Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6961
View
302
Reply

[Tempatan] Dilema kerajaan nak wajibkan car seat. Baru Pee H tahu bukan senang jd kerajaan. Klu dulu nak mansuh AES bagai kononnya krjn lama kejam

[Copy link]

Author: harizs    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 17-11-2019 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
ISOFIX compatible baru selamat. Kereta lama ada dak? Isofit lekeh sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2019 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg duk melalak konon menyusahkan la, x mampu la nk beli carseat kt fb..bila aku tgk pic fb dia kemain gelang coco tebal tu ha pkai..bila tiba tang cs ni kemain ko byk bunyik lak..klo xciden bkn gelang tu bole selamatkan ko...nyampah spesis mak bapak gini
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2019 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 17-11-2019 01:34 PM
Banyak je murah kt shopee tu harga seratus lebih pun ada. Elok je walaupun kualiti tak setanding h ...

Tu kalau ank 1.kalau ank 6?ce pk mane nk ltak carseatnya..jgn guna pkai ayat,knapa x merancang?da mmg dorg da planning kot..
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2019 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Selamat datang ke tahun 2020
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2019 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dewimalam78 at 17-11-2019 09:56 PM

Ai kawen dh dekat 20thn.
Anak cuma 4. Dr anak no3,4 ai dh beljar guna carseat. Takde masalah. Lagi mudah pd ibu dan lebih selamat pd anak. Skrg semua dh besar. Bila preggy tu kumpul duit dikit2 utk beli carseat rega 200ratus lebih. Keta 6seater murah pun selesa jugak la.
Kdg2 diorg gaduh berebut space. Yelah, ada ke nak tidur berbaring dpm kereta. Ai marah. Ai kata tidur smbil duduk di tmpat memasing. Anak mmg plan 4org je sb takde duit nak tukar kereta lbh besar.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2019 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Alah, kawan iols yang merempan carseat mahal etc ni... bukan main lagi make up semua branded..kurang kurang beli kat sephora. Baju kurung leeyanarahman, minaz etc. Tapi bila part kena beli carseat anak, hari hari up status tak mampu. Iols pun beli carseat harga murah je dalam rm500 max. Sanggup tak beli make up n baju branded. Even barang kemas pun iols takde melainkan cincin nikah. Yang penting safety anak.

Kalau betul tak mampu, takpe la nak meroyan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2019 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts
putericahaya999 replied at 17-11-2019 04:29 PM
Hapus jelah rokok
Kurang lah org skit pergi hospital
Bila kurang doktor pun x bnyk2 keje

Kalau hapus rokok, ramai juga lelaki yang meroyan.. haramkan merokok kat kedai makan pun ramai bising
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2019 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
cHimo replied at 17-11-2019 06:21 PM
Sekurangnya anak tu selamat sikit.... jangan jadi mak bapak bodoh keturunan yang duk pangku anak kat ...

Since 2015 lagi dah ura ura nak wajibkan car seat by 2019. Masa tu under BN. Tapi biasa la rakyat kita, buat tak tahu je. Ni sekali PH terus wajibkan by 2020, rakyat memekak... tak kisah la kerajaan BN ke PH, aku rasa penggunaan carseat ni perlu. Pastu memekak kereta myvi ada 5 anak. Sah sah myvi tu ada 5 seat belt je. Still, overload kot
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2019 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Carseat ni bagus tp tolong kaji semula had umur tu. Carseat ni makin besar budak tu, makin mahal harganya. Rasanya kalau nk wajibkan sampai umur sekolah rendah tu mcm kurang sesuai utk ekonomi semasa
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2019 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Bende ni bagus.. Tapi isunya bukan sbb harga car seat.. Marhaen kebanyakan mampu beli car seat.. Cuma ramai bising kereta tak muat bagi yang anak below 10 more than 3.. And bukan semua mampu pakai mpv even secondhand atau bawa 2 cars at a time..And kereta mampu milik pulak boleh muat berapa je carseat.. Ambik je myvi tu.. Kalau 4 anak 6m, 2y, 4y, 7y kan dah penuh.. Mak duduk atas bumbung... Belum lagi yang ada mpv tapi terpaksa berbakti bawa atuk nenek sekali kalau travel.. Rasenye culture ni lambat sikit meresap ke rakyat Malaysia lagi.. Selagi kemampuan dari segi family size and car size belum dpt diatasi.. Hopefully can one day
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2019 09:30 PM | Show all posts
Maunyerrr tak dilema..msian ni anak ramai tapi yg ada anak seketul dua pun takmo pakai carseat rasa patut kena ketuk kepala tu supaya sel otak berhubung.brg mahal lain boleh plak beli
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2019 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Mggu lpas anak SIL iols benjol dahi bkn main besar, trhantuk dlm car, umur setahun lebih. Carseat ada, tapi alasan mak nya anak tak mau dduk dlm tu, iols tak tau nak cakap apa

Btw, lpas ni kena fikir la anak tak boleh ramai2 sangat

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2019 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Wait and see next year
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 01:00 AM | Show all posts
undang2 malaysia... berapa lama sgt tahan penguatkuasaan pun.... tgk je la seat belt belakang.... bukan ke wajib? berapa kerat yg pernah kena saman sebab tak pakai?
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 01:53 AM From the mobile phone | Show all posts
orkid_amani replied at 17-11-2019 01:53 PM
Ada guideline NAK kena follow Beli CS Tu..ank aii 5thn 35kg pun kena pakai
Yg adik dgn abg Tu xpa l ...

beli van je la uols
cer follow ig , https://www.instagram.com/p/BqdaDN-HsRl/?igshid=1h7s7et823qnl

of coz this lady from australia
tapi dia kena accomodate 6 carseats in the car sbb anak2 dia 6 orang below 7 years old , and dia ada triplet

sejak triplet tu lahir rumah dia dah macam kindy , and outing with car full of carseats
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 02:27 AM From the mobile phone | Show all posts
B40 cant relate
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 05:22 AM From the mobile phone | Show all posts
bab carseat ni aku setuju la. tapi gomen pun kena paham benda ni mahal. patut bg la bantuan pada rakyat even yg middle class utk beli carseat. wajibkan at least 1 carseat dulu 1 kereta sbg permulaan pun xpe. lps tu bg amaran jgn letak carseat kat seat depan pulak. huhu
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 05:23 AM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 17-11-2019 01:34 PM
Banyak je murah kt shopee tu harga seratus lebih pun ada. Elok je walaupun kualiti tak setanding h ...

carseat elok beli kat physical store...bukan semua carseat sesuai kat semua kereta. kena test dulu sesuai dgn kereta dan anak ke tidak
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 07:18 AM | Show all posts
Kalau aku utamakan baby dulu..
Patut pastikan baby la dulu (bawah 2 tahun) yang diwajibkan.
Kalau semua peringkat umur kena pakai rakyat xmampu la.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2019 07:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by inspiro92 at 17-11-2019 11:36 PM
Nurul8001 replied at 17-11-2019 10:26 AM
Saya OK je dgn arahan carseat ni. Lepas ni, takde lah kena perli2 bila balik kampung. Ikat anak la b ...


Itulah concern pasal harga kereta kat msia ni. Family size mpv bukan murah & majority rakyat hanya mampu pakai sedan yg bleh muatkan max 4 passengeer. Celah mana nak install cs bila 1 family nak travel.jd tlg turunkan harga mpv dulu b4 nak implemen program ni wpun program ni bagus. At least rurun kan harga mpv nasional dulu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089895s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list