Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5045
View
336
Reply

[Tempatan] Malaysia juara-memiliki penduduk gemuk paling ramai di Asia

[Copy link]

Author: Boomibulat    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-11-2019 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Boomibulat at 14-11-2019 02:18 PM

Malaysia catat rekod penduduk 'tergemuk' paling tinggi Asia
NORHAFIZA MUSA | | 14 November 2019

SHAH ALAM - Malaysia direkodkan sebagai negara yang mempunyai bilangan penduduk 'tergemuk' paling tinggi di Asia.

Ciapan di laman mikro Twitter Kementerian Kesihatan Malaysia itu sempena Hari Diabetes Sedunia hari ini.

Kementerian itu menjelaskan, sehingga November tahun ini, Malaysia adalah negara 'tergemuk' di Asia kerana 33 peratus rakyatnya berlebihan berat badan dan 18 peratus mengalami obesiti.

"Jika ibu bapa obes, anak pula berisiko 13 kali ganda obes. Kawal berat badan dan bersenam mampu kurangkan risiko diabetes," ciap KKM.

Pada April lalu, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dzulkefly Ahmad turut mengumumkan Malaysia sebagai negara mempunyai bilangan penduduk obesiti paling tinggi di Asia sejak tahun 2015.

Beliau berkata, statistik itu amat membimbangkan kerana obesiti antara faktor utama bagi sebilangan besar penyakit kronik.

Menurut Dzulkefly, statistk Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) pada 2015 menunjukkan Malaysia telah menjadi sebuah negara obes kerana seorang dalam dua orang dewasa mempunyai berat badan berlebihan.

Kajian Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unicef) Malaysia juga menunjukkan masalah obesiti dalam kalangan kanak-kanak negara ini adalah kedua tertinggi di Asia selepas Brunei
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-11-2019 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Boomibulat at 14-11-2019 02:25 PM

Syukur rakyat terlebih makan..dh 3 tahun bturut2 rupanya..tahniah
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Kepada peniaga2 timbang kilo produk kurus.. produk sampah chuols tak berkesan kah??
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Gemok is awesome kepala abah dia.... sekali kena cakap gemok marah padahal sendiri malas bersenam dan tak kawal makan
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
termasuk tt ke yg gemuk ni?
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 02:49 PM | Show all posts
puasalah kita waktu maghrib2 masuk awai ni....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-11-2019 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
fliphair8 replied at 14-11-2019 02:49 PM
puasalah kita waktu maghrib2 masuk awai ni....

Subuh pn awal jgk..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-11-2019 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 14-11-2019 02:48 PM
termasuk tt ke yg gemuk ni?

Ye..tp x gemuk sgt
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia svarga makanan katanya
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 14-11-2019 02:58 PM
Ye..tp x gemuk sgt

sesuai dgn modngade
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 03:26 PM | Show all posts
gemuk kalau sihat tak apa...
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 03:32 PM | Show all posts
awek indon yang suka lelaki buncit tu... silalah pindah ke Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Pingat emas sukan asia ni olimpik pingt perak kalah ngan usa hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 04:12 PM | Show all posts
I like BBW
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
joyahglam replied at 14-11-2019 03:26 PM
gemuk kalau sihat tak apa...

Gemuk sihat ke?
Yang kurus pun kadang tak sihat.... Tetiba boleh mati...
Yang gemuk lagi la....

Ada gemuk kt office i...
Busukk...
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 04:55 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 14-11-2019 04:21 PM
Gemuk sihat ke?
Yang kurus pun kadang tak sihat.... Tetiba boleh mati...
Yang gemuk lagi la....  ...

ada orang mmg bentuk badan gemuk. tapi kalau makan berjaga; calorie intake, rajin bersenam. why not?


mati tak mengenal size badan chuols. dah kita hidup, memang lawannya mati. cuma selagi hidup ni, jagalah kesihatan. tu jer


Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 05:24 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 14-11-2019 04:21 PM
Gemuk sihat ke?
Yang kurus pun kadang tak sihat.... Tetiba boleh mati...
Yang gemuk lagi la....  ...

kurus tak semestinya sihat. Tp yg gundu tu dah tentu tak sihat. Masa aku balik dr Ho Chi Minh beberapa tahun lepas, waktu masuk barisan immigration kat KLIA, 90% orang Msia Melayu, acik acik, kakak,adik,abang yg gi sana menyoping. Aku dgn adik berpandang pandang sebab dlm barisan tu, hanya kami je yg kurus. Yg lain semua size badak sumbu atau lembu bunting. Ko bayangkan, dlm 10 org, 1 saja yg kurus di Msia. Betapa kroniknya obesiti di malaysia. pernah aku naik grab dulu. borak2 dgn driver grab. dia tanya abang umur berapa. aku ckp 45 thn. Dia terkezut sgt. Dia ckp aku nmpk muda dr usia dan badan tak gundu. Dia ckp abang di sebaya aku, dah meninggal. Sakit kencing manis dan darah tinggi. Aku ckp sebab orang Msia suka mkn tp tak suka bersenam. Dtglah pelbagai penyakit. aku ckp dia aku seminggu 5x bersenam. weekend aku ada kelas taekwando. panjang gunung, hiking tu semua aktiviti aku selalu buat. rumah kat tingkat 3, ofis kat tingkat 5. aku tak pernah  guna lift. Tp naik tangga. kecuali angkat brg berat baru naik lift. tp ko tgk org Msia ni, naik satu tingkat pun gigih tunggu lift.

sikit hari lagi kita blh join USA sbg nation tergundu.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 14-11-2019 05:24 PM
kurus tak semestinya sihat. Tp yg gundu tu dah tentu tak sihat. Masa aku balik dr Ho Chi Minh bebe ...

Perasan tak orang skrg gemuk dia lain macam, i.e bontot 2,3 X ganda lagi besar Dari pinggang?  Nak compare zaman I budak2 90an dulu, tak ramai orang obese..yg gemuk zaman Tu pun Kira ok lagi compared zaman skrg.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
becir replied at 14-11-2019 05:35 PM
Perasan tak orang skrg gemuk dia lain macam, i.e bontot 2,3 X ganda lagi besar Dari pinggang?  Nak ...


setuju sesangat!! ngeri aku tgk ponggong besar dgn lemak terjuih bergoyang bila berjalan. org gundu ni tak rasa lemas ke dgn badan begini
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.105843s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list