nabi pun tidak minum boba

Ada ke boba?
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 18-11-2019 11:55 AM
Nabi pun tidak minum boba

Apple to apple lah.

Mana kau tahu zmn Nabi tak ade boba. Mungkin ada tapi tak dipanggil sbg boba
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 18-11-2019 12:24 PM
Mana adik tau tidak ada boba di zaman dahulu kala?

Dan mana kau tahu wujud atau tak?
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 18-11-2019 02:12 PM
Nitizen bodoh. ... si oks tu kena tinggal dek laki sampai kena cerai talak 3 tu korang ingat perbuat ...

Kedua2 nya bkn muslim yg baik
Iolls beratkan kesalahan sultan yg tak mampu berikn contoh yg baik
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 06:21 PM From the mobile phone | Show all posts
M5 replied at 18-11-2019 03:33 PM
awak ni islam ka yg boleh tak tahu dlm al quran ada tulis sakaran yakni arak adalah rezeki yang ba ...

Mohon tepek ayat mana?
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 18-11-2019 04:21 PM
kalau chuols student sains, chuols tahu tak apa composition dalam arak tu yg membezakannya dengan  ...

So uols tau sume lh? Iols nk betul kn statement uols psl sanitiser kt spital yg doc nurse gna tu...itu mmg bkn najis  pn...
Lps tu pnah baca psl fatwa alcohol dlm mknan/minuman/ubatan x?klu x pnah boleh lh baca n hadam..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.117059s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list