Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
578
View
25
Reply

Kenapa harga internet mahal di Malaysia ?

[Copy link]

Author: GuaSayangMelaka       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-11-2019 07:01 AM | Show all posts |Read mode




Kelajuan Internet di Singapura adalah terpantas bagi kalangan negara di Asia Tenggara malahan Jepun dengan US boleh kalah dengan negara Kota Singa ini dengan hanya menyediakan purata kelajuan 41.4Mbps & 22.3 Mbps.

Realitinya jikalau dibandingkan dengan negara luar, harga caj langganan Internet di malaysia adalah 5-10 kali ganda lebih mahal berbanding negara-negara maju seperti Korea Selatan, Hong Kong dan Singapura turut menawarkan kadar harga internet dan jalur lebar lebih rendah berbanding Malaysia.

PERBANDINGAN CAJ HARGA INTERNET DI MALAYSIA DENGAN NEGARA LUAR


Caj Harga Internet di Korea Selatan

(Hanara Telecom) : RM64 (100Mbps Unlimited)


Malah yang menyedihkan lagi melalui kajian global oleh Ookla yang dilakukan terhadap 192 buah negara mendapati kelajuan purata jaur lebar di Malaysia lebih perlahan daripada Kemboja dan Vietnam dan Myanmar pula semakin lama berusaha untuk mengatasi Malaysia ketika ini.


Sumber: beritasemasa



Dulu kepoh 1 Malaya BN : BARANG NAIK .

Ya zaman BN semua naikkkkkkkkkk....


skrg zaman PH ..agaknya dapat x merasa harga  semurah dan selaju Korea ?




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 07:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Baru terpikir benda yg sama..skrg ni Internet ni kira mcm salah satu keperluan asas...tapi nk dpt yg laju, byrn tu secara puratanya mahal.

Ade yg keje TM or memane blh justify x
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 07:55 AM From the mobile phone | Show all posts
elok beli je internet drpd thailand or singapore.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2019 07:59 AM | Show all posts
mziskandar replied at 8-11-2019 11:55 PM
elok beli je internet drpd thailand or singapore.

X suka Malaysia,pi pindah luar negara
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2019 08:00 AM | Show all posts
Bunga88 replied at 8-11-2019 11:41 PM
Baru terpikir benda yg sama..skrg ni Internet ni kira mcm salah satu keperluan asas...tapi nk dpt yg ...

tunggu wawasan 3030 ..kita semua dh mereput dlm alam barzakh
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Benda boleh caj mahal, kenapa nak caj murah
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
tenet da murah da skrg. br keluar gua ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2019 09:12 AM | Show all posts
Andyscenes replied at 9-11-2019 12:55 AM
tenet da murah da skrg. br keluar gua ke?

MURAH HATOK KO HIJAU ...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 10:23 AM | Show all posts
sape suruh korang sengkek
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2019 10:40 AM | Show all posts
Cari perlu buat sistem block porumer haramjadah
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Sekarang TM bukan RM64 gak ke?
Dah separuh harga kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2019 02:16 PM | Show all posts
KIM.K replied at 9-11-2019 02:56 AM
Sekarang TM bukan RM64 gak ke?
Dah separuh harga kan

itu pn sbb BN kalah kan ?

jk skrg BN masih keraJaan?

Spttnya harga RM64 10 tahun lepas.......bkn skrg .

Tgk Unifi ..rumah aku xda coverage ....rumah jiran kampung sebelah ada...

rasis x ??
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 03:55 PM | Show all posts
bolehlah tak la mahal sangat..sekarang banyak dah plan prepaid
yang harga mampu milik serendah 30rm. bolehlah dari tak ada .
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
GuaSayangMelaka replied at 9-11-2019 09:12 AM
MURAH HATOK KO HIJAU ...

haha.... hatok aku sawo matang
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
GuaSayangMelaka replied at 9-11-2019 02:16 PM
itu pn sbb BN kalah kan ?

jk skrg BN masih keraJaan?

ko kena ajak seluruh kg ko sign petition nak unifi pastu submit kat tm. kalau setakat 2 3 kerat yg nak unifi mmg tm takkan invest psg infra. tempat aku dulu pun sama, bertahun2 takde unifi, bengang ja kg sebelah ada unifi, kitorang takde.
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 01:21 AM | Show all posts
Edited by cairel_azlie at 9-11-2019 05:23 PM

aku punya 169 mbps kalau guna wifi..kalo cucuk kat router cable lagi laju.... sini dah pakai Hyperoptic utk certain housing area...btw kos baru RM130 medium packages...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 06:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Andyscenes replied at 9-11-2019 07:55 AM
tenet da murah da skrg. br keluar gua ke?

Ye gobind dh turunkan harga internet awal2 dia pegang jawatan
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 06:41 AM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 10-11-2019 06:36 AM
Ye gobind dh turunkan harga internet awal2 dia pegang jawatan

tulah. so diamkn aje
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 04:11 PM | Show all posts
Aku jugek yg pokai bayau RM100 10mbps.. cakap boleh upgrade 100mbps tapi infra belum upgrade.. hampas...
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 05:48 PM | Show all posts
cairel_azlie replied at 10-11-2019 01:21 AM
aku punya 169 mbps kalau guna wifi..kalo cucuk kat router cable lagi laju.... sini dah pakai Hyperop ...

Unifi ke tu hehe
maxis fiber?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087585s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list