Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
758
View
41
Reply

Brape bnyk commision 3rd party company marketing ambil?.

[Copy link]

Author: wds       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-11-2019 09:16 AM | Show all posts |Read mode
Salam para forumer,

Aku seorang developer system. Aku tngh buat deal dgn sebuah syarikat marketing skrg ni. Diorang nak buat market utk system aku.

Tugas aku:

1. Fokus dekat system sahaja.


Kerja diorang:
1. Marketing.
2. Traning client.
3. System support.
4. Kos marketing diorang tanggung sendiri.

Ok ke tindakan aku bagi diorang 60% commision ek?. Aku ambil 40% je.

Harap dapat jawapan daripada forumer dekat sini. Terima Kasih.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
40% tu tak sikit sgt ka.. Ang perah otak nak buat sistem kot..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2019 10:13 AM | Show all posts
sarah82 replied at 9-11-2019 09:56 AM
40% tu tak sikit sgt ka.. Ang perah otak nak buat sistem kot..

Aku rasa pun mcm sikit jugak tp diorang marketing segala kos tanggung sendiri. Semua keje A-Z diorang buat kecuali berkaitan dengan sistem je aku handle.

Entah la wei. Aku rasa serba salah la pulak dan aku dah setuju.


Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
wds replied at 9-11-2019 10:13 AM
Aku rasa pun mcm sikit jugak tp diorang marketing segala kos tanggung sendiri. Semua keje A-Z dior ...

Tgk ada x otai2 yg buat system tau letak harga.. Kalau 50%-50% aku rasa ok lagi la..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2019 10:20 AM | Show all posts
sarah82 replied at 9-11-2019 10:17 AM
Tgk ada x otai2 yg buat system tau letak harga.. Kalau 50%-50% aku rasa ok lagi la..

Tu lah. Aku nak tunggu komen otai2 kat sini kot2 ada ke yang berpengalaman pasal ni.

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
system tuk apa ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2019 03:24 PM | Show all posts

System utk JMB/JMC. Sila masuk sini --> https://stratadbms.com/


Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 05:38 PM From the mobile phone | Show all posts
wds replied at 9-11-2019 10:13 AM
Aku rasa pun mcm sikit jugak tp diorang marketing segala kos tanggung sendiri. Semua keje A-Z dior ...

50:50 la dik. Ko penting, derang penting. Ni komisyen je kan? Bkn share kan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2019 05:49 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 9-11-2019 05:38 PM
50:50 la dik. Ko penting, derang penting. Ni komisyen je kan? Bkn share kan?

Komisen je. Bukan shareholder. Syarikat aku sebagai vendor dan dia sebagai marketing.

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
wds replied at 9-11-2019 05:49 PM
Komisen je. Bukan shareholder. Syarikat aku sebagai vendor dan dia sebagai marketing.

Minta dulu 50:50. Tengok dia ckp ape
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2019 06:17 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 9-11-2019 05:54 PM
Minta dulu 50:50. Tengok dia ckp ape

Aku pun ada ckp 50:50 dan dia mcm tak setuju sbb dia marketing bnyk keje daripada aku. Dia kata kerja aku lak hanya sibuk sekali one off iaitu masa nak develop/upgrade system dan dia pulak kena buat marketing, training client, sistem support sepanjang masa, nak kena hire staff, kena print out material untuk flyer, kos minyak, telefon, nak kena turun ke office client kalo client suruh datang dan mcm2 lagi lah.

Mula2 dia mintak 70%, aku tak setuju. Aku kata boleh bagi 50%. Dia tak setuju. Last2 60% dia ambil. Tak lama nanti aku dan dia sign agreement. Aku skrg ni jadi serba salah. Sbb tu aku bertanya dekat forum, google segala bagai tentang berurusan dengan third party marketing mcm ni. Kot2 ada orang yang berpengalaman ke mcm kes aku ni dan aku nak tahu jugak end up mereka ni mcm mn. Masing2 both party happy ke atau sebaliknya. Aku pulak baru nak mula. Hasil mmg tak nampak lagi la.


Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 06:23 PM From the mobile phone | Show all posts
wds replied at 9-11-2019 06:17 PM
Aku pun ada ckp 50:50 dan dia mcm tak setuju sbb dia marketing bnyk keje daripada aku. Dia kata ke ...

Sy x reti la nk advice sgt. Awk tanye tak.mcm mn dia nk byr awk nanti? Sy ade la skit pengalaman berurusan dgn marketing/data provider ni. Mmg kita dpt ciput je.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2019 06:25 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 9-11-2019 06:23 PM
Sy x reti la nk advice sgt. Awk tanye tak.mcm mn dia nk byr awk nanti? Sy ade la skit pengalaman b ...

Client direct bayar dekat aku. Pahtu baru aku bayar dekat syarikat marketing tu ikut portion yang telah dipersetujui itu.

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
wds replied at 9-11-2019 06:17 PM
Aku pun ada ckp 50:50 dan dia mcm tak setuju sbb dia marketing bnyk keje daripada aku. Dia kata ke ...

system support tu bkn ko yang buat ye. maknanya kalau kat client ada problem pasal system ni..panggil ko ke atau org marketing tu nk solve.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2019 06:40 PM | Show all posts
Edited by wds at 9-11-2019 06:49 PM
yuki812 replied at 9-11-2019 06:32 PM
system support tu bkn ko yang buat ye. maknanya kalau kat client ada problem pasal system ni..pang ...

System support ni ada dua:
1. Kalo system bugging/error mmg aku la kena buat sbb hanya aku je tahu system coding (backend).

2. Kalo client tak paham/blur guna system tu staff marketing yang kena buat sbb benda ni staff hanya perlukan guide client je mcm mn nak guna system dengan cara yang betul (frontend).

Yang point no. 2 tu la bnyk berlaku sbb JMB/JMC ni bnyk berumur yang guna system. AJK majority semua umur dah otai2 dalam 40++.


Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
wds replied at 9-11-2019 06:40 PM
System support ni ada dua:
1. Kalo system bugging/error mmg aku la kena buat sbb hanya aku je tah ...

system error tu biasa amik masa yg lama tak nak settle. sebab biasanya ko kena cari blk kan root cause coding apa sume yg jadi error kan..

tapi apapon..hanya ko yg tau system ni kan..at the end pon kalau client tak paham pon dan marketing dah explain tak jadi gak..ko kena buat kerja gak kan tuk support.

kena fikir segala kemungkinan yg ada. aku rasa masa nk deal ni mesti ada agreement kan..takat mana kerja ko. so..dari situ ko leh fikirkan patut tak komisyen tu 40%.

co tu..mmg dah biasa dgn macam2 system ke. maksud aku..selain dr ko..ada tak dia deal ngn co. lain. kalau dia jenis dah biasa bergelumang ngn mcm2 system..maknanya bkn co. ko jer, maknanya dia terer lah mana2 system..tu sbb dia berani up tuk komisyen dia. mmm..ko paham tak maksud aku.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2019 07:18 PM | Show all posts
yuki812 replied at 9-11-2019 06:52 PM
system error tu biasa amik masa yg lama tak nak settle. sebab biasanya ko kena cari blk kan root c ...

Pengalaman aku fix bug ni taklah amik masa lama sngt. Paling lama pun 30 minute - 1 jam sekiranya error tu melibatkan database yang besar. Major bug tak pernah berlaku. Kebanyakkan minor bug je. Aku coding mmg aku dah asingkan segala directory module/reports dan setiap code aku letak comment supaya aku tahu code ni linking dekat mana. Awal2 aku dah organize.

Tak lama nt aku dan Co ni akan sign agreement. Pasal kerja tu bila difikirkan balik mmg kerja bnyk lebih kepada CO aku ni tp disebabkan aku tak nampak lagi hasil dia, aku jadi tak berapa nak yakin.

Co aku ni dia kata diorang mmg berpengalaman bab system ni. Diorang kenal orang2 kerajaan, orang2 JMB/JMC, COB. Diorang sudah ada geng2 marketing ni. Co ni nampak melalui system aku boleh dpt profit tinggi sbb JMB/JMC ada berapa puluh ribu bangunan yang ada kat Malaysia ni. Belum lagi luar negara. Sbb tu diorang bersungguh2 nak sngt komisen tinggi. Aku pulak jadi serba salah sbb aku tak nampak lg hasil dia. Mcm mn pengurusan dia dgn client dan mcm mn penglibatkan aku. Semua ni baru nak mula. Ini adalah kali pertama aku deal dgn third party company.


Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by yuki812 at 9-11-2019 10:16 PM
wds replied at 9-11-2019 07:18 PM
Pengalaman aku fix bug ni taklah amik masa lama sngt. Paling lama pun 30 minute - 1 jam sekiranya  ...


kira ko jual system yang dah siap lah kan. copyright camne pulak..

aku bkn system engineer ke..develop sytem ke..it punya org pun bkn. aku mmg tak reti hal ni sebenarnya..hehehe. tapi aku ada pengalaman masa tu departmnt aku nak build totally new system purchasing..new features..camtu lah gantikan yg lama punya dah outdated..data pon dah overload apa sume. masa deal..nak start sume tu ada proposal budget dalam bbrapa ratus ribu je..sbb ni worldwide dan by phase. ada kira tapak lah..skali ngn maintenance apa sume..kena siap dalam masa 2 bln. ni kitorang hire vendor lah tuk buat..so ada staff sorg yg monitor skali. ok..sign agreement.

biasalah masa dlm develop tu byk kali error tukar itu ini..tambah..so..kami tak tau ada certain yg tambah tolak tu pon di cas juga. katanya kena cas..sbb tambah work hour apa sume..ala..keje2 diorg tu aku tak tau term apa korg pkai..lupa dah. tu tak masuk dlm agreement yg kita sign before. maknanya diorg hanya develop ikut skop yg telah dipersetujui dalam agreement dan masa awal2 discussion apa content system tu..features camne.

sbb aku yg handle pasal bajet ni..pening aku. sblm ni aku reti guna je..dah siap. sbb bab duit ni kena dpt approval bajet MD..buat presentation bagai. so..kesimpulannya..sume cost meningkat tambah 100-150k plus minus lah camtu. sib baik system running success dah 3-4 thn ni semua ok. itu pon ada yg tambah tu..byk ppuan vendor system tu buat tutup sebelah mata dia buat tak cas pape.

so kesimpulannya..aku rasa ko kena tau takat mana kerja ko dan kalau yg lebih tu..camne nk kira. ntah lah. sbb skrg kita pon tak tau camne..maybe ko leh cari lagi info kot..atau dah terdesak..redha je lah. business sume ada risk kan. kalau tak gagal, camne..kita nk berjaya..tu semua pengalaman. tp try lagi tanya org.

tapi kan camne ko nak kira komisyen tu ek..kira satu client yg guna system..tu kira satu komisyen sales ke.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-11-2019 12:20 AM | Show all posts
yuki812 replied at 9-11-2019 10:14 PM
kira ko jual system yang dah siap lah kan. copyright camne pulak..

aku bkn system engineer ke ...

Aku bukan jual sistem. Aku bekerjasama dgn Co carikan client utk sewa sistem aku yang dah siap ni. Mcm konsep sewa rumah la. Hasil kutipan sewa bulanan tu akan diagihkan ikut perjanjian. So setakat ni aku 40%, CO 60%. Tak sign agreement lagi cuma benda ni cakap dlm phone je.

Masa mula2 aku develop sistem ni mmg heavy la jugak rasanya sbb aku sorang yang develop, dan kosnya pun aku tanggung sorang. Pendek kata dalam pembangunan sistem ni 100% aku buat seorang diri A-Z. Skrg ni dah lega la sbb sistem dah siap dan stabil. Client aku yang sedia ada pun tak bnyk bising sbb sistem aku develop sebijik apa yang diorang nak.

Yang aku risau skrg ni urusniaga aku dgn CO sbb ni adalah utk long term business partner. Mula2 buat mmg la kitaorang tak terasa sngt tp bila sistem aku dah masuk pasaran luas, kat sini la akan berlaku ketidakpuas hati ke atas profit sharing. Benda ni la aku nak elak. So aku nak cari maklumat secukupnya lah sebelum sampai masa nak sign agreement ni. Kot2 manalah tahu agreement ni boleh pinda balik ke apa sekiranya berlaku ketidahpuas hati salah satu pihak.

Sistem ni hak milik aku 100%. Sbb tu kalo sesiapa nak access backend/server aku tak bagi. Source code dan database structure hanya aku je boleh tngk.



Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
wds replied at 10-11-2019 12:20 AM
Aku bukan jual sistem. Aku bekerjasama dgn Co carikan client utk sewa sistem aku yang dah siap ni. ...

ko kenal ke co. markerting tu..maksud aku owner ke..dipercayai tak? better jumpa face to face..pastu deal camna. maybe boleh buat agreement by yearly kot. so..nnti agreememt to ko boleh review balik camne. masa tu ko dah ada pengalaman kan. time to time...system tu ko leh lah upgrade skit ikut situasi tambah more function ke..more friendly ke..attractive..so ko nanti leh demand komisyen ke..hehehe..

kdg..terlalu byk fikir itu ini pon takut tak jalan gak. maybe cuba dulu..jgn bg lama sgt tenure agreement tu..
good luck..dah kaya..jgn lupa aku..hehe..gurau..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088676s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list