Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6647
View
300
Reply

[Tempatan] Dilema kerajaan nak wajibkan car seat. Baru Pee H tahu bukan senang jd kerajaan. Klu dulu nak mansuh AES bagai kononnya krjn lama kejam

[Copy link]

Author: harizs    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 18-11-2019 08:30 AM | Show all posts
LadyCarefree replied at 18-11-2019 08:22 AM
Kalau xde duit bk beli mpv, saper suruh beranak banyak?! Kalau beranak banyak, kereta tak muat, na ...

kenapa pulak nak salahkan orang yang beranak ramai? kalau semua jenis protection dh ambik, tp ttp dpt rezeki... lainla mcm ouls.. mandul... anak kucing pun x hingin nak dekat
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 08:31 AM From the mobile phone | Show all posts
cHimo replied at 17-11-2019 05:21 PM
Sekurangnya anak tu selamat sikit.... jangan jadi mak bapak bodoh keturunan yang duk pangku anak kat ...

Hehehehe khenzsssss dahlah xmampu lagi mau beranak banyak. Pastu nk naik kereta himpit2. Naik bus je la.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 08:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 17-11-2019 05:26 PM
Saya OK je dgn arahan carseat ni. Lepas ni, takde lah kena perli2 bila balik kampung. Ikat anak la b ...

Siapa suruh beranak banyak?
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 08:34 AM From the mobile phone | Show all posts
KekDurian replied at 17-11-2019 06:57 PM
Yg duk melalak konon menyusahkan la, x mampu la nk beli carseat kt fb..bila aku tgk pic fb dia kemai ...

Setujoooooooo
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 08:35 AM From the mobile phone | Show all posts
mh17 replied at 17-11-2019 07:25 PM
Tu kalau ank 1.kalau ank 6?ce pk mane nk ltak carseatnya..jgn guna pkai ayat,knapa x merancang?da  ...

Anak 6. Xkan xde planning financial? Xkan ngam ngam je duit tiap bulan? Patutlah geng utusan hilang kerja meroyan mcam haper. Orng biznes bukak kedai pon kena ada simpanan untuk bisnes jalan setahun tanpa untong.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 08:36 AM From the mobile phone | Show all posts
E1D36662-DF75-44DE-B4F3-6590D232D3E6.png

ada je yg murah kt shopee. dulu kerajaan bn pn nk implement kan undang2 child car seat kn. ank2 kt dlm kereta tak duk diam rimas, bahaya tau. mlompat ke depan ke belakang.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 08:36 AM From the mobile phone | Show all posts
dewimalam78 replied at 17-11-2019 07:27 PM
Ai kawen dh dekat 20thn.
Anak cuma 4. Dr anak no3,4 ai dh beljar guna carseat. Takde masalah. Lagi ...

Syabas. Anda ibubapa yang cerdik lg bijak.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
prizadane replied at 17-11-2019 07:30 PM
Alah, kawan iols yang merempan carseat mahal etc ni... bukan main lagi make up semua branded..kurang ...

Syabas anda parents yg bijak.

Kalau xmampo jnagn beranak bnyak. Senang je. Takpon naik bus.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 08:38 AM From the mobile phone | Show all posts
daunanijau replied at 17-11-2019 08:11 PM
Bende ni bagus.. Tapi isunya bukan sbb harga car seat.. Marhaen kebanyakan mampu beli car seat.. Cum ...

Myvi orang anak 4 mana boleh? Kereta ru max 5 ekor je boleh masuk.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
realist_13 replied at 17-11-2019 09:03 PM
Mggu lpas anak SIL iols benjol dahi bkn main besar, trhantuk dlm car, umur setahun lebih. Carseat ad ...

Khenzsssss. Beranak je pandai, budget financial xmau.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 08:40 AM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 18-11-2019 12:53 AM
beli van je la uols
cer follow ig , https://www.instagram.com/p/BqdaDN-HsRl/?igshid=1h7s7et823qn ...

Betul. Kalau xmampu, jngan beranak bnyk.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 08:40 AM From the mobile phone | Show all posts
jureencute replied at 18-11-2019 04:22 AM
bab carseat ni aku setuju la. tapi gomen pun kena paham benda ni mahal. patut bg la bantuan pada rak ...

Noooooo jangan guna duit tax aku untuk orng yng xnak dahulukan keselamatan anak. Yng xtau planning berapa anak. No.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
inspiro92 replied at 18-11-2019 06:34 AM
Itulah concern pasal harga kereta kat msia ni. Family size mpv bukan murah & majority rakyat han ...

Xmampu xyah travel.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
carly_lah replied at 18-11-2019 07:30 AM
kenapa pulak nak salahkan orang yang beranak ramai? kalau semua jenis protection dh ambik, tp ttp  ...

Kalau guna protection, tipislah peluang nk jd baby. Iols suka andaikata mandul. Tp lahai kena ambik injection selalu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 08:53 AM | Show all posts
brownstone replied at 17-11-2019 04:00 PM
Bukan kerajaan bodoh...aku syak budaya pegawai kanan kerajaan yg suka turut perintah, x nak bagi s ...

xde makna peg tggi kerajaan nak bg pendpt kalau puak2 tu bebal jenis xnak dgr ckp org..die je btol...ke sbb ade pihak cucuk suruh wajibkan utk kepentingan..tp somehow ade baiknye diwajibkan..cuma bg skit kelonggaran..cthnye bwh 3 thn dlu diwajibkan...aku rs yg jenis ngantar anak ke taska dan nurseri mmg diorg letak anak kat carseat dh..xde mslh..yg mslh sbb wajibkan smpi umur skola rendah pon wajib....
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 09:00 AM | Show all posts
LadyCarefree replied at 18-11-2019 08:43 AM
Kalau guna protection, tipislah peluang nk jd baby. Iols suka andaikata mandul. Tp lahai kena ambi ...

baguslah uols ambik cucuk utk protection, dan jangan merempat sekiranya masih lekat walaupun dh ambik segala mala protection... sbb carly dah jumpa org yg ambik segala jenis protection tp ttp mengandung waima dh ikat sekalipun....
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 09:28 AM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 18-11-2019 08:33 AM
Siapa suruh beranak banyak?

Ngape reply kat saya
Anak saya tak banyak. Muat naik Axia.
Sorang kanan, sorang kiri.
Kat depan, mama dan Abah deme
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 18-11-2019 08:40 AM
Noooooo jangan guna duit tax aku untuk orng yng xnak dahulukan keselamatan anak. Yng xtau planning ...

Ye lahh nnti malam mggu nak bawak main bubble2 , naik keta yg hias lampu2 tu uols, jam 12 tgah mlm pn still bwak anak jalan, maka berduyun2 la mereka kluar. Iols bkn against the activity or against them, tapi parents these days mcm less capable looking after their own child. Bkn la plk kata iols pndai sngt jaga anak ya, tapi benda penting dahulukan la. Ini asyik salahkan org lain & minta org lain selesaikn masalah mereka.  
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
carly_lah replied at 18-11-2019 08:30 AM
kenapa pulak nak salahkan orang yang beranak ramai? kalau semua jenis protection dh ambik, tp ttp  ...

Beranak byk lpas tu susahkan org lain, menyusahkan org yg tak beranak lg ada... tu lah selalu terjadi. Wake up to reality!
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 09:40 AM | Show all posts
armin replied at 17-11-2019 01:34 PM
Banyak je murah kt shopee tu harga seratus lebih pun ada. Elok je walaupun kualiti tak setanding h ...

Murah la kalau sorang anak..kalau ada anak 5 orang bawah 12 tahun? macamana pulak. Anak2 pulak dah nak masuk 12 tahun tinggi tak sampai 150cm pulak tu..hi..hi..bayangkan yang 11 tahun nak kena pakai booster chair..kereta pulak sedan je..celah mana nak letak car seat tu..nampak gaya mak ayah pun tak boleh masuk..bagi ruang kat car seat je la..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079848s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list