Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6787
View
302
Reply

[Tempatan] Dilema kerajaan nak wajibkan car seat. Baru Pee H tahu bukan senang jd kerajaan. Klu dulu nak mansuh AES bagai kononnya krjn lama kejam

[Copy link]

Author: harizs    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 19-11-2019 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga krjn ph tabah....korang gak yg dulu ajar rakyat protes cara bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 18-11-2019 03:35 PM
Planning apa kalau anak 6? Selalunya kalau anak ramai family besar ni dah kena pakai kereta macam  ...

Yela da dpa kwen brblas thun..planning da ank 6..tetibe phancing wat undang hawau cmni.mmglah guna mpv,tp celah mane 5 seat tu nk truk..ank pling bsar slamatlah.mrepek
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 10:47 PM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 18-11-2019 08:35 AM
Anak 6. Xkan xde planning financial? Xkan ngam ngam je duit tiap bulan? Patutlah geng utusan hilan ...

of course la ada..depa ada 2 mpv..sah2 mmpu ..skrg ni kte cte yg x mampu?phm ke x?org kmpung ulu banat..phm x?yg jnis uma ta ada tv..keje nk nambah anak je..ce luaskn otak..jgn la sempit..akak ipo iols mmg kaya..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 18-11-2019 09:40 AM
Murah la kalau sorang anak..kalau ada anak 5 orang bawah 12 tahun? macamana pulak. Anak2 pulak dah ...

Pyh sis.ckp dgn org otak2 sempit.undang2 tetibe bru kn..kte yg mampu ni ok la...len lah mcm vietnam..awl2 kwin mmg kerajaan da ckp...pling rmai anak 2,so kalau tetibe kalau kerajaan announce kna guna carseat,dorg xkn nk merempan
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
mh17 replied at 19-11-2019 09:47 PM
of course la ada..depa ada 2 mpv..sah2 mmpu ..skrg ni kte cte yg x mampu?phm ke x?org kmpung ulu b ...

Xdok mpv tp anak ramai, duk rumah dendiam. Hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 02:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Car seat bkn murah konon. Tp sekor2 pki smartfon canggih. Beranak je pndai priority tak tau. Lps ni nk bt ank masuk skli kos car seat. Xmmpu kalu pi ikat peranakan. Org bt benda baik pon nk bangkang.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 02:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Eh byk plk kau punya alasan. Ank2 yg besar tu blh je naik bas. Dr 15 thn yg lalu kwn aku yg adik bradik 6 yg bsr naik bas blk kg. Yg kecik dgn fmily naik kereta. Kng ko sembng plk xmmpu byr tiket. Dasar bangkng apa sj.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-11-2019 07:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Mrk inilah pengundi2 yg undi PH dgn harapan AES dimansuhkan. Skrg hadap la korang
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by limesherbet at 20-11-2019 08:08 AM
dino replied at 17-11-2019 12:52 PM
car seat bkn murah.. pastu beban dgn harga minyak.. mmg mintak kena maki la gomen sepenggal nih


kalau tak mampu beli yang mahal..uol
beli je yang brand murah seratus dua...tapi jangan nak expect quality macam yg mahal pulak. kalau tak mampu jugak beli yg second hand rmxx pun boleh dapat. kalau bapak2 yg complain pasal car seat ni merokok, layak kene hencap...merokok boleh, car seat anak banyak songeh pulak
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:07 AM From the mobile phone | Show all posts
baideway i ingat selama ni car seat wajib di undang2 malaysia niiiii..... bukan ke kalau x pakai polis saman
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 08:11 AM From the mobile phone | Show all posts
limesherbet replied at 20-11-2019 08:06 AM
kalau tak mampu beli yang mahal..uol
beli je yang brand murah seratus dua...tapi jangan nak exp ...

org tak merokok.. cuma kesian yg anak ramai.. pastu nak denda plak..

klau murah kena la beli lain bila anak sah besar...

baik enforce pakai seatbelt belakang je...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 18-11-2019 11:31 PM
Pasal tayar tu hang baca. Sebab tayar baru pun ada depreciation. Berhak dapat diskaun sekian sek ...

Ni tayar kereta ke stroller hehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 18-11-2019 11:32 PM
Syabas kerana hang sangat bijak laksana

Mekacihh. Membaca byk2 membantu sgt.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-11-2019 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
mewajibkan carseat tu utk mengelakkan berlaku kecederaan masa kemalangan adalah bagus.. mengingatkan sebelum berlaku nya musibah..

slps ni harap keluarkan perlaksaan baru pulak iaitu mengharamkan terus arak ,, sbb arak lg tinggi punca kemalangan malah dah byk bukti menyebabkan kematian..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 18-11-2019 11:43 PM
Budget private tutor mandarin datang rumah. That's the best kalau hang xmampu ajar sendiri dalam b ...

Ingat nak bagi dia masuk tadika cina start 2 tahun. Masuk playschool utk expose mandarin. Tp nak masukkan dia taska montessori jugak. Dilema
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 18-11-2019 11:44 PM
Ye. Siap ada interview lagi. Tp derang ada slot untok yg xkaya dn boleh dpat biasiswa.

Asrama kan? Memang ok ke? Tp deyols top 1 kan.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 19-11-2019 02:31 AM
Straight As + sahsiah + koko + 40k per year

Pengsan. Kalau biasiswa siapa yg bg? Chuols nk masukkn ke? Best kalau ada rezeki masuk situ
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:03 AM | Show all posts
mejaputih replied at 19-11-2019 08:26 AM
Nak citer satu ni..last year rasanya..my sis citer..kwn dia eksiden...x teruk sgt pun dia pun cedera ...

aduhaiii menyesal tak sudah ...my sis plak jenuh aku beleter pakaikan car seat utk anak dia yg umur 2thn tu,dari baby duk riba.. kenapa i bercakap sebb diorang bukan miskin ..anak 2 je .
yg ni kategori degil ...nak cash kan cam dlm cite aku plak nangis kannngggg, anak buah sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 20-11-2019 08:11 AM
org tak merokok.. cuma kesian yg anak ramai.. pastu nak denda plak..

klau murah kena la beli la ...

Enforce seat belt belakang tu memang wajar. Tapi mostly yang komen, kata anak 5 pakai myvi. So sekarang ni myvi tu 5 seater ke 7 seater? So lagi 2 penumpang myvi tu kena ikat kat bumbung ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 20-11-2019 11:02 AM
Pengsan. Kalau biasiswa siapa yg bg? Chuols nk masukkn ke? Best kalau ada rezeki masuk situ

I baca dkt web semua sendiri byr uols. Tu belum cmpur 10k depo yach . Tp komen dkt atas bgtau dia ada offer biasiswa, but maybe around 5 org? Yg ni i xpasti. Tp sng ckp KYS tu bkn calang2 org boleh masuk. Kalau ada rezeki of course nak sgt2 ank masuk sana. Setiap tingkatan tu hanya ada around 100 students je
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082202s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list